12 души линчувани в Хаити

Според слуховете те разпространявали холерата с вуду магии
Обновена: 3 дек 2010 14:49 | 3 дек 2010 14:33, Елка Василева
5
12 души линчувани в Хаити
Снимка: БГНЕС

Селяни в Хаити, изплашени от разпространението на епидемията от холера, устроиха „лов на вещици“, при който загинаха 12 души, съобщи АП.

От холерата, която по-рано не е присъствала в страната, за по-малко от шест седмици се разболяха над 84 000 души, около 1 900 души вече са починали.

За бързия ръст на заболяването способстват нищетата и лошите санитарните условия, при които живеят много хора след разрушително януарско земетресение, както и поради недостига  на чиста питейна вода.

Местните жители, които не разбират добре как става заразяването, многократно пречеха на работата на международните хуманитарни мисии, обвинявайки ги в разпространение на болестта.

Неотдавна първите случаи на холера бяха регистрирани в югозападния департамент Гранд Анс. Миналата седмица сред местното население се появиха слухове, че вуду магьосници приготвят „магически прах“, с който заразяват хората с холера.

Говорителят на националната полиция Франц Леребур съобщи, че заради тези слухове въоръжени с мачете тълпи са линчували 12 души, заподозрени, че правят подобни неща. Труповете на убитите са били изгорени.

Според прогнози на експерти от Световната здравна организация епидемията от холера може да порази тази година до 400 000 души в Карибския басейн и американския континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: холера
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
слънце преди 13 години
Имах чувството, че нещо нередно става там ----- Сега вече разбрах от къде идва тънката нишка на злото ----- Всичко това е ужасно ----- Заслужавате похвала за положения труд от Вас
4
0
 
6
 
! Отговори
85756 преди 13 години
Много още може да се прочете за Хаити. Нека младите хора четат ,за да разберат защо светът е такъв, какъвто е. Не е справедлив. Но една шепа държави натрупали огромни кървави богатства сега манипулират света и ни дават акъл колко са умни.
3
0
 
4
 
! Отговори
85756 преди 13 години
Тази кралска заповед беше подсилена с 12 френски военни кораба с 150 оръдия. Условията на тази сделка изобщо не подлежаха на преговори. Неопитната страна прие тези условия, тъй като нямаше почти никаква друга възможност. Хаити трябваше да плати за свободата си и го направи, а тази свобода й излезе доста скъпо през идните 122 години. Историческото счетоводство не е много точно, но мащабите на френската ненаситност и лихварство са поразителни. Дори когато цялото обезщетение беше сведено до 90 милиона франка, Хаити си остана затрупан с дългове. Страната зае пари от американски,германски и френски банки на безумно високи лихви
2
0
 
3
 
! Отговори
85759 преди 13 години
Франция не прости независимостта на Хаити и загубата на тази колония като източник на доходи - 800 разрушени захарни плантации, 3000 изгубени плантации за кафе. На Хаити бе наложена брутална търговска блокада. Бившите собственици на плантации поискаха Хаити да бъде окупиран, а населението му да бъде отново поробено. Вместо това френската държава реши да изсмуче цялата кръв на новата цветнокожа република. През 1825 г. в замяна на признанието на независимостта на Хаити, Франция поиска да бъде обезщетена, като й бъде изплатена главозамайващата сума от 150 милиона златни франка, което беше пет пъти повече от годишните приходи на страната
1
0
 
3
 
! Отговори
85759 преди 13 години
През 18 век Хаити беше бижуто в короната на Френската империя, перлата на Карибите, най-големият износител на захар в света. Дори за колониалните стандарти отношението към робите, работещи в хаитянските плантации, беше наистина отвратително. Те измираха толкова бързо, че по онова време Франция беше принудена да внася в Хаити по 50 000 роби годишно, за да запази необходимия брой и печалбите от труда им