САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак

Властта трябва да бъде поета от вицепрезидента, пише "Ню Йорк Таймс"
Обновена: 4 фев 2011 09:34 | 4 фев 2011 07:26,
52
САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак
Преговорите зависят и от динамиката на протестите. Снимка: БТА

Администрацията на президента Барак Обама и представители на  египетското правителство обсъждат план за незабавната оставка на президента Хосни Мубарак, пише днес вестник "Ню Йорк таймс".

Според плана властта трябва да бъде предадена на вицепрезидента Омар Сулейман, като преходът трябва да бъде  извършен с подкрепата на египетската армия, изтъква вестникът,  като се позовава на служители в Белия дом и арабски дипломати.

Въпреки отказа на Мубарак да подаде оставка САЩ продължават да обсъждат варианта, при който Сулейман поема президентските  функции и с подкрепата на началника на генералния щаб на  египетските въоръжени сили Сами Енан и на министъра на отбраната генерал-фелдмаршал Мохамед Тантауи незабавно да пристъпи към  конституционни реформи. Според плана в преходното правителство ще бъдат поканени да  участват широк спектър от опозиционни групировки, в това число и забранената организация "Мюсюлманско братство".

Основна задача  на преходното правителство според плана е да се реформира  избирателното законодателство и да се създадат условия за  свободни и честни избори през септември, посочва вестникът. Според източници от Белия дом, цитирани от вестника, това е  един от няколкото варианта, които в момента се обсъждат от  американски и египетски представители с цел Мубарак да бъде  убеден да се оттегли от поста си.


Източниците на вестника твърдят, че крайният резултат от  тези преговори зависи от множество фактори, не на последно място от настроенията сред протестиращите и "динамиката на процесите" вътре в самото египетско правителство. Според някои от  източниците засега нито Омар Сулейман, нито военните са готови  да се разделят с Мубарак. В контактите с египетската страна през последните дни  участват редица високопоставени представители на САЩ, посочва  "Ню Йорк таймс".

Макар подробности по алтернативните варианти,  които се обсъждат, да не бяха дадени, източници от Белия дом не  скриват, че предпочитаният вариант е именно Омар Сулейман да  поеме властта в Египет по време на преходния период.  Американската страна намекнала, че ако начело на страната по  време на прехода застане "друг човек от силовите структури" без конкретен план и график за мерките, необходими за организиране  на свободни избори, Конгресът на САЩ може да реагира, като  замрази военната помощ, оказвана от Вашингтон на Кайро.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" подчертава, че докато САЩ оказват натиск  върху Египет, Белият дом изрази подкрепа за други арабски  съюзници на САЩ, които също са изправени пред опасността от масови протести. Президентът Барак Обама е разговарял с  президента на Йемен Али Абдула Салех и го похвалил заради  "предприетите мерки за реформи", както и за решението му да не се кандидатира за нов мандат на изборите през 2013 г.

По същото  време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря по  телефона с краля на Йордания Абдула, и го уверила, че Вашингтон  има намерение да работи с новото правителство. Клинтън  подчертала значението на връзките между САЩ и Йордания. "Той  /кралят на Йордания/ прави всичко възможно, за да реагира на  стремежите на хората в страната. И ние оценяваме демонстрираните от него качества на истински лидер", заявил в тази връзка  говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
zkjzcslqv преди 13 години
yJoQ4d <a href="tocptbgfkyon/">tocptbgfkyon</a>, [url=ptbwsyhpchjc/]ptbwsyhpchjc[/url], [link=xghkmaopmhfh/]xghkmaopmhfh[/link], csiuvzltecdr/
48
0
 
0
 
! Отговори
злият гений преди 13 години
Май наистина ще се окаже, че САЩ са злият гений на съвременния свят. С отвратителна демагогия, а където не минава номера, безцеремонно с груба военна сила си прокарват интереса.Страната с най- голям абсолютен брой на затворници в света (повече от комунистически Китай) и имат наглостта да дават уроци по демокрация.Те нагледно доказват, че "лошите" управляват света.
47
0
 
0
 
! Отговори
До 40 преди 13 години
Не си прав, Виденов и с-е бяха наивници и, може би смятаха, че не всички българи са първосигнални кратуни.
46
0
 
0
 
! Отговори
Майтпа на страна... преди 13 години
....."В контактите с египетската страна през последните дни участват редица високопоставени представители на САЩ".... Да им изпратим Уорлик, сам ще се оправи, явно генералния губернатор на Египет е слаба ракия.Майтпа на страна, но истината е жестока- САЩ управляват света с железни нокти скрити под меки ръкавици.
45
0
 
0
 
! Отговори
swordfish преди 13 години
DO ANTIAMERIKANZITE!!!VIE KU4ETA,SI LAETE,A KERVANA SI VARVI!!!BEZSILNI STE!!!OSTAVA SAMO LAENETO...
44
2
 
4
 
! Отговори
3456 преди 13 години
Властта трябва да бъде поета от вицепрезидента, пише "Ню Йорк Таймс"Кой ги пита американците? Тяхна работа ли е? Или май е заплашена другата им родина - Израел!
43
0
 
7
 
! Отговори
Kрис Бъртон преди 13 години
ЗАЩО ТОЗИ ПЛАН НЕ СЕ ОБСЪЖДА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ? ? ?
42
2
 
6
 
! Отговори
Новия ред преди 13 години
САЩ си знаят работата! Горко им на арабите
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
снимката говори красноречиво ,хората по света разбраха ,че най-голямото зло на човечеството е сатанинския ционизъм ,но може би това зло е било нужно на хората та един ден като се отхвърли от народите тази шовенистична дяволска доктрина ,следващите поколения да имат едно наум и никога повече да не допускат такова нещо ,за да продължим да се развиваме по нашия еволюционен път .
40
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 13 години
до 39ти пък колко си сигурен, че мириканците не са се намесили тука '97-***... :) Как стана така - долара от 3000 лв за 10 дни стана пак 1500 лв?! Как - икономиката ни скочи 2 пъти ли, какво? Всичко си беше инсценировка... Виденов и сие бяха ***, но и не искаха да правят мизериите, които мириканците искаха тука - затова и ги издухаха...
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А САЩ за чий го дирят в Египет? Защо ли се бъркат, но само на определени места? И то където имат интерес. Египтяните си правят революция (подобна на нашата през 1997), но тогава САЩ не се намеси при нас...
38
2
 
3
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Amerikancite navsqkyde se meshat v politicheskite dela na vsichki dyrjavi.Tova e bezobrazie! Naroda na Egipet pak 6te byde izlygan i sledva6tiq im prezident otnovo shte e Marionetka v rycete na USA. Za da ima dobruvane mejdu horata trqbva celiq svqt da naloji Embargo na USA, da gi zatriem kato dyrjava,za6toto ot tam idvat vsi4ki zlini na toq svqt
37
3
 
9
 
! Отговори
кики преди 13 години
Американците ако имаха души щяха да проумеят че живеят на земя наследили от милиони избити индианци лека им пръст иииизроди мръсни
36
0
 
8
 
! Отговори
m3m0 преди 13 години
БГ hate USA!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що САЩ бре.Египед да не получил звезда.Май тези бунтове организирани в мрежата са организирани от ЦРУ.
34
0
 
6
 
! Отговори
мастика преди 13 години
Нали е важна волята на египтяните, ха-ха-ха-ха
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия американци са само за едно - 2м под земята! Не стига че тровят целия свят с болести НАРОЧНО ( за справки гледайте аерозолни престъпления ). Искат да се правят на Господ ама накрая ще ги оправи някой..
32
4
 
1
 
! Отговори
Biily_78 преди 13 години
[top] Nile Radio 98.7FM: Mubarak is dead >>> 7plus7. net
31
9
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 13 години
докога ще ни занимават с тия гнусни мисулмани
30
2
 
5
 
! Отговори
Myleena преди 13 години
"Вярно е само последното изречение... - а сега милиардите ще отидат в народа..." Говориш и мислиш, като партизанче, комунистче хванато от гората! Възможно ли е да си толкова мега просто парче?!