Бунтът в Тунис провокира оставка на министър във Франция

Африканската държава пък е с нов премиер
Обновена: 28 фев 2011 02:41 | 27 фев 2011 22:26,
24
Бунтът в Тунис провокира оставка на министър във Франция
Снимка: Reuters

Изпълняващият длъжността президент на Тунис Фуад Мебазаа назначи Беджи Каид Есебси за нов премиер на мястото на подалия оставка Мохамед Гануши.

Гануши се оттегли в опит да възстанови стабилността в северноафриканската държава. 

Той бе смятан от мнозина за прекалено близък до бившия президент Зин ал Абидин бен Али, който бе принуден да напусне поста през януари след народен бунт.

В петък Тунис бе обхванат от нова вълна от насилие, като демонстранти поискаха оставката на Гануши. 

Те влязоха в сблъсъци с полицията, при които по последни данни са били убити петима души.

Беджи Каид Есебси е бил министър на външните работи при управлението на Хабиб Бургиба - първият президент на страната, след като тя придобива независимост от Франция през 50-те години на 20-и век.

Междувременно френският министър на външните работи Мишел Алио-Мари подаде оставка в писмо до президента Никола Саркози.

Алио-Мари се оттегли заради скандалите около нейните връзки със стария режим в Тунис и отношението й към народните бунтове в тази и други арабски държави. 

Тя уверява, че не допуснала грешка, но подчертава, че не може да продължи да изпълнява своите функции в условията на политически и медийни атаки по неин адрес, които са създали обстановка на подозрения и лъжи.

Алио-Мари ще бъде заменена от сегашния министър на отбраната Ален Жупе, който вече е бил министър на външните работи през 90-те години на 20-и век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ФранцияТунис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 13 години
Във Франция има демокрация и силна опозиция Но,не е верно, че Саркози няма да бъде преизбран,напротив той знае как да го направи ивсичко да е в негова полза.
21
3
 
1
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
Франция е една смотана държава. Франсетата са главно мамини синчета и ***. Шарл-ле-магнь сигурно се върти в гроба..
20
0
 
3
 
! Отговори
свидетел II преди 13 години
Министъра на вътр. работи на Фр Ортефьу,беше сменен защото неверно информираше общественноста за количеството имигранти, сигурноста в страната, пътните произшествия(количеството загинали по пътищата) ... Мари Льо Пен, новия лидер на крайно десната фашистка партия, даде верните данни. През 2012 са новите президентски избори. Кампанията започна. Не е сигурно че Саркози ще е преизбран. Много лоша вътр. и вън. политика.
19
0
 
5
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
Външния министър на фр МАМ, беше изгонена защото в началото на събитията в Тунис предложи Фр да изпрати квалифицирана полицейска помоц и материали( полициейско въоръжение) за подкрепа на Бен Али. В последствие се разбра, че има икономически интелеси със същия.Тези информации бяха предоставени от фр журналисти които си гледат работата а не преписват от чужди издания както голегите им бг.
18
0
 
1
 
! Отговори
До 18 от 9 преди 13 години
В привидния хаос на парижкото движение има доста организация. За паркирането не говорим. Става въпрос за десетките забрадени просякини по шанзелизе. За гетата в покрайнините, бидонвилите. Става въпрос за последните вълнения във Франция които бяха съвсем скоро и затова кои бяха участниците в тях
17
2
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 13 години
Аз живея в Париж от 6 години и не виждам нищо трагично освен организацията на уличното движение, да ти кажа честно.
16
0
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
хахахаха, 12, ти направо ме съсипа от коментар!!!! Хахахахахахаха. Кои варавари ще опустошават европата? Кое не търпи природата? Хомосексуалисти винаги е имало, а страхливци са минимум 85% от населението на света, минимум. Хахахахаха
15
3
 
9
 
! Отговори
FRANCE-TF1 преди 13 години
Тази вечер Сарко се изправи пред народа си,за да им обясни че гони вътрешния и външния си министър заради корупция.Обясни на народа си че това е негово задължение и че за напред ще работи в името на Франция и на френския народ.Вие да сте чули подобно изказване от Гоце или Боко? Свалете ги всичките
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На всякаде бунтове хората недоволстват от управляващите ги само ние хем сме недоволни хем не правим бунтове.А тез наще клоуни всеки ден се замерят с СРС-та и нови глупости вместо да работят.После ще чакаме да се оправим, ама следващите 20-30 години няма да стане след това вече ще е късно ще бъдем *** държава с 5 милиона *** и половин милион българи.
13
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Веднага да се създаде едно министерство за комуникация с Тунис и Б.Б. да назначи Мишел Алио-Мари за министър! Това е добра антикризисна мярка!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Варварите ще опустошат Европа..Природата си знае работата, не търпи слабите...гей,лезбо,садо,педо..и страхливци.
11
1
 
7
 
! Отговори
Нямам думи просто преди 13 години
Европа си отива заради тия ***,които виждате на снимката по горе
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В БГ оставки не се подават:) Дори да те хванат като крадеш НАП ще каже, че си светец и ще предложи на Светия синод да те канонизира прижеве за светец:)
9
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 13 години
Ами те нали за тази свобода се бореха - свободата да могат да емигрират. Дупе да им е яко на европейците. Сякаш най зле е във Франция. Който е ходил в някой по голям френски град ще се съгласи че положението там е трагично. Въпрос на време е да излезе извън контрол
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе така ли се измъква от такава криза бе професори :) ....Много наивен и *** народ, вярващ в чудеса и дядо Коледа. Когато бяхте богати ви беше малко, сега разбирате колко сте бедни, ама богат се става с поколения и с...акъл !
7
0
 
13
 
! Отговори
AHA преди 13 години
Ей хора,Сарко смени всички министри без първия.Търси начини да измъкне държавата от криза и уволнява масово корумпираните.Какво чака Борисов та не гони Цветанов постоянно сварван със корупция.Той се подиграва на народа си,ама може да изпревари Цецо
6
2
 
15
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Във Франция има опозиция която поиска оставката на вън6ния министър заради корупция и на вътрешния Ортофе заради некадърност,докато в България опозиция няма защото ГЕРБ са комунисти а БСП социалисти,т.е.комунизма в България никога не е падал,затова и Цуци е още тук...да видим докога ли
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега като почнат да се сменяват, и всеки с неговото си мнение,ще е недоволен от новия, и така до края на ...света. Добър ден България. Добър ден Тунис..Аве Цезаре.
4
3
 
7
 
! Отговори
PARIS преди 13 години
Сарко не се шегува.Да тази вечер изгони Алиот мари заради корупция,затова че е ползвала самолет на близък на Бен Али.Сарко изгони също вътрешния министър Брице.Страх ги е от народа..аз се чудя как е възможно боко още да държи Цуци консултанта и апартаменти
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми тея като си зивоюваха свободата защо емигрират масово:) Къде сте бе демократи! Обяснете ми го!