САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак

Властта трябва да бъде поета от вицепрезидента, пише "Ню Йорк Таймс"
Обновена: 4 фев 2011 09:34 | 4 фев 2011 07:26,
52
САЩ и Египет обсъждат план за оставка на Мубарак
Преговорите зависят и от динамиката на протестите. Снимка: БТА

Администрацията на президента Барак Обама и представители на  египетското правителство обсъждат план за незабавната оставка на президента Хосни Мубарак, пише днес вестник "Ню Йорк таймс".

Според плана властта трябва да бъде предадена на вицепрезидента Омар Сулейман, като преходът трябва да бъде  извършен с подкрепата на египетската армия, изтъква вестникът,  като се позовава на служители в Белия дом и арабски дипломати.

Въпреки отказа на Мубарак да подаде оставка САЩ продължават да обсъждат варианта, при който Сулейман поема президентските  функции и с подкрепата на началника на генералния щаб на  египетските въоръжени сили Сами Енан и на министъра на отбраната генерал-фелдмаршал Мохамед Тантауи незабавно да пристъпи към  конституционни реформи. Според плана в преходното правителство ще бъдат поканени да  участват широк спектър от опозиционни групировки, в това число и забранената организация "Мюсюлманско братство".

Основна задача  на преходното правителство според плана е да се реформира  избирателното законодателство и да се създадат условия за  свободни и честни избори през септември, посочва вестникът. Според източници от Белия дом, цитирани от вестника, това е  един от няколкото варианта, които в момента се обсъждат от  американски и египетски представители с цел Мубарак да бъде  убеден да се оттегли от поста си.


Източниците на вестника твърдят, че крайният резултат от  тези преговори зависи от множество фактори, не на последно място от настроенията сред протестиращите и "динамиката на процесите" вътре в самото египетско правителство. Според някои от  източниците засега нито Омар Сулейман, нито военните са готови  да се разделят с Мубарак. В контактите с египетската страна през последните дни  участват редица високопоставени представители на САЩ, посочва  "Ню Йорк таймс".

Макар подробности по алтернативните варианти,  които се обсъждат, да не бяха дадени, източници от Белия дом не  скриват, че предпочитаният вариант е именно Омар Сулейман да  поеме властта в Египет по време на преходния период.  Американската страна намекнала, че ако начело на страната по  време на прехода застане "друг човек от силовите структури" без конкретен план и график за мерките, необходими за организиране  на свободни избори, Конгресът на САЩ може да реагира, като  замрази военната помощ, оказвана от Вашингтон на Кайро.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" подчертава, че докато САЩ оказват натиск  върху Египет, Белият дом изрази подкрепа за други арабски  съюзници на САЩ, които също са изправени пред опасността от масови протести. Президентът Барак Обама е разговарял с  президента на Йемен Али Абдула Салех и го похвалил заради  "предприетите мерки за реформи", както и за решението му да не се кандидатира за нов мандат на изборите през 2013 г.

По същото  време държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря по  телефона с краля на Йордания Абдула, и го уверила, че Вашингтон  има намерение да работи с новото правителство. Клинтън  подчертала значението на връзките между САЩ и Йордания. "Той  /кралят на Йордания/ прави всичко възможно, за да реагира на  стремежите на хората в страната. И ние оценяваме демонстрираните от него качества на истински лидер", заявил в тази връзка  говорителят на Държавния департамент Филип Кроули.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: оставкаЕгипетМубарак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
e преди 13 години
E 6TOM HAMERIKANCITE SE NAMESVAT, EGIPTQNITE 6TE GO HAPNAT DEBELIQ. SEGA 6TE IM PRATQT -RI4ARD-RAN I RONALD-AT- I NA EGIPTQNITE 6TE IM CAFNAT I VARJAT NALAMITE. KAKTO V MUTRESTANIQ 90 GODINA, TIQ DVAMKATA RAZKAZAHA IGRATA NA CELIQT BG NAROD I DARJAVA.
28
2
 
5
 
! Отговори
>>> преди 13 години
Странджа, верно *** си пий зелевата чорба. Проблема на САЩ са и ще станат хората, които съзират намеренията зад действията им. А тези хора стават все повече.
27
6
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
..."Това е разковничето. Създаваш хаос, вкарваш войски за "умиротворяване" и слагаш ръка на всичко. Ще ми печели Мубарак милиарди".... ********************************************************************Вярно е само последното изречение... - а сега милиардите ще отидат в народа...
26
6
 
4
 
! Отговори
bez преди 13 години
Ei, ama na vsiaka mandja sa merudia tia. Mnogo me drazniat. Pak shte gledat da izkelepiriat na gurba na horata. Tia nemat granici. I sobstvenia si narod machkat.
25
3
 
2
 
! Отговори
>>> преди 13 години
13 онбашията: Аз пък не виждам варианти за Мубарак. Да се дърли и да се дърпа - само доставя кеф на тълпата. Е оня хитрец тунизиеца - овреме разбра, че гювеча свърши и гепи тон и половина злато и няколко стотин милиона и изчезна. И са в Тунис кво?
24
3
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
А защо не са се консултирали с *** и Митя?...
23
4
 
5
 
! Отговори
>>> преди 13 години
Те ви сега демокрация. Някой с призив за революция и у нас? Но така е - *** народ и пачка долари... и суха супа, една паница. ***!
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия мизерници USA къде пак се месят е ? ЕЕ няма кой да ги изтрепе най-после.. Ама като гледам китайците колко са им набрали може скоро да празнуваме!
21
3
 
2
 
! Отговори
lhy7 преди 13 години
те пък тия не пропускат, да ги *** (УСА имам в предвид)
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е разковничето. Създаваш хаос, вкарваш войски за "умиротворяване" и слагаш ръка на всичко. Ще ми печели Мубарак милиарди....
19
5
 
13
 
! Отговори
DoN Vlazo преди 13 години
Американски мир за света! Давайте ни ваксини, макдоналдс и ни вкарайте по един чип да ни е по-лесно да си ги плащаме! Мразя ви от дъното на душата си!
18
1
 
6
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
1-Как ги наричат нашите"роми"?Джипси!-етиптяни,плъзнали в 15век по Европа!Гърция,Марсилия и къде ли не!
17
1
 
3
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Де е Кения де е Мадагаскар де е Марс и къде е Египет. Някоя *** е тотално незапозната с географията може би си мисли, че Египет граничи с Виетнам и щата Тексас.
16
5
 
13
 
! Отговори
нефт преди 13 години
Хамериканците пак се месят където не им е работа,на всяко гърне мирудия са...те ще решават съдбите на целия арабски свят,защо ли????
15
1
 
13
 
! Отговори
е преди 13 години
Добрите намерения на САЩ ну просто нямат край!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Zeitgeist Moving Forward 3 - вече е в интернет с бг.субтитри гледайте и 3те филма там се казва почти всичко за желанието и начина по който САЩ се опитва (за съжаление и успява ) да властва над целия свят !!!!
13
4
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
ако мубарак отстъпи пред демонстрантите ще се прояви като слабак и женчо. няма публична личност без поне няколко хиляди противника, къде ще му излезе края ако почне да се угажда на всички протестиращи.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо САЩ?! Защо не ООН ?!
11
4
 
10
 
! Отговори
цссс преди 13 години
"САЩ Е НОВИЯТ ХИТЛЕР НА 21 ВЕК." САЩ са държава а не личност! А Барак реално излъга всички - не спря войните на САЩ, не оправи здравната система... ХИТЛЕР обаче си е спазил обещанията ... с изключение на последните години ...
10
1
 
5
 
! Отговори
^^ преди 13 години
Казва се fake democracy ;)