Кадафи: Западът иска да превърне Либия в колония

Липсва информация за разположението на силите в страната
Обновена: 16 мар 2011 14:23 | 9 мар 2011 09:22, Елка Василева
25
Кадафи: Западът иска да превърне Либия в колония
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Либийският лидер Муамар Кадафи обвини враговете на Либия в заговор с цел да превърнат Либия в колония.

Той каза това в поредната си реч пред свои привърженици в Триполи през нощта срещу сряда.

Кадафи е убеден, че Западът има планове да превърне Либия в колония на Великобритания, Франция или САЩ. Той каза, че европейските страни вече контролират запасите от петрол в Персийския залив и в Ирак.

Кадафи нарече членовете на опозиционния Преходен национален съвет „куп предатели“. Според полковника те се стремят да предадат втория по големина град в страната Бенгази в ръцете на Великобритания. Той допълни, че е убеден в подкрепа на народа на Либия.

Междувременно Кадафи се е обадил във вторник вечерта на премиера на Гърция Георгиос Папандреу, за да му разкаже за ситуацията в страната и да предупреди за възможно намеса в ситуацията отвън.

„Всяко посегателство върху безопасността и стабилността в Либия неизбежно ще повлияе на сигурността в Северна Африка, Средиземноморието и Европа“, цитират агенциите думите на Кадафи.

Правителствени източници от Гърция потвърдиха пред Атинската информационна агенция, че такъв разговор се е провел.

Папандреу е подчертал необходимостта да бъде намерено решение, за да бъде избегната продължаващата хуманитарна криза и ескалирането на противопоставянето и насилието, които водят до нарастване на жертвите и задълбочават възможността от гражданска война, цитира агенцията правителствения източник.

Междувременно въоръженото противопоставяне между режима на Кадафи и опозиционните сили в Либия продължава. Поради липсата на достоверна информация за разстановката на силите в зоната на бойните действия е трудно да се говори за тактически превес на една от страните, посочва ИТАР-ТАСС.
 
Арабски телевизии съобщават, че градовете Рас Лануф и Зауия се намират значителни въоръжени сили на въстаниците.

В същото време военните части, верни на Кадафи, многократно заявиха, че напълно контролират ситуацията в Зауия. По данни на „Ал Джазира“, във вторник боеве са се водели и в източните предградия на столицата Триполи.

Още по темата

Според руските журналисти обаче опозицията преднамерено сгъстяват краските предвид своите интереси, пише NEWSru.

Според пратеник на „Комсомолская правда“ в Бенгази устройват истински „демонстрации“ за западните медии. По нареждане на възрастните децата палят автомобилни гуми, при това на места, където димът удачно попада в кадър на предаващите директно журналисти. Сочейки кълбата черен дим от горящите гуми, местните жители казват на журналистите, че градът се бомбардира от самолети на Кадафи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
16
 
! Отговори
ЕДИН РЕАЛИСТ преди 13 години
ТЕЗИ бунтуващи се либийци, които искат чужда намеса за да им помогнат да се освободят от Кадафи, явно са дълбоко заблудени. Не виждат ли какво става в Афгапистан, в Ирак ??? Нали и там молеха Запада да дойде да ги освободи от местните диктатори, и да установят демокрация. А резултана е пред очите на всички: Разруха, кръвопролития, тотална мизерия и още по-голяма тирания.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ - завладяването на изтока:youtube/watch?v=X3slxJWYsoEВижте как се организират революции и кой седи зад тях.За съжаление има много хора облъчени от ционисткия империализъм, които се връзват на плиткоумната му пропаганда.
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кадафи е прав че има много интереси които иската да сложат ръка върху либииските кладенци и е напълно възможно с малко пари да се организират такива групировки които да подклаждат народа към безредици и през това време наемниците да постигнат целта си. Замисляте ли се че дори американците нямат право да изпратят там военни за да го свялат от власт. На практика това би означавало война. Аз съм сигурен че точно това се случва в момента. Икономически групировки зад бунтовете.
2
5
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Готов съм да стана и аз...колонизатор в Либия.Да ми заградят 100 кв.мили отпустинята,да ми дадат 100...камили с камиларите,да ми...преведат флогчето наКадафито,само от една...швейрцарска банка;жени и шатри,сам ще си...намеря.
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НАПЪЛНО Е ПРАВ КАДАФИ.НАИ ВЕ4Е САЩ ИСКА ДА НАПАДНЕ ЛИБИЯ,ИЗБИЕ НАРОДА,ОГРАБИ БОГАТСТВАТА И ТОГАВА ДА СЕ ОТТЕГЛИ КАТО ЦАР -ОСВОБОДИТЕЛ.