На лов за чужденци. Десният екстремизъм в Русия

"Славянски съюз" зове за битка за Москва
Обновена: 15 дек 2010 14:53 | 14 дек 2010 13:19,
195

Снимка: БГНЕС

В интернет руският СС зове своите другари на битка за Москва – „Славянски съюз“, съкратено СС, е една от най-известните дясноекстремистки организации в Русия, пише Der Spiegel.

Водачът им Дмитрий Демушкин позира с радост с камуфлаж и бейзболна бухалка, има татуиран пречупен кръст на рамото си.

„Това е война“, обявява „Славянски съюз“ с червени букви на началната страница на сайта си. В апокалиптично въздействащ фотомонтаж на лявата страна се виждат тъмни фигури от Кавказ, вдясно – футболните фенове, които вилняха в центъра на Москва в събота. Между двата лагера лежи Москва, покрита от черен пушек. „На коя страна ще застанеш ти?“, питат десните пропагандисти.  

Войната, обявена от руските десни екстремисти, взе поредните си жертви в нощта срещу понеделник. В южната част на града десетина младежи нападнали мъж от Централна Азия и го убили с ножове. В източната част непознати стреляли седем пъти с газов пистолет в продавач от Азербайджан и го ранили тежко. Друг азербайджанец беше заклан в центъра на града.

След масовата демонстрация на футболни фенове в Москва през уикенда насилието в Москва се увеличава. В събота около 6000 фенове на столичния клуб Спартак, някои с маски, се събраха на площад „Манежа“.

Акциите им държат силите за сигурност в столицата от дни на нокти. Или маршируват, крещейки по улиците, или блокират „Ленинградски проспект“ – един от основните московски булеварди, свързващ центъра с летище „Шереметиево“.

На мача от Шампионската лига между Спартак и словашкия Жилина буйстваха толкова, че срещата трябваше да бъде прекъсната.
 
Всичко започна със смъртта на 27-годишния Игор Свиридов. На 6 декември фенът на Спартак, член на групата на ултрасите „Съюз“, е застрелян при скандал с няколко мъже от руските кавказки републики.

Московската милиция арестува сравнително бързо заподозрените, но с изключение на един всички след това са освободени.

Сега десни екстремистки организации се възползват от напрежението сред футболните фенове.

В събота първоначално мирното траурно шествие на Свиридов излезе от контрол. Недалеч от Червения площад хиляди скандираха: „Русия за руснаците“ и вдигаха изпънати ръце в хитлеристки поздрав по посока Кремъл.

Дори шефът на московската полиция не можа да успокои тълпата. По мегафон Владимир Колоколцев обясняваше, че полицията ще направи всичко възможно да изясни случая, но агресивната тълпа му отвръщаше с обиди.

Стотици облечени в черно мъже се опитаха да скъсат полицейския кордон и влязоха в улична битка със спецполицаите. След освобождаването на мястото десните се нахвърлиха върху чужденците в метрото.

Милиционерите трябваше да оградят група цветнокожи, на станция „Третяковска“ мъже се нахвърлили върху 27-годишен узбек, който е в болница след побоя. Във вагоните на метрото нападенията продължиха, а мъжете се нахъсваха един друг с крясъци „убивай, убивай!“.

Няма и две седмици от изненадващото определяне на Русия за домакин на световното първенство по футбол през 2018 година, и отново става ясно, че страната има огромен проблем с радикализирани фенове.

Руските медии пишат от години, че агресивни крайнодесни групи доминират на стадионите и развалят удоволствието от футбола на обикновените фенове. Това е една от причините днес на мачовете от руската висша лига да ходят средно по 5000–6000 зрители.

Руският министър на спорта Витали Мутко обаче смята, че ситуацията е по-спокойна: „Доколкото съм наясно с феновете, те никога не са били политизирани“.

„В действителност 80 процента от ултрасите споделят дясноекстремистки идеи“, казва Галина Кошевникова, изследовател в московския институт „Сова“. Така че посланията на крайнодесните като „Славянски съюз“ попадат на плодородна почва.

През лятото също беше убит фен на Спартак, но тогава институциите успяха да избегнат ескалацията след интензивни разговори с организацията на феновете, разказва Кошевникова.
 
„След спечелването на домакинството на Световното обаче всички изпаднаха в такава еуфория, че забравиха за проблемите“, казва изследователката.

При това бойните групи на феновете са само част от проблема. Крайнодесните срещат все повече разбиране в Русия. Когато в документалния си филма за скинхедс „Русия 88“ режисьорът Павел Бардин питаше случайни минувачи, много от тях приемаха пароли от типа „Русия за руснаците“.

Десни екстремисти са убили през миналата година 71 души, предимно работници от Централна Азия и Кавказ, които работят в чистота или чистят снега в руските градове.

През 2009-а руски съдилища са издали присъди срещу 135-има предимно млади скинари, 43-ма от тях са осъдени на повече от пет години затвор.
 
Президентът Дмитрий Медведев обяви през Twitter по-твърдо преследване срещу нападателите: „Всичко е под контрол. Ще се разправим с всеки, който е направил нарушение“. Междувременно 60-те арестувани при безредиците в събота фенове са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
1
 
! Отговори
Сосело Джугашивли преди 13 години
Май руснягите и великите славянски крепостни ***, позабравиха онзи мустакат Каваказец, чичко Сталин, как си ги държеше в железните си клещи, че не можеха и да дишат дори, а сега нещо много пак са си навирли главите руските пияни ***, но ще има нов Сталин ми се струва. Май тези славянски маймуни си реват за нов Сталин. Така както са се разпроклетели руските ***, та нищо чудно да си спечелят от Джакпота новият Сталин.
186
3
 
8
 
! Отговори
руснак преди 13 години
Ива едно ново непознато до скоро явление-много православни руснаци и рускини доброволно приемат исляма!Това става и в Европа, но това е друга тема.ей абе ти болен ли си ? ) да не си сбъркал държавата Русия с някой друга , я смени канала )
185
9
 
14
 
! Отговори
генади преди 13 години
В Русия започва антимасонско и античифутско въстание!Ха дано да успеят младежите!Както се казва: "Сега в Русия, в близко бъдеще и в САЩ, и във Франция, Германия, България, Испания...""Таз година 10 000, догодина- 100 000, след две години- 5 000 000...""Таз година- с камъни, догодина- с танкове и артилерия..."Господа български националисти, дано от тия младежи да научите какво означава национализъм и патриотизъм...
184
1
 
16
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Да, така е!За съжаление българите устремно се циганизират! Чалгаджиите всъщност са *** с бял цвят на кожата!Това разбира се е организирано! Как си мислите се появиха безбройнте чалгарски канали! Кой непрестано ни натрапва в медиите проститутките от "Пайнер"?
183
8
 
14
 
! Отговори
Български Войн преди 13 години
Ето заради такива хора като СС, руснаците ще се оправят и ще има руснаци за още дълго време...а докато ние тук сме толерантни след 20 годинки няма да има българи :)Разбира се ако не предприемем нещо :)
182
4
 
5
 
! Отговори
Kitaec__ преди 13 години
Все едно,Бойко Борисов и Първанов не са руски мекерета ли
181
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
do 183-4ekaite .Do predi malko tvurdehte 4e nema slavjani na planetata Zemja,a pa sega se pojaviha.
180
6
 
4
 
! Отговори
@ преди 13 години
Проблемът е много сериозен, както за Русия, така и за Европа!Ива едно ново непознато до скоро явление-много православни руснаци и рускини доброволно приемат исляма!Това става и в Европа, но това е друга тема.Така, че това, което се разглежда в тази информация е върхът на проблема!Впрочем много богаташи от азиатските мюсулмански райони изкупуват все повече терени около Москва!Знам само една страна в която има обратен процес-мюсулмани приемат християнството!Това е БГ - Отец Б.Сариев покръства
179
6
 
8
 
! Отговори
генади преди 13 години
Ти си с промит мозък! Хитлер никога не е казвал че славяните са тор!напротив!В "Наставленията към Вермахта" е посочено: "Украинци, белоруси и великоруси са от същата арийска раса германците! Към руските жени се отнасяйте със същото уважение както към германските!..."Даже ако искаш да знаеш, мнозинството от "живата сила" на Вермахта са били...славяни!Само полските войници са били към 2млн, а е имало още толкова руснаци, украинци, белоруси, чехи, хървати, словаци...
178
13
 
16
 
! Отговори
genadi преди 13 години
"Русия за руснаците, Европа за белите! Черни и евреи вън!"- Това е лозунгът на Славянският съюз!Те са антикомунисти и националисти! За тях герои са бойците от РОА, а любими песни "Мы идм на бой с болшевиками".На тяхното знаме има свастика, а под нея е написано "Православие или смърт"! Прави са! По добре смърт отколкото Европа да се превърне в *** ***-негърски бардак!Тези младежи все повече започват да ми харесват!Слава на Русия, слава на България, слава на Бяла Християнска Европа!
177
1
 
8
 
! Отговори
Midas преди 13 години
"Славянските съюзи" са сравнително късно изобретение и рядко са били в полза на България.А за самата новина-прости, недоносени скинари и същите им азиатски еквиваленти, нищо ново под слънцето.
176
5
 
2
 
! Отговори
Към 176 преди 13 години
Били ли сте някога в Русия или приказвате на аба. Да Ви светна. Московците са преселници от Киевска Рус през 11 и 12 век. До бащата на Петър Първи - Фьодор, царете са били от Българско коляно, потомцци на Бат Баян, най-големия Кубратов син. Това самите руски историци го признават. Киевска Рус до 9-ти век се е казвала Оногурска България. Велика България съществува до 860 година, до навлизане на религиите във Велика България. От България до Кама е било един народ, разцепен от религиите.
175
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ахахахахахахаха ... Кога са били добре руснаците бре ?! Би ли ми цитирал едни 30-40 години за последни 500-600 години, когато да са били добре ? откакто руснаците откриха водката, всичко се промени там :)))))
174
4
 
1
 
! Отговори
екстрасенс преди 13 години
Руснаците са били добре преди, но са възприели доста вредин навици, повлияни от монголите, латините, туркмените, а и с навличането на новите светски реалности по света, те възприеха и много от гадните неща - масовата проституция, наркоманията, братоубийствата. затова са в упадък най-вече. Отделно пък други фактори, които ги унищожават. Но ще се оправят, макар да е с цената на безсмисленни жертви за тях. А ние да не говорим - живи умрели сме, но и ние ще се оправим, но след доста години.
173
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българите - да, руснаците обаче кво общо имат с хората ? Тия предразумни маймуни !
172
7
 
2
 
! Отговори
поправка преди 13 години
Нищо общо няма повърхностния, необоснован, затова пък жесток и примитивен руски национализъм с някаква реакция на действията на радикални ислямисти. Първо в Русия радикален ислям няма. Има национално- освободителни движения на народи, които не желаят да загниват заедно с руските алкохолици. Това, че са мюсюлмани им помага. Руснаците в дивотията си , обявяват за врагове чернокосите хора , което както е тръгнало , ще ги направи врагове на гърци, сърби , хървати и много тъжно и българи...
171
5
 
6
 
! Отговори
екстрасенкс преди 13 години
Славянството търпи огромни неправди и смърт, заради архангела Шамаил, но това няма да е вечно? Руснаците, българите други народи са си много свестни хора и ще се възстановят. Сега разни мангалоиди, албанци, ***, кюрди, палестинци и други откачени човеко-животни се множат, но няма да е вечно? Догодина ще изгрее друго Слънце и тези народи с техният архангел-закрилник ще са в голям упадък. А и непрестанното им завоевателно поведение не радва никого от разумните същества във вселената?
170
0
 
0
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Работата е на много лошо място. Ако дойдеш там ще си тръгнеш на обед, WasserportWilemshafen. Лично ти обещавам.
169
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Когато Хитлер е казвал, че славяните ще бъдат тор за германците, е имал пред вид, че ще им бачкат в суперите, за да могат спокойно да си произвеждат Мерцедеси и Еърбъси. Даже си мисля дали на немски "тор" не е "kalt""... ;)
168
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И как е работата в супермаркет в гордия Вилемсхафен, тази прочута terra incognita за *** и английскоговорящите? ;)Пич, излагаш се вече.