Опасения в ЮАР за здравето на Нелсън Мандела

Той е на 92 години, какво искате от него, казва Дезмънд Туту
Обновена: 28 яну 2011 11:54 | 28 яну 2011 11:53, Елка Василева
12
Опасения в ЮАР за здравето на Нелсън Мандела
Нелсън Мандела. Снимка: БТА

В ЮАР нарастват опасенията по повод здравословното състояние на бившия президент на страната Нелсън Мандела, който вече втора нощ е в болница.

От президентската канцелария в ЮАР заявиха, че на 92-годишния Мандела се правят изследвания в Йоханесбург. В изявлението се казва, че няма причини за паника.

ВВС обаче предаде от Йоханесбург, че в лични разговори приятели на Мандела признават, че през последните месеци здравословното състояние на човека, смятан в Южна Африка за баща на нацията, рязко се е влошило.

Много журналисти са се събрали около болницата, в която е Мандела, и около дома му в предградие на Йоханесбург.

От президентската администрация уверяват „нацията и света, че бившият президент е с бодър дух“. „Нелсън Мандела е неразположен, което е свойствено за хората на неговата възраст. С годините се появиха различни здравословни усложнения“, се казва още в изявлението.

Настоящият президент на ЮАР Джейкъб Зума, който в момента е на Световния икономически форум в Давос, каза, че „Мандела е откаран в болница за рутинни прегледи, което е обяснимо предвид възрастта му. Разбира се, сега трябва да му бъдат правени медицински прегледи по-често, отколкото когато беше млад“.

Фондацията на Нелсън Мандела също издаде изявление, в което се казва, че „здравето на Мандела не е застрашено“.

Медиите в ЮАР съобщават, че Мандела е под наблюдението на пулмолог и припомнят, че за последен път той беше видян на публично място на церемонията по закриването на Световното първенство по футбол в ЮАР през юли миналата година.

Носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Демзънд Туту каза пред журналисти, че е видял Нелсън Мандела миналата седмица и той е изглеждал отслабнал.

„Той е на 92 години, какво искате от него? Естествено, ние бихме искали той да живее вечно, но... Всичко може да се случи“, каза Дезмънд Туту. 
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Mandela преди 8 години
Иска ми се да поддържам черните в ЮАР, това е в човешката природа да съчустваш на онеправданите.
Но, какво стана след като апартейда бе отменен - ЮАР стана страна с най-много престъпления в света и това се крие. Ако си бял те набелязват още на летището, търси се удобно място, убиват човека и след това се търсят пари и ценности, ако това се приемат за нормални хора аз не съм съгласен. Същото е и при месторабота - длъжен си да обучаваш черния за лекар, инженер, програмист(май за това нещо си има университети, но който е проспал и измързелувал това време си е сам виновен).
Общувал съм със зимбвавиец(това важи и за повечето народи там) - всички мразят БЕЛИТЕ защото от десетилетия се разказват легенди как белите УМИШЛЕНО разпространявят спин за да избият чернокожите.
11
2
 
1
 
! Отговори
дядо преди 8 години
това маймуне плю по нашите сестри в либия по поръка на муамарчо за някой друг куфар-да мре
10
1
 
2
 
! Отговори
Мето преди 8 години
Преди 1989 г. един южноафрикански ранд се разменяше за два US долара. Сега?
9
2
 
0
 
! Отговори
артемида преди 8 години
А относно белите и черните човеци, нека не забравяме, че и белите се подразделят на различни видове. Докато едните работят за добрините и прогреса на хората, другите не заслужават да се наричат човеци. За черните човеци не мога да съдя, понеже към момента отрицателните впечатления са повече от положителните, но не съм живяла с тях и не ги познавам.
8
2
 
2
 
! Отговори
артемида преди 8 години
Добре де,оставяйки настрана политическата страна на въпроса,не разбирам защо настъпва паника и бдения около болницата в надеждата да спасят един ...92-годишен човек. Аз разбирам да е на 20,40,50,60,70..но те се опитват да предотвратят нещо,което неизменно ще се случи и то скоро. Никой не обича смъртта, но да се вдига излишно шум и да се създава паника в този случай, е напълно безсмислено. Средствата, хвърлени за предотвратяване на непредотвратимото ще са много по-полезни на гладните,болни деца.
7
1
 
3
 
! Отговори
до No6 преди 8 години
точно заради турци, хъхрящи и разни други "бели човеци", родината ми е в това положение...
6
4
 
2
 
! Отговори
Do_5 преди 8 години
Дали пък "белият човек" не е оставил в разруха и родната си земя? Попътувай малко из България, Бели човече! Виж на какво е заприличала родината ти и тогава критикувай. Насилието винаги поражда насилие. Окървавените отношения между нациите, трудно се забравят. Само времето и мъдростта могат да заличат спомените за злините, които белите са сторили в ЮАР преди години.
Колкото българите ще забравят кланетата на турците, еничарството и т.н
Нещата са закономерни.
5
2
 
5
 
! Отговори
14 преди 8 години
ЮАР е поредното доказателство,че белия човек където стъпи-цъфти.
Но както винаги,маймуните серат на всичко.
Нека ги оставим да се избият, изядат и гният в пустините.
Видяло се е,че нищо не става от тези, само пречат на развитието на ЧОВЕКА.
Факти много.
Смърт за псевдо моралистите и "толерантни" клоуни.
Нека ме оборят.
4
3
 
8
 
! Отговори
genadi преди 8 години
Белите в ЮАР трябва да се подготвят за бягство. Мандела е пълен ***, но все пак е най-свестният от върхушката на ЮАР- единствен той спира донякъде репресиите срещу белите. Когато той умре, ЮАР ще се превърне в Зимбабве...
3
5
 
15
 
! Отговори
Мила преди 8 години
Готин е. Няма значение раса, религия и пол. Или си готин човек или ***. Направи много за да разбере светът, че трябва свобода. Но неговите хора го разочароваха. Просто Мандела е природно интелигентен пич.
2
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АИДЕ МЕРСИ НЕМА НУЖДА ОТ НЕГО.
БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕГО ,
ЮАР СЕ ПРЕВЪРНА НА 4ЕРНО ГЕТО ,
РАЗОРАНА НИВА.
БЕЛИТЕ СТАНАХА РОБИ НА 4ЕРНИТЕ.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано нищо да му няма.Той е направил много за Република Южна Африка.