Скритите роднини на големите звезди

Семейната история на Майкъл Дъглас, разказана от братовчед от Беларус
Обновена: 22 окт 2010 08:03 | 22 окт 2010 08:02, Елка Василева
11
Скритите роднини на големите звезди
Кърк Дъглас държи списание със снимка на Майкъл Дъглас. Снимка: БГНЕС

Около новините за заболяването на знаменития холивудски актьор Майкъл Дъглас руски журналисти от Life News издириха братовчед на носителя на Оскар в Беларус. Михаил Даниелович, който цял живот старателно е криел роднинството си със семейство Дъглас, сега разкри семейните тайни.

63-годишният Михаил Исаакович Даниелович е не само кръвен роднина, но и пълен съименник на световноизвестния си братовчед.

Ако Майкъл живееше в историческата си родина в град Могильов, и неговите имена щяха да са абсолютно същите.

В родното му място и до днес помнят неговия прочут баща Кърк Дъглас като Исер Гершелевич Даниелович.

В малкото беларуско градче Михаил Исакович е известна личност – той е най-добрият в града майстор, който поправя чанти и чадъри.

Като че нищо от невисокия оплешивял мъж не издава да прилича на холивудските звезди.
 
Първата му реплика обаче разсейва всички съмнения.

„Какви ги приказвате?! Какви Дъглас, какво общо имам аз, простият занаятчия Михаил Даниелович?!“, казва той с типичната еврейска интонация и мигновено се разбира, че е артист по душа, както и Даниелович-Дъглас.

„Добре, ще ви разкажа истината. Наистина съм братовчед на Майкъл и племенник на Кърк. Разберете ме правилно, мен, стария евреин. По време на съветската власт се страхувахме, че НКВД ще научи за американските ни роднини, а при сегашните власти се страхувах, че при мен ще дойдат бандити и ще ми поискат милиони само защото съм братовчед на известен актьор. Сега обаче, когато Майкъл е тежко болен, а Кърк е много стар, ми се струва, че е време да се срещнем и да се прегърнем. Та нали моят дядо и бащата на Кърк са били родни братя“, казва Михаил Даниелович.

Историята на живота на семейство Даниелович е достойна за сценарий на касов филм.

Родителите на Кърк Дъглас са от беларуския град Чауси. Бащата на бъдещата холивудска звезда – Гершел Даниелович-Демски, е живял със семейството си близо до днешната жп гара в Чауси. Хранел е семейството си, като е превозвал хора и товари с каруца и файтон до Могильов и обратно.

През 1910 г. семейство Даниелович заминават за САЩ. Гершел и жена му Брайна Санглел стават вехтошари.

„Баща ми Исаак разказваше как през 1931 г. Гершел дошъл в Могильов. С 3000 долара и 4 мъжки костюма той тръгнал да види роднините си. На съветската граница му взели парите. Оставили му един от костюмите, който бил подаръкът за сватбата на моите родители“, казва Михаил Исаакович.

По думите му в семейство Даниелович имало 12 братя, единият от които е бащата на Кърк Дъглас – Гершел Даниелович, който след години решил да смени фамилията си на Демски.

По-късно синът му Исер става Кърк Дъглас, за да не се отличава по нищо от американците.

Но Кърк не е забравил истинските си корени. В автобиографичната си книга Тhe Ragman's Son (“Синът на вехтошаря“), издадена през 1988 г., Дъглас пише: „Над леглото ми имаше окачени литографии на Марк Шагал на библейски теми. Бях му много благодарен за това, че ми напомняше за предците ми. Разбрах, че Шагал е родом от Витебск – град, намиращ се недалеч от Могильов, родината на моите родители от Беларус“.

От всичките 12 братя само двама глупаци не заминали за чужбина – моят дядо Аарон и брат му Лазар, с горчивина се шегува братовчедът на Майкъл Дъглас.

„А през 1932 г. в Съветския съюз дойде един от братята им Аврам, който искаше да вземе семейството си в Америка, но не го пуснаха обратно и той така и почина в Чауси“, продължава разказа си Михаил Даниелович.

„Преди 15 години у нас дойде някаква жена, която говореше развален руски. Представи се за служител от еврейски център за запазване на семействата в Израел. Тя каза, че Кърк Дъглас е издирвал свои беларуски роднини, открил е мен и иска да се видим! Дори ми изпратиха самолетен билет за Израел. Изтеглих всичките си спестявания и си купих бях костюм със шапка и копринен шал. Не можех да отида като голтак! Беден не беден, все пак съм евреин. В крайна сметка така и не се видяхме с моя чичо. Той получи инсулт. След това получих от него писмо и снимка на американското семейство. Но оттогава не си общуваме. Сега не им е до мен. Кърк е вече стар, а Майкъл е тежко болен“, обяснява Михаил.

„Ще се моля за него, ще помоля Бог да ни даде възможност поне на стари години да се видим – братовчеди сме все пак, а евреите почитат своята кръв“, продължава мъжът.

На гробището в град Чауси Михаил Исаакович едва сдържа сълзите си пред изпочупената семейна гробница на семейство Даниелович. Гробницата е издържала дори по време на германската окупация на града, а в мирно време вандали са се опитали да отмъкнат и да продадат гранитните блокове.

„Това гробище е на 600 години. Как са могли да го изпочупят?! Тук е погребан прадядото на Майкъл Дъглас. Ако семейство Дъглас пристигнат, както ще им покажа – руини?!“

„Чауси е стар еврейски град, а когато дошли германците, са разстреляли почти всички евреи и оцелелите са ги погребвали тук. Дори преди няколко години доведох тук свой познат, който обеща, че ще разчете надписи на древния език, но той само пиеше водка и каза, че не разбира нищо от написаното. Баща ми ми е показвал само гробовете на прадядо и прабаба ми, а къде са погребани останалите, не знам“, споделя мъжът.

„Скъпи мои роднини, чичо Кърк, братовчеди Майкъл, Патрик, Джой, аз ви помня и много ви обичам. Желая ви дълги години живот, а на моя чичо Кърк и на братовчед ми Майкъл, които сега са тежко болни, желая скорошно оздравяване. Трябва да се видим непременно и Бог да ни даде сили да преживеем всички несгоди“, моли накрая Михаил журналистите да предадат думите на подкрепа към семейството на Майкъл Дъглас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
до 7 - Едно дете за родителя винаги си остава дете,та на колкото и ще години да е -----Имам в предвид това,че би било жестоко да се случи най-лошото за *младши* / аз съм на 58 - не е важно,но понеже питате-отговарям /
9
3
 
1
 
! Отговори
бре преди 13 години
Кърк е вече стар, а Майкъл е тежко болен, обяснява Михаил.Мдаа , лешоядите подушиха стръв.
8
0
 
3
 
! Отговори
Muller преди 13 години
Беден или богат ...евреина си е евреин!
7
5
 
0
 
! Отговори
До Мелодия преди 13 години
Абее... не те знам на колко години си ти... ама Майкъл Дъглас е на 66... и :))) и не проумявам разбиранията ти за младост :)))
6
2
 
3
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Развесели ме! Готин дядка! :-)
5
2
 
10
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Най-важното е Дъглас-младши да оздравее,защото е много млад ------Добро желая и на Дъглас-старши-толкова ме е впечатлил навремето в *Спартак* ----Що се отнася до изнесеното в статията-не мога да вярвам на всичко
4
0
 
5
 
! Отговори
bez преди 13 години
Noviat e ot 2010
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Уолстрийт е от 1987 година..?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
нормално е ,при положение,че в Америка са се преселвали от всичките страни...
1
10
 
4
 
! Отговори
учуден преди 13 години
точно гледах Уолстрийт.. не личи обаче да е болен чичо Дъглас :S