Крайнодясното залива Европа

Противопоставяне на имигрантите, достигащо до расизъм, среща все повече привърженици
22 сеп 2010 08:34,
206
Крайнодясното залива Европа
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Проведените неотдавна парламентарни избори в Швеция всяха смут в иначе спокойната скандинавска държава. Едно от най-развитите постиндустриални общества изпадна в паника след изненадващия успех на радикалната партия на Шведските демократи. Водещи политици, преса и голяма част от гражданите изригнаха срещу платформата на националистите, които настояват за строг контрол върху имиграцията и определят исляма като „нешведски”.

Вечерта след изборите над 6 хиляди души излязоха на спонтанен уличен протест в столицата Стокхолм, за да изразят възмущението си от 20-те депутатски мандата, които отидоха при крайнодесните и на практика лишиха управляващата дясноцентристка коалиция на премиера Фредерик Рейнфелд от пълно мнозинство. „Не на расизма!” беше основният лозунг, издигнат от демонстрантите.

За силно толерантно и демократично общество като шведското определено е шок в парламента да има партия, която е с ксенофобски възгледи. От 9,4 милиона население в страната 14% са имигранти, тоест около 1,3 милиона. Сами по себе си тези цифри говорят достатъчно за това доколко Швеция е отворена за интеграция на чужденци.

Но колкото и стреснати да изглеждат шведите от успеха на националистите, всъщност този резултат малко или много е логичен. Просто тенденцията за обръщане на немалка част от избирателите към крайната десница в цяла Европа продължи и в Швеция.

В последните няколко месеца Белгия и Холандия останаха без управляващо мнозинство именно заради възхода на антиимигрантски и дори сепаратистки движения на парламентарни избори. Сега политическата криза надвисва и над шведите.

Крайната десница в лицето на Северната лига, водена от Умберто Боси, пък е част от правителството на Берлускони в Италия. Депутатски места за националистите има и в парламентите на Австрия, България, Дания, Унгария, Латвия и Словакия. Същото важи и за Европейския парламент, където мандати има и за британски и румънски крайнодесни.

Водещата линия на крайнодесните е строг контрол върху имиграцията, но се забелязва прогресивно засилване на открити ксенофобия и ислямофобия.

Острото противопоставяне на ислямизацията и членството на Турция в ЕС е водещо в убежденията на датската Народна партия, която има двама евродепутати, и австрийската Партия на свободата – също с две депутатски места.

Забрана за строежи на нови джамии и недопускането на имигранти, които не са от западноевропейски страни, както и твърдо „не” на евентуално присъединяване на Турция към Обединена Европа са исканията на холандската Партия на свободата (четирима евродепутати).

Лидерът й Герт Вилдерс, който сравни Корана с книгата на Хитлер „Моята борба”, дори има забрана за влизане във Великобритания заради антиислямска риторика.

От Великобритания обаче глава надига Националната партия (двама евродепутати), която не допуска цветнокожи членове и иска законово ограничение върху смесените бракове. Пари за имигрантите, които напуснат Острова, и излизане от ЕС са сред другите идеи на националистите, които определят расизма като част от човешката природа.

В България също се наблюдава тенденция за радикализиране на дясното пространство "благодарение" на „Атака” (двама евродепутати).

Националният фронт на Жан-Мари льо Пен (трима евродепутати) също е постоянно присъствие в компанията на крайнодесните. И макар и да не може да се добере до властта, определено е фактор във френския политически живот. Фронтът настоява за спиране на имиграцията на неевропейци и иска всеки французин да има приоритет за работа, социална помощ и жилище пред представителите на малцинствата.

Засилващата се популярност на крайния национализъм определено е тревожен сигнал за основните политически сили в Обединена Европа. Те засега обаче са необяснимо пасивни и не взимат мерки. Някои като френския президент Саркози дори подклаждат огъня – депортацията на български и румънски роми.

Вълнàта от недоволство срещу имигрантите в ЕС логично се вдигна след настъпването на глобалната икономическа криза. Рецесията доведе до покачване на безработицата и хората започнаха да виждат във всеки имигрант потенциален съперник за работно място, който освен всичко друго е готов да работи срещу далеч по-ниско заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо имигрантите не превърнат собствените си държави в проспериращи? Защото религията им не ги учи на труд? Защо не ограничат раждаемостта и не позволят на жените да работят? Защото в уредените държави всичко е много по-лесно!Така източват социалните им фондове. Скоро ще свършат богатствата, натрупани от векове от холандци, белгийци и т.н. Истина е, че са експлоатирали колониите си и се опитват да компенсират злините, но тази емигрантска вълна вече надхвърля границите на търпимостта.
184
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може и да е тревожно, но за кого? Не и за гражданите на уредените с много усилия още преди стотина години западноевропейски държави! Борили са се, работили са, извоювали са си свободи и икономическа стабилност, откъде-накъде сега ще плащат от собствените си джобове за да се развъждат в красивите им бляскави градове ***? Да, ***, защото даже и да работи главата на емигрантското семейство, на соц. помощи чакат жена му с фереджето и десетина отрочета. На всичко отгоре не се и интегрират!
183
0
 
2
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Еми на хората им писна от *** дето за нищо не стават!!!
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dokoga.......
181
0
 
0
 
! Отговори
TURCIN преди 13 години
prav si ot svoyata gledna tochka......
180
3
 
12
 
! Отговори
BG преди 13 години
Като скакалците!Всички големи градове в западна Европа е пълно от тази ***.Нямат голям мерак да работят или да учат и 80% от младежите им са криминално проявени.Цели части от тези европейски градове, са превърнати на огромни гета ,където и полицията се страхува да влезе!90% от тях живеят от социалните и детски помощи(на нашия гръб) и каквото припечелят по криминален начин.Не проявяват никакъв интерес да се интегрират от 50 години насам.Размножават се ужасно бързо(поради безделието),без да се запитват дали са в състояние да изхранват семейството си.Важното, че европейски глупави демокрации,(ние) ги хрантутим и им плащаме.Всяка една от жените им е забулена с бурка или фередже,носи смрадливи шалвари и бута поне една детска количка и около нея подскачат още 5,6 отрочета.В джамиите им, които никнат като гъби след дъжд, открито призовават към джихад и събират пари и набират доброволци за терористите и Ал Кайда.Сега сигурно разбирате, защо цивилизована Европа гледа негативно на 50 годишното присъствие на тази неканена ***,да не говорим са опити за влизане в ЕС.
179
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
зависи от диалекта, иначе също вярно:)
178
1
 
1
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Ала,алаа,алааа!Много правни клистияни тука бре!Мюфтията ***,спи ли?А на мене, като повиша тона с наглите мисилмани, всичко ми трие!Ега ти дискриминацията,само и само защото се наричам ***!
177
0
 
4
 
! Отговори
Mery преди 13 години
Това е правило - при криза властта се взема от десните сили,които въвеждат сурови ограничителни мерки и в крайна сметка успяват да овладеят кризата или поне да й противодействуват.Когато кризата отмине, в ход се втурват левите и каквото има скътано от десните, го пропиляват и кръгът започва отново.Не виж-дате ли,че Станишко има по 2-3 прояви на ден, 24 часа и Труд се съсипват да му дават изказванията и проявите, но той не пледира за власт, а критикува кабине-та. Догодина Гоце ще обира каймака.
176
7
 
1
 
! Отговори
sborova radjo skopje преди 13 години
Zashto vi e strah ot islama, zashtoto byrzo se razviva li ? A zashto se razviva byrzo, ne se li pitate. Ne se li pitate zashto v starata Evropa prostituciyata e tolkoz razvita. Tova ne e li boguhulstvo. Mi to de da beshe samo prostituciya...
175
0
 
1
 
! Отговори
za 179 преди 13 години
Mnogo istina ima v tova.......
174
5
 
8
 
! Отговори
до 173 преди 13 години
Ахахахах и аз падам от смях-принципно си прав,ама когато българинът,раждан в България от 'турци' постоянно се бие в гърдите че е ТУРЧИН,развява турски байряци и демонстративно плещи турски,макар че не го знае много добре...е,няма ли да се изнервиш и да поискаш да си ходи в турско,а?
173
0
 
2
 
! Отговори
Химлер преди 13 години
Колегата Ерхард се казва Милх, не Милш. Иначе е точно така.
172
1
 
16
 
! Отговори
longlive преди 13 години
Напълно логично и закономерно е, че крайната десница бележи възход в цяла Европа. Европейските граждани се измориха от тоталното лицемерие на идеите за толерантност, които доведоха до чудовищни аномалии в обществото. Всеки *** или арабин може да си прави каквото иска във Франция или Великобритания, да живее в многоженство и да взима социални помощи за всичките си съпруги и деца!!! Нали този масраф някой го плаща с 40-50% данъчни ставки. Хората просто се измориха да хрантутят емигрантите.Баста!
171
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: дедо (номер 179)Чел съм доста документи по този повод - за Хитлер има само слухове. Историята не се интересува от политика - кой бил прав и кой крив. Историята се интересува от факти. Факт е обаче, че Ерхард Милш е бил полуевреин който се издига до фелдмаршал и се нарежда веднага след Гьоринг по ранг. Точно по повод на съмненията за неговия произход Гьоринг е гарантирал за него и е казал прочутата фраза: "Аз решавам кой е евреин и кой не!"
170
1
 
0
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Само така! Нека всяка жаба да си знае гьола!
169
3
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Alfred R. (номер 177)Или казано с други думи: Ние българите сме по-големи *** и от ромите!!! Или не е така?
168
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: номер 160За Боби Фишер историята е много куриозна. Въпреки че той самият е евреин, неговото американско гражданство е било застрашено заради яростните му антисемитски изказвания. На косъм се е отървал в Япония от депортиране в САЩ където са щели да го съдят като нацистки военнорестъпник. Но, както и да е, това е поредното доказателство за патологичния характер на "национализма".
167
6
 
3
 
! Отговори
ККК преди 13 години
Бяла сила,бял ум,бяла власт !!! Пречистване ,кръст,просперитет !!!
166
2
 
6
 
! Отговори
Gruppensturmfuhrer преди 13 години
Намесвам религията във връзка с наглото и натрапване от страна на емигрантите спрямо коренното население на Европа. Едва ли някой би позволил да се построи църква в Индонезия или С.Арабия, докато общности от тези страни искат да строят джамии в Европа. Аз съм запознат с исляма дотолкова, че да се радвам че съм православен, но в никакъв случай не бих оспорил правото на някой да бъде мохамеданин. Крайностите винаги се проявяват когато някой е притиснат в ъгъла- Европа сега е в ъгъла......