Мубарак, иди си – крещят 2 милиона в Кайро

САЩ: Мубарак да предаде властта на армията
Обновена: 1 фев 2011 16:43 | 1 фев 2011 16:33, Елка Василева
41
Мубарак, иди си – крещят 2 милиона в Кайро
Площад Тахрир в Кайро. Снимка: БТА

Два милиона египтяни са се събрали на площад Тахрир и в центъра на Кайро, предаде телевизия „Ал Джазира“. Хората скандират: „Отивай си, отивай си, отивай си!“

В града се носят слухове, че президентът Хосни Мубарак вече се е отказал от властта, но тази информация не е официално потвърдена.

Муатаз Салахидин от щаба на опозицията съобщи в пряк ефир за създаване на национална коалиция за промени, която по думите му ще запълни политическия вакуум в случай на падане на режима на Хосни Мубарак.

В коалицията влизат най-старата в страната партия „Вафд“, Национално обединение за промени, Демфронт, демократичното движение „Кифая“ и „Мюсюлмански братя“.

За основни цели са обявени приемане на нова конституция и създаване на национално правителство, пише ИТАР-ТАСС.

Лидерът на египетската опозиция, бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей призова във вторник президента на страната Хосни Мубарак да подаде оставка и да напусне обхванатата от безредици страна, за да бъде избегнато кръвопролитие, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия „Ал Арабия“.

В големите градове на Египет и по-специално Кайро и Александрия във вторник се провежда „поход на милионите“ – най-голямата акция на опозицията с искане за оттегляне на президента на Мубарак от власт.

Ел Барадей, който пое функциите на опозиционен лидер, заяви във вторник, че преговори на протестиращите с властите могат да започнат само след като президентът напусне поста си.

„Диалогът е възможен, но само след като бъдат изпълнени исканията на народа, главното от което е оставка на президента Мубарак“, цитира агенцията думите на Ел Барадей.

Бившият директор на МААЕ изрази надежда, че борбата на египтяните за права ще премине без кръвопролитие.

„Първото, което е нужно за целта, е президентът Мубарак да си замине. Ако президентът Мубарак си отиде, всичко ще се развива в правилната посока“, каза лидерът на египетската опозиция, пише РИА Новости.

Засилва се усещането, че промените в Египет са неизбежни: много бързо и то много неща се случиха, предаде кореспондентът на ВВС в Кайро.

Още по темата

В момента в страната няма интернет, а мобилните връзки са ограничени.

Компанията Google пусна система, която дава възможност на египтяните да публикуват съобщения в Twitter по телефона, като за целта трябва да бъде избран определен номер и да бъде оставено гласово съобщение.

Междувременно в Египет пристигна американският специален представител, бивш посланик в Кайро и бивш американски посредник за Косово Франк Уизнър, който планира да се срещне с президента Мубарак.

САЩ смятат, че Хосни Мубарак трябва да напусне поста си и да предаде властта на армията, която да поддържа реда до провеждането на избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Amerikanskite satanisti umuvaha,umuvaha,i reshiha armijata da vzeme vlastta(amerikanskite satanisti davat po 1,5 miliarda dolara pomoshti na egipetskata armija,podkup,moje da se kaje) Zna4i ve4e 4e znaeme,ako Lukashenko po4ne da gubi vlastta,armijata trebva da go zamesti.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мюсюлмански братя. в опозицията, крайно опасен вариант.Тия не са по-различни он АлКайда.
34
0
 
6
 
! Отговори
туроператор преди 13 години
Организираме за събота и неделя (Weekend offer) екскурзия до Кайро - центъра в 5 ***** хотел с 89 % отстъпка и безплатно разглеждане на пирамидите (ако ги има).Раздаваме бронежилетки.
33
0
 
2
 
! Отговори
пътешественик преди 13 години
Я, в днес.бг публикували снимка от Замунда!
32
0
 
3
 
! Отговори
W преди 13 години
I V MUTRESTANIQ 2 000 000 KRE6TQT DOKATO SPQT ZIMEN ME4E6KI SAN. I DOKATO SPQT BRADATIQT KOZEL IM VDIGNA VODATA NA 1.50 LV. A OT UNI 6TE I IM GO, SAS 40 STOTINKI ZA KILOVAT. I TAKA DO KRAQT NA SVETA, PRES 2012 GODINA.
31
0
 
3
 
! Отговори
До 27 преди 13 години
След 89 год. в България не дойдоха американците, а *** станаха бизнесмени или мафиоти, и едните и другите под ръководството на ДС и КГБ, и с парите, които БКП изнесе в чужбина чрез външнотърговските дружества, пари, които ще плащат и пра-внуците ни.
30
4
 
4
 
! Отговори
M. преди 13 години
VSICHKO E ORGANIZIRANO OTVAN - ARABITE NE MOGAT SAMI DA NAPRAVAT TOVA, MARZELIVI SA.
29
1
 
3
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 32 - Спонги ---- Много хора по света мислят позитивно и жадуват за приятелство --- И недоумявам как на едни други хора всичко това им пречи
28
7
 
9
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Дано Египет да не стане като Иран. Ако ислямистите вземат връх, опасността от Трета Световна Война е голяма. Може би предсказанията за 2012 година не са чак толкова шарлатански. Днес е светровният ден на приятелството. Дано повече хора мислят позитивно.
27
4
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 13 години
Тези ако си мислят,че като махнат един крадец и на негово място дойдат няколкостотин крадци(депутати) и куп политически партии нещата ще се оправят много се лъжат. Истината е ,че ресурсите на Земята се изчерпват ,а населението расте и все по-лошо ще става.
26
4
 
14
 
! Отговори
Полъх от запад 2 преди 13 години
САЩ мачка навсякъде...Те бутнаха половин Европа и целия СССР та 3,,4 арабски държави ли няма да могат да катурнат!?
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дюнери продават ли в Египет ???
24
0
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Всички революции са на принципа 'стани за да седна аз" на никой не му пука за хората, те си остават излъгани за кой ли път!
23
2
 
20
 
! Отговори
Messi преди 13 години
Същите простотии като при нас преди 20 години!!!*** си,*** си... и накрая идват американците:(
22
1
 
2
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до DiscoveryЕ, хайде, като си толкова умен, обясни на нас простите истината за нещата - кой, какво и защо предизвика тия събития, какво се цели и прогнозирай какво ще стане!
21
1
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Знаем истината защото четем и мислим със собствените си глави а не лапаме ,като шарани безмозъчната американска пропаганда !Опитай някой път и ти да си умен може и да ти хареса,ако не гледай fix news i cnn и останалите шоу програми!
20
2
 
19
 
! Отговори
666 преди 13 години
VZEMETE PRIMER OT TEZI,KOITO BROITE ZA TRETIA SVIAT !!! ZASTOTO KLASACIATA VE4E E : PROST , PO-PROST ,TALIBAN , BALGARIN !!!!!
19
8
 
16
 
! Отговори
Discovery преди 13 години
Малеее не е истина, простия българин пак почна да си дрънка неговите си глупости за тва какво става... Само цитирам малка част от коментарите:"Истината е следната западните...", "Ислямското братство е проект...","Честито на САЩ превзеха още...", "Де да бяха САЩ тези които стоят зад...", "Ей, големи разбирачи! САЩ докараха..." и още и още и още... направо да плача ли, да се смея ли..., а бе как така всеки разбира, всеки знае, а бе да ви се неначуди човек... като ги задрънкате едни тъпотии...
18
2
 
5
 
! Отговори
linker преди 13 години
Къде е онзи профан, дето говореше колко добре си живеели в Египет, всъщност нека цитирам.. "хиляди пъти по-добре".
17
0
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
гледайте филмите на Alex Jones v yotube той ги описва доста добре тези неща