Окопна война по фронтовата линия в Либия

Триполи предлага международен екип от ООН да разследва
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 8 мар 2011 18:53, Елка Василева
19
Окопна война по фронтовата линия в Либия
Снимка: Ройтерс

Лоялни на Муамар Кадафи сили и бунтовници от Източна Либия се изправиха едни срещу други в пустинен крайбрежен регион близо до ключови петролни терминали на 550 км източно от Триполи, предаде Ройтерс, като се позова на бунтовници.

Силите на Кадафи са се окопали с танковете си в покрайнините на Бин Джауад, който успели да превземат, а бунтовниците се оттеглили в Рас Лануф и се установили близо до града, в който има петролен терминал. Двата града са на 60 км разстояние един от друг.

"Сидер е под наш контрол. Силите на Кадафи не са се преместили", каза бунтовникът Хусам ар Рамахи. Сидер, подобно на други градове по крайбрежието като Рас Лануф, Зуейтина и Брега, има петролен терминал. Той се намира точно на фронтовата линия и не е възможно да се установи дали там има бунтовници, отбелязва Ройтерс.

При една от атаките в понеделник е била поразена кола със семейство в нея. Според очевидци вероятно един човек е загинал, посочва БТА.

Междувременно беше съобщено, че силите на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи са нанесли във вторник нов удар от въздуха по бунтовници източно от град Рас Лануф, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент.

Още по темата

От мястото в пустинята, където е паднала изстреляната от изтребител ракета, се издига сив пушек, който образувал гигантски облак. За момента не е ясно дали има пострадали хора и нанесени материални щети.

Пристанищният град Рас Лануф, където има голям петролен терминал, е най-предната база на либийските бунтовници в източната част на страната.

Силите на Кадафи нанесоха в понеделник два въздушни удара по Рас Лануф. Градът, който се намира на около 300 километра югозападно от бастиона на опозицията Бенгази, е под неин контрол от петък.

Противоречиви информации постъпват от либийския град Зауия - най-близкият до Триполи град, който премина под контрола на бунтовниците.

Според очевидец, цитиран от Асошиейтед прес, силите на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи са си върнали контрола върху Зауия, на 50 километра западно от столицата.

Танкове и бронетранспортьори обхождат града и стрелят произволно по къщи, разказа той.

Цитираният очевидец, който успял да избяга от Зауия, каза още, че електричеството, телефоните и достъпът до интернет там са прекъснати. "Градът е в руини", допълни той.

Ал Джазира съобщи, че силите на Кадафи са започнали артилерийски обстрел на Зауия, предаде Ройтерс.

Катарската сателитна телевизия не даде подробности за атаката срещу града, който от дни е арена на ожесточени сражения между проправителствените части и бунтовниците.

Либия предлага международен екип от ООН, включително с представителство на ЕС, да разследва обстановката в страната.

Това съобщиха високопоставени източници от ЕС в Брюксел след края на техническата мисия, изпратена в Триполи в края на миналата седмица от върховния представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

България е една от осемте страни от ЕС, които все още имат свои дипломатически представители в джамахирията, заедно с Кипър, Гърция, Румъния, Италия, Холандия, Малта и Унгария, уточниха източниците.

Те добавиха, че полетът на делегацията на ЕС и сигурността й в Триполи са били осигурени от италианското правителство.

Делегацията не е видяла нищо необичайно в Триполи, хората са били по улиците, не са се чували изстрели, не е наблюдавано необичайно поведение. Усещането е за затишие пред буря, коментира участник в делегацията, пожелал да остане анонимен.

Триполи предлага международна мисия под егидата на ООН и по възможност подкрепена от Брюксел да започне работа възможно най-скоро. Властите в джамахирията са уверили, че мисията ще може да посети всякакви места на територията на цялата страна, където и когато пожелае. Според местните власти подобно разследване ще изясни въпроса за отговорността за причиненото насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ТриполиБунтът в Либия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
До 4 от do 3Ма ти си адски *** бе. Самолетите не летят с петрол, трябва гориво каквото в Либия не призвеждат - внасят го отвън.
16
10
 
8
 
! Отговори
давай напред преди 13 години
Кадафи ти си , давай напред без да се спираш пред нищо . Всички видяхме какви Революционери и Реформатори , Демократи са се опълчили срещу тебе , та това са чисти бандити , мародери , убийци , наркомани и всевъзможна ислямска *** която досега ти хранеше и издържаше без да работят - това се казва '' Храни куче да те лае '' Давай сечи и режи наред без да спираш , никой не ги съжалява и никой няма да пролее и сълза за тези *** и ***
15
0
 
13
 
! Отговори
марокански виц преди 13 години
В Мароко излезнал закон, всяко семейство с 10 деца получава 10 000$ еднократноЕдно семейство имало 9 и жената помолила съпруга си да направят още едно за да могат да вземат парите, но той я успокоил, че няма нужда да чакат 9 месеца. Признал че има дете от любовницата и отишал да го доведе в къщи за да станат 10 децаКогато се върнал с детето от любовницата, в къщата му нямало нито едно от децата им.- Къде са децата ни ? - попитал той- Дойдоха бащите им и си ги взеха. - отговорила тя
14
10
 
8
 
! Отговори
юнака преди 13 години
Давай Кадафи трепи тия мижутурки,скоро и Бенгази ще си го върнеш.Пленените бунтовници директно на въжете да увисват.
13
2
 
10
 
! Отговори
gedjsqa преди 13 години
"Ще има ислямски джихад под носа ви, в Средиземноморието", заяви той. "Хората на Бин Ладен ще дойдат и ще почнат да искат откупи. Ще се върнем във времето на Червената брада (Червената брада е османски корсар и по-късно бей на Алжир и бейлербей на Западното Средиземноморие, живял през 15 и 16 век), на пиратите, на османците, които искаха откупи за корабите", предупреди Кадафи. Той добави, че неговото правителство "се справя добре", въпреки въоръжената борба с опозицията и предупреди, че ако бъде свален от власт, бреговете на Европа ще бъдат залети от имигранти.
12
6
 
17
 
! Отговори
skdjh преди 13 години
Не вярвайте на това, което пишат от запад. Истината е друга.
11
4
 
14
 
! Отговори
clonezepam преди 13 години
За едни бандити и мародери, за други бунтовници. Нежните революции водят до нежно втъкване впоследствие
10
3
 
31
 
! Отговори
btv преди 13 години
гледахте ли интервюто по бтв с българския инженер върнал се от триполи? тези "бунтовници" са си чисти бандити! Значи човека разказва, че по път за Бенгази ги нападат мародери, от които успяват да избягат и в Бенгари едно семейство ги скрива в къщата си. На сутринта пристигат бунтовниците с един от ръководителите на бунта в Бенгази и той казал на собствениците на къщата, че трябва да изчезват от там защото там ще вижеят други хора... Това на какво ви прилича?
9
2
 
2
 
! Отговори
iliqpi7 преди 13 години
ДО 7.Ти си дрогиран ,но и с отвратително замъглен поглед върху реалните неща
8
6
 
4
 
! Отговори
До DN преди 13 години
Казвай къде страхливецо унизен,или ще продължиш още повече да се излагаш тук и всички да те съжаляват .........
7
7
 
20
 
! Отговори
DN. преди 13 години
CHETETE ZAPADNATA PRESA -- KADAFI NASTAPVA I NE SE MOLI NA NIKOGO. A OT USA NIKOI DOBRO NE E VIDAL.
6
12
 
7
 
! Отговори
Иван преди 13 години
АААААААААААА ТАКА ЛИ СТАНА А ????????? КАДАФИ ВЕЧЕ СЕ МОЛИ ЗА ПОМОЩ ОТ ЗАПАДА,ВЕЧЕ ИМ СЕ ПРАВИ НА 1-ВИ ПРИЯТЕЛ,БИЛ ИМ СЪТРУДНИЧЕЛ ВЯРНО,КАТО РОБ ААААААААА . ОПРЯ МУ ДЕБЕЛИЯ И ВЕЧЕ МОЛИ И ПИТА ЗАЩО НИКОЙ НЕ МУ ПОМАГАЛ.
5
8
 
20
 
! Отговори
DN. преди 13 години
USA ISKAT PETROLA NA LIBIA. KADAFI IM PRECHI. BUNTOVNIZITE SA DROGIRANA PAPLACH.
4
2
 
24
 
! Отговори
Интервю на Кадафи преди 13 години
ръководителя на Либийската революция Полковник Муамар Кадафи в прочувствно интервю поиска помощ от Запада в тежката кървава битка срещу въстанниците...Ето част от интервюто което даде с просълзени очи......"Нашите служби за сигурност ви сътрудничат. Ние ви помогнахме много през последните няколко години. Защо сега, когато водим борба срещу тероризма вътре в Либия, никой не ни помага?!", запита Кадафи. Кадафи, който разговаря с журналистите от резиденцията си в Триполи, предупреди, че ако въстанието срещу неговото управление в Либия, вдъхновено от успешните революции в Тунис и Египет, успее, Северна Африка ще бъде обхваната от ислямска свещена война."Ще има ислямски джихад под носа ви, в Средиземноморието", заяви той. "Хората на Бин Ладен ще дойдат и ще почнат да искат откупи. Ще се върнем във времето на Червената брада (Червената брада е османски корсар и по-късно бей на Алжир и бейлербей на Западното Средиземноморие, живял през 15 и 16 век), на пиратите, на османците, които искаха откупи за корабите", предупреди Кадафи. Той добави, че неговото правителство "се справя добре", въпреки въоръжената борба с опозицията и предупреди, че ако бъде свален от власт, бреговете на Европа ще бъдат залети от имигранти.
3
30
 
7
 
! Отговори
Ian Smith преди 13 години
Горивото и боеприпасите за самолетите скоро ще свършат и тогава жална му майка на Кадафи.
2
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Запада предпочита Кадафи пред неясното бъдеще, за капак и евреите го предпочитат, защото не е враг на Израел...Остава да се разбере какво ще стане с лозунга:"Демокрация, човешки права..."...тра-ла-ла-лала...
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Историята с Югославия се повтаря, но този път изходът е по-непредвидим