Опасения в ЮАР за здравето на Нелсън Мандела

Той е на 92 години, какво искате от него, казва Дезмънд Туту
Обновена: 28 яну 2011 11:54 | 28 яну 2011 11:53, Елка Василева
12
Опасения в ЮАР за здравето на Нелсън Мандела
Нелсън Мандела. Снимка: БТА

В ЮАР нарастват опасенията по повод здравословното състояние на бившия президент на страната Нелсън Мандела, който вече втора нощ е в болница.

От президентската канцелария в ЮАР заявиха, че на 92-годишния Мандела се правят изследвания в Йоханесбург. В изявлението се казва, че няма причини за паника.

ВВС обаче предаде от Йоханесбург, че в лични разговори приятели на Мандела признават, че през последните месеци здравословното състояние на човека, смятан в Южна Африка за баща на нацията, рязко се е влошило.

Много журналисти са се събрали около болницата, в която е Мандела, и около дома му в предградие на Йоханесбург.

От президентската администрация уверяват „нацията и света, че бившият президент е с бодър дух“. „Нелсън Мандела е неразположен, което е свойствено за хората на неговата възраст. С годините се появиха различни здравословни усложнения“, се казва още в изявлението.

Настоящият президент на ЮАР Джейкъб Зума, който в момента е на Световния икономически форум в Давос, каза, че „Мандела е откаран в болница за рутинни прегледи, което е обяснимо предвид възрастта му. Разбира се, сега трябва да му бъдат правени медицински прегледи по-често, отколкото когато беше млад“.

Фондацията на Нелсън Мандела също издаде изявление, в което се казва, че „здравето на Мандела не е застрашено“.

Медиите в ЮАР съобщават, че Мандела е под наблюдението на пулмолог и припомнят, че за последен път той беше видян на публично място на церемонията по закриването на Световното първенство по футбол в ЮАР през юли миналата година.

Носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Демзънд Туту каза пред журналисти, че е видял Нелсън Мандела миналата седмица и той е изглеждал отслабнал.

„Той е на 92 години, какво искате от него? Естествено, ние бихме искали той да живее вечно, но... Всичко може да се случи“, каза Дезмънд Туту. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Mandela преди 13 години
Иска ми се да поддържам черните в ЮАР, това е в човешката природа да съчустваш на онеправданите.Но, какво стана след като апартейда бе отменен - ЮАР стана страна с най-много престъпления в света и това се крие. Ако си бял те набелязват още на летището, търси се удобно място, убиват човека и след това се търсят пари и ценности, ако това се приемат за нормални хора аз не съм съгласен. Същото е и при месторабота - длъжен си да обучаваш черния за лекар, инженер, програмист(май за това нещо си има университети, но който е проспал и измързелувал това време си е сам виновен).Общувал съм със зимбвавиец(това важи и за повечето народи там) - всички мразят БЕЛИТЕ защото от десетилетия се разказват легенди как белите УМИШЛЕНО разпространявят спин за да избият чернокожите.
11
2
 
1
 
! Отговори
дядо преди 13 години
това маймуне плю по нашите сестри в либия по поръка на муамарчо за някой друг куфар-да мре
10
1
 
2
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Преди 1989 г. един южноафрикански ранд се разменяше за два US долара. Сега?
9
2
 
0
 
! Отговори
артемида преди 13 години
А относно белите и черните човеци, нека не забравяме, че и белите се подразделят на различни видове. Докато едните работят за добрините и прогреса на хората, другите не заслужават да се наричат човеци. За черните човеци не мога да съдя, понеже към момента отрицателните впечатления са повече от положителните, но не съм живяла с тях и не ги познавам.
8
2
 
2
 
! Отговори
артемида преди 13 години
Добре де,оставяйки настрана политическата страна на въпроса,не разбирам защо настъпва паника и бдения около болницата в надеждата да спасят един ...92-годишен човек. Аз разбирам да е на 20,40,50,60,70..но те се опитват да предотвратят нещо,което неизменно ще се случи и то скоро. Никой не обича смъртта, но да се вдига излишно шум и да се създава паника в този случай, е напълно безсмислено. Средствата, хвърлени за предотвратяване на непредотвратимото ще са много по-полезни на гладните,болни деца.
7
1
 
3
 
! Отговори
до No6 преди 13 години
точно заради турци, хъхрящи и разни други "бели човеци", родината ми е в това положение...
6
4
 
2
 
! Отговори
Do_5 преди 13 години
Дали пък "белият човек" не е оставил в разруха и родната си земя? Попътувай малко из България, Бели човече! Виж на какво е заприличала родината ти и тогава критикувай. Насилието винаги поражда насилие. Окървавените отношения между нациите, трудно се забравят. Само времето и мъдростта могат да заличат спомените за злините, които белите са сторили в ЮАР преди години.Колкото българите ще забравят кланетата на турците, еничарството и т.н Нещата са закономерни.
5
2
 
5
 
! Отговори
14 преди 13 години
ЮАР е поредното доказателство,че белия човек където стъпи-цъфти.Но както винаги,маймуните *** на всичко.Нека ги оставим да се избият, изядат и гният в пустините.Видяло се е,че нищо не става от тези, само пречат на развитието на ЧОВЕКА.Факти много.Смърт за псевдо моралистите и "толерантни" клоуни.Нека ме оборят.
4
3
 
8
 
! Отговори
genadi преди 13 години
Белите в ЮАР трябва да се подготвят за бягство. Мандела е пълен ***, но все пак е най-свестният от върхушката на ЮАР- единствен той спира донякъде репресиите срещу белите. Когато той умре, ЮАР ще се превърне в Зимбабве...
3
5
 
15
 
! Отговори
Мила преди 13 години
Готин е. Няма значение раса, религия и пол. Или си готин човек или ***. Направи много за да разбере светът, че трябва свобода. Но неговите хора го разочароваха. Просто Мандела е природно интелигентен пич.
2
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АИДЕ МЕРСИ НЕМА НУЖДА ОТ НЕГО.БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ,ЮАР СЕ ПРЕВЪРНА НА 4ЕРНО ГЕТО ,РАЗОРАНА НИВА.БЕЛИТЕ СТАНАХА РОБИ НА 4ЕРНИТЕ.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано нищо да му няма.Той е направил много за Република Южна Африка.