На лов за чужденци. Десният екстремизъм в Русия

"Славянски съюз" зове за битка за Москва
Обновена: 15 дек 2010 14:53 | 14 дек 2010 13:19,
195

Снимка: БГНЕС

В интернет руският СС зове своите другари на битка за Москва – „Славянски съюз“, съкратено СС, е една от най-известните дясноекстремистки организации в Русия, пише Der Spiegel.

Водачът им Дмитрий Демушкин позира с радост с камуфлаж и бейзболна бухалка, има татуиран пречупен кръст на рамото си.

„Това е война“, обявява „Славянски съюз“ с червени букви на началната страница на сайта си. В апокалиптично въздействащ фотомонтаж на лявата страна се виждат тъмни фигури от Кавказ, вдясно – футболните фенове, които вилняха в центъра на Москва в събота. Между двата лагера лежи Москва, покрита от черен пушек. „На коя страна ще застанеш ти?“, питат десните пропагандисти.  

Войната, обявена от руските десни екстремисти, взе поредните си жертви в нощта срещу понеделник. В южната част на града десетина младежи нападнали мъж от Централна Азия и го убили с ножове. В източната част непознати стреляли седем пъти с газов пистолет в продавач от Азербайджан и го ранили тежко. Друг азербайджанец беше заклан в центъра на града.

След масовата демонстрация на футболни фенове в Москва през уикенда насилието в Москва се увеличава. В събота около 6000 фенове на столичния клуб Спартак, някои с маски, се събраха на площад „Манежа“.

Акциите им държат силите за сигурност в столицата от дни на нокти. Или маршируват, крещейки по улиците, или блокират „Ленинградски проспект“ – един от основните московски булеварди, свързващ центъра с летище „Шереметиево“.

На мача от Шампионската лига между Спартак и словашкия Жилина буйстваха толкова, че срещата трябваше да бъде прекъсната.
 
Всичко започна със смъртта на 27-годишния Игор Свиридов. На 6 декември фенът на Спартак, член на групата на ултрасите „Съюз“, е застрелян при скандал с няколко мъже от руските кавказки републики.

Московската милиция арестува сравнително бързо заподозрените, но с изключение на един всички след това са освободени.

Сега десни екстремистки организации се възползват от напрежението сред футболните фенове.

В събота първоначално мирното траурно шествие на Свиридов излезе от контрол. Недалеч от Червения площад хиляди скандираха: „Русия за руснаците“ и вдигаха изпънати ръце в хитлеристки поздрав по посока Кремъл.

Дори шефът на московската полиция не можа да успокои тълпата. По мегафон Владимир Колоколцев обясняваше, че полицията ще направи всичко възможно да изясни случая, но агресивната тълпа му отвръщаше с обиди.

Стотици облечени в черно мъже се опитаха да скъсат полицейския кордон и влязоха в улична битка със спецполицаите. След освобождаването на мястото десните се нахвърлиха върху чужденците в метрото.

Милиционерите трябваше да оградят група цветнокожи, на станция „Третяковска“ мъже се нахвърлили върху 27-годишен узбек, който е в болница след побоя. Във вагоните на метрото нападенията продължиха, а мъжете се нахъсваха един друг с крясъци „убивай, убивай!“.

Няма и две седмици от изненадващото определяне на Русия за домакин на световното първенство по футбол през 2018 година, и отново става ясно, че страната има огромен проблем с радикализирани фенове.

Руските медии пишат от години, че агресивни крайнодесни групи доминират на стадионите и развалят удоволствието от футбола на обикновените фенове. Това е една от причините днес на мачовете от руската висша лига да ходят средно по 5000–6000 зрители.

Руският министър на спорта Витали Мутко обаче смята, че ситуацията е по-спокойна: „Доколкото съм наясно с феновете, те никога не са били политизирани“.

„В действителност 80 процента от ултрасите споделят дясноекстремистки идеи“, казва Галина Кошевникова, изследовател в московския институт „Сова“. Така че посланията на крайнодесните като „Славянски съюз“ попадат на плодородна почва.

През лятото също беше убит фен на Спартак, но тогава институциите успяха да избегнат ескалацията след интензивни разговори с организацията на феновете, разказва Кошевникова.
 
„След спечелването на домакинството на Световното обаче всички изпаднаха в такава еуфория, че забравиха за проблемите“, казва изследователката.

При това бойните групи на феновете са само част от проблема. Крайнодесните срещат все повече разбиране в Русия. Когато в документалния си филма за скинхедс „Русия 88“ режисьорът Павел Бардин питаше случайни минувачи, много от тях приемаха пароли от типа „Русия за руснаците“.

Десни екстремисти са убили през миналата година 71 души, предимно работници от Централна Азия и Кавказ, които работят в чистота или чистят снега в руските градове.

През 2009-а руски съдилища са издали присъди срещу 135-има предимно млади скинари, 43-ма от тях са осъдени на повече от пет години затвор.
 
Президентът Дмитрий Медведев обяви през Twitter по-твърдо преследване срещу нападателите: „Всичко е под контрол. Ще се разправим с всеки, който е направил нарушение“. Междувременно 60-те арестувани при безредиците в събота фенове са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
0
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Обикновенно казвам на дяланите какво да правят, от което никак не им става кеф, не може със шестица по Английски да се озърташ като диверсант в обикновен супермаркет и да питаш кое колко струва в левчета и какво точно съдържа. Просташка история.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаеш ли че попиването на германска култура действа като работата на конвейер в продължение на двайсет години и включва отстраняването на чувството за хумор по оперативен път, така че внимавай. :))))))))
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има нещо имплантирано в тиквата ти и то не е мозък.
164
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Май леко си се огерманчил а? Кафенееш ми нещо.
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
написа само една грешна дума и тя е 'чист' :)) руснаците пият всичко друго, освен 'чист' спирт. Т'ва одеколон, метилов алкохол, терпентин, антифриз ....
162
1
 
0
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Ами не знам. Във Вилемсхафен няма *** много, може би трябва да извикат подкрепления от някъде?
161
0
 
1
 
! Отговори
Елхана преди 13 години
до 132 /не/ *** - споделям идеята Ви
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Dumpkopf.. bist du? Вилемсхафен.. ами марш обратно и си пропагандирай възгледите там, арийците ще те тикнат в пандиза, а там *** ще те разнасят като пръскачка из лозе :)
159
2
 
1
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Газта са я въвели кога? Главата ми наистина е гола, кал в ушите нямам и живея във Вилемсхафен. Сега в България за 1 месец. *** und dumpkopf.
158
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Появяването на националистически групи е в резултат на напрежението, което внася радикалния ислям по света. Това трябваше да се очаква. С Либерализма се свършва. Все повече хора от другите религии и държави ще се обявяват за радикални антиислямисти. След атентатите в Швеция се очаква образуването на радикално антиислямистко движение. Оставете как тези анти се самоназовават. В същноста си, те са антиислямисти. На нормалните им писна от изгъзиците на чужденците. *** - антициганизация.
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Миличка, оправи си правописа. Излагаш себе си, и цялата бяла раса. Ако си бяла, де...
156
1
 
1
 
! Отговори
Скинар преди 13 години
Днес определено не ми върви. Не намерих и ром. Затова пък се сетих нещо толкова умно, та чак гениално...ъъъъ, какво беше?Все едно, ще се сетя като намеря някой евреин. Отивам да търся навън в снега. Ако не се върна, значи съм стигнал до Москва.
155
6
 
3
 
! Отговори
MONIKA преди 13 години
DO PSIHIATARA. LICHI SI,CHE NE SI NORMALEN MAJ, AKO SI MAJ NA VID,ZAWTOTO se zanimavaw s GLUPOSTI. NA TEB NE TI STISKA DA ZAWTITIW DORI SEBE SI, ako trabva. BRAVO NA RUSNAZITE.
154
0
 
3
 
! Отговори
стават грешки преди 13 години
Е , че в суматохата отнесъл сериозен бой един подрастващ арменец и няколко негови руски приятелчета , това не вярвам да има значение за възхваляващите побойниците ... те и арменците са планинци, чернокоси ...
153
1
 
1
 
! Отговори
ор преди 13 години
Екстремисти.... Някой, който стои зад тях, "клати лодката", или както казват старите хора "волът рие, рие, но хвърля пръстта върху себе си". Няма случайни случайности!Не ми се вярва властта да няма пръст в това. Сеят ветрове и ще пожънат бури, може би съзнателно, за да се саморазправят с евентуалните си истински, или измислени противници!
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Личи си колко си просветен. Газта са я въвели, за да не хабят муниции. Гола глава и кал в ушите си ти, батка.
151
4
 
5
 
! Отговори
ioannidis преди 13 години
Цитат: "Колко са смели! Отишли 10 човека с газов пистолет да убият един търговец. Супер. После сигурно са се събрали да пият от гордост, че обичат родината си. И с гордост размахват пречупени кръстове. Нищо, че Хитлер е избил 25млн. руснаци през войната, чудо голямо..."А пък грузинецът Сталин избива 60 милиона руснаци... Това как ти се струва?
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужас
149
3
 
3
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Немец от Славянски произход. Колко газ? Разстрел пред ротата за ***, от неговия взвод.
148
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО!!! УСЕТИХА СЕ НАЙ-НАКРАЯ , ЧЕ ТРЯБВА ТВЪРДА РЪКА С *** ***