Франция отново блокирана от стачка срещу пенсионната реформа

Очакват се сериозни проблеми с танспорта, включително въздушния
23 сеп 2010 11:54,
7
Франция отново блокирана от стачка срещу пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Френските профсъюзи организират нов ден на стачки и протести срещу плановете на президента Никола Саркози да се увеличи пенсионната възраст от 60 на 62 години.

Повече от 230 демонстрации ще се проведат в четвъртък и от сутринта вече се усещат проблеми с железопътния, въздушния и градския транспорт.

Синдикатите смятат, че този път в протестите ще участват повече хора, отколкото на 7 септември, когато по улиците излязоха един милион работници.

В цялата страна ще пътуват само половината от влаковете. 50% от полетите от летище Орли край Париж за отменени. На останалите летища в страната, включително „Шарл дьо Гол“ в столицата, няма да бъдат осъществени 40 на сто от полетите.

Президентът Никола Саркози все пак е решен да проведе реформата въпреки всичко.

Законопроектът за пенсионната реформа вече беше одобрен от долната камара на френския парламент. На 5 октомври той ще влезе за разглеждане от Сената, където се очаква да мине без проблеми.

Пенсионната възраст във Франция е по-ниска, отколкото в повечето европейски страни. По сегашните правила мъжете и жените се пенсионират на 60 години и получават пълен размер на пенсията, ако са внасяли осигуровки 41,5 години. Ако не са, започват да получават пълния размер на 65-годишна възраст.

Правителството иска да повиши тези граници с 2 години, а срокът, в който са внасяни осигуровки – с една година. Новите правила трябва да влязат в сила от 2018 година и чрез промяната ще бъдат спестени 70 милиарда евро.

Синдикатите и опозиционни политици смятат, че реформата ще прехвърли несправедлив товар върху хората, които са имали почасова работа или са били безработни за определен период, което ще ги затрудни при натрупването на 41,5 години осигурителен стаж.

Контрапредложенията на профсъюзите са да се въведат данъци върху някои бонуси и по-високите доходи, за да бъде подкрепена пенсионната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Франция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
jorkata преди 13 години
Проблемът ни е, че не сме единни, не мислим в преспектива живеем ден за ден Съдя по това, че подобна статия за българия по голямата част от коментарите садържаха доста неприлични изрази по адрес на бъдщите и насточщи пенсионерисякаш забраввяме, че и ние ще остареем а в нашата мила родина каквото и образувание да имаш след 50-тата година си излишен за 90% от компаниите
6
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 13 години
В Бг още може да се вдига. Тук пак ще си минем с един-два коментара по телевизията на "лидерите" на "синдикатите". Нямаме никави синдикати а само едни организации които прибират пари за уж някаква синдикална дейност. Основно май се занимават с техните си далавери.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
to niama bylgarski narod , to nqma takova poniatie izboshto nie ne sme narod, ako biahme da se bqhme opravili do sega
4
0
 
9
 
! Отговори
киро преди 13 години
Някога българинът да е направил национална стачка?"Не народ, а ***"
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Френския народ плаща най високи данъци в света 60% в България е 10%.Сарко ги задължава да имат 42 години трудов стаж,докато маркел 35 години,да се пенсионират от 62 до 67 години за тия които нямат 42 години трудов стаж,защото намали данъците на богатите и сега имат дефицит 30 милиарда само от социалното.
2
1
 
8
 
! Отговори
/ преди 13 години
Къде сме ние,къде са те!?
1
1
 
6
 
! Отговори
roki преди 13 години
frenskia narod znae kak da zashtitava svoite prava i interesi .kak da se bori za po dobar xhivot.i te se boriat celia narod kato edno cialo.nie balgarite mnogo ima da se uchime ot tiah.a kakvo sme sega nie balgarskia narod. edin poslushen narod koito koeto pravitelstvo kato doide na vlast naroda preklania glava i pada na kolene.i togava te ni gaziat tapchat unizhavat i podigravat sas nas.