Кой е най-лошият сценарий за "Фукушима"

Ситуацията не е Чернобилска, каза шефът на АЯР Сергей Цочев
Обновена: 16 мар 2011 14:39 | 12 мар 2011 12:30,
86
Кой е най-лошият сценарий за "Фукушима"
Снимка: Reuters

Най-тежкият сценарий за първата атомна централа „Фукушима”, която пострада от унищожителното земетресение в Япония, е стопяване на активната зона – това е стопяване на горивото, което вече е свързано със сериозни последици в района на централата. Това каза пред Дарик  радио председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Той побърза да уточни обаче, че това са хипотетични сценарии и се надява, че ще бъде осигурено своевременно охлаждане на реакторите и до това няма да се стигне.

По думите на Сергей Цочев не могат да се правят аналогии между ситуацията около двете централи във Фукушима и аварията в Чернобилската атомна централа. „Ситуацията не е Чернобилска, реакторът не е чернобилски, защитната обвивка е здрава и в този смисъл не може и да става сравнение с Чернобил”, каза Цочев.

Още по темата
12 мар 2011 10:20
504

„Няма графит, няма какво да се запали там”, допълни той.
Той добави, че получаваме информация от Международната агенция по атомна енергия за обстановката около централите в Япония. Двете атомни централи „Фукушима” са близо една до друга, едната има шест ядрени блока, а другата - четири.

По думите му след контролираното изпускане на радиационната пара е повишена между три и пет пъти радиацията на оградата на централата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
10
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Станишев е виновен!!!
44
1
 
11
 
! Отговори
На кой да вярвам ?? преди 13 години
Експлозията е предизвикана от водороден газ, използван за охлаждане, съобщава ИТАР-ТАСС. Пострадали са четирима специалисти, работещи в централата, посочва агенцията.Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили, съобщи телевизия NHK, цитирана от АФП----------------------Това е от БТВ информация !!! Така както е тръгнало все повече заприличва на "Чернобилската авария"Въпроса е докога ще ни държат във информационо затъмнение !От друга страна Българските медии се доказаха като добър манипулатор и не само Българските!!Пример Либия, там има мирно протестиращи ТАЛИБАНИ, въоръжени със ГРАДОВЕ !!!Но вече се появиха клипове на който се вижда, че не самолетите на Кадафи са подпалили нефтения терминал в Рас-ел-Аснуф.Оказава се че ТАЛИБАНИТЕ са се опитвали да стрелят със ГРАДОВЕ срещу правителствените танкове !!!
43
4
 
13
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,.... преди 13 години
СЛЕД ПАРНАТА ЕКСПЛОЗИЯ --ЯДРЕНАТА РЕАКЦИЯ , ДАЛИ СПИРА БЕ ***....43...???МАЙ ,НЕ .....???!
42
4
 
13
 
! Отговори
Do A! преди 13 години
Графита не се използва за контрол в никой реактор умнико!В графитните дизайни графита изпълнява функцията на забавител на неутрони, във водно-водните реактори (като този в Япония) самата вода изпълнява тази функция - демек няма нужда от графит.Най лошия възможен сценарий е парна експлозия на самия реактор която ще изхвърли ограничено количество радиоактивен материал, значително по малко от това което стана в Чернобил вследствие на графитния пожар и остатъчната реакция на разтопеното гориво.
41
2
 
5
 
! Отговори
АЙДЕ , "СЪГЛАСН преди 13 години
....БЕГАЙ В РУСИЯ!!!
40
6
 
5
 
! Отговори
ОБЛАКА ИДВА .... преди 13 години
...КЪМ РУСИЯ!!!!!!ДЕ, КЪСМЕТ ...ДЕ...!!!ОТ ПОЗИТАНО -20, ВЕЧЕ СЪБИРАТ ПАРИ ЗА ....НОВ "АЛЬОША"!!!
39
9
 
14
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН СЪМ преди 13 години
СЕДНАЛИ СМЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ ЯПОНИЯ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ОТ НАС,.КЪДЕТО СА ГРЪМНАЛИ УНИКАЛНИТЕ АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОРИ. А КАКВО ЛИ СТАВА СЪС СТОТИЦИТЕ И МОЖЕ БИ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ УРАН,КОИТО ЯНКИТЕ ХВЪРЛИХА НАД СЪРБИЯ БЛИЗО ДО НАШИТЕ ГРАНИЦИ ПРЕЗ 1999 ГОДИНА? ТОГАВА ИВАН КОСТОВ ИМ ДАДЕ ВЪЗДУШЕН КОРИДОР ЗА БОМБАРДИРОВАЧИТЕ, НЯМАШЕ ДРУГ ИЗХОД. ТЕ ПЪК ОТ БЛАГОДАРНОСТ ИЗСИПАХА ВСИЧКИЯ АМЕРИКАНСКИ УРАН БЛИЗО ДО НАС,КАКВО ЛИ СТАВА СЕГА С ТОЯ УРАН? НЯКОЙ МЕРИ ЛИ РАДИАЦИЯТА В СЪРБИЯ И ПО ГРАНИЦАТА НИ С НЕЯ?
38
18
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Анкета:Който е за строеж на аец в земетръсна зона (-) минусКойто е против строеж на аец в земетръсна зона (+)
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тихо червен ***, заминавай за москва
36
15
 
13
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН СЪМ преди 13 години
Неутрон,значи японските реактори са американско чудо на техниката? И сега това американски техническо чудо май е гръмнало? НЕ СЕ БОЙТЕ ДЕЦА! ИДЕ СВЕЖИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПОЛЪХ,ВЯТЪРЪТ НА СВОБОДАТА И ПРОМЯНАТА. В 1943 ГОДИНА ТОЯ ЗДРАВ ВЯТЪР ВИ ДОНЕСЕ БОМБИ ОТ НЕБЕТО,РАЗРУШЕНА СОФИЯ И 2000 УБИТИ ОТ БОМБИТЕ.СЕГА ВИ НОСИ УРАН-235. Е РАДВАЙТЕ СЕ ДЕ! ЩО НЕ СЕ РАДВАТЕ? "ГОРДЕЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ----"БРАТСКАТА ПОМОЩ" ...ИДВА!!!" КАКТО Е ПИСАЛ НОМЕР 18
35
11
 
9
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН СЪМ преди 13 години
Неутрон,значи японските реактори са американско чудо на техниката? И сега това американски техническо чудо май е гръмнало? НЕ СЕ БОЙТЕ ДЕЦА! ИДЕ СВЕЖИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПОЛЪХ,ВЯТЪРЪТ НА СВЕОБОДАТА У ПРОМЯНАТА. В 1943 ГОДФИНА ТОЯ ЗДРАВ ВЯТЪР ВИ ДОНЕСЕ БОМБИ ОТ НЕБЕТО,РАЗРУШЕНА СОФИЯ И 2000 УБИТИ ОТ БОМБИТЕ.СЕГА ВИ НОСИ УРАН-235. В РАДВАЙТЕ СЕ ДЕ! ЩО НЕ СЕ РАДВАТЕ? "ГОРДЕЙТЕ СЕ БЪЛГАРИ----"БРАТСКАТА ПОМОЩ" ...ИДВА!!!" КАКТО Е ПИСАЛ НОМЕР 18
34
13
 
4
 
! Отговори
ОБЛАКА СЕ ДВИЖИ.... преди 13 години
....КЪМ РУСИЯ..!!!!ДЕ ,КЪСМЕТ...ДЕ....!ОТ ПОЗИТАНО-20 , МАЙ ШЕ СБИРАТ ПАРИ , ЗА...НОВ "АЛЬОША"!!!!!
33
14
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
съветски специалисти .. утешават популацията, тези потрошиха и заробиха страната с земетръсната Белене .... източиха маса пари покрай него .. А ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ПРИ БЕЛЕНЕ Е ПОВИШЕН РИСКАПРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ!! ТЕЗИ СЪВЕТСКИ МУТАНТИ . ОБЛИВАТ С БАСНИ И ПОМИЯ .. КАКТО И ПРИ ЧЕРНОБИЛ!!
32
6
 
6
 
! Отговори
tt преди 13 години
сергеи цончев,кои си ти и кои те познава,та ядеш лаина против русия.смяташ,че си по умен от игор курчатов или андреи сахаров бе ***.хаиде гръмни се.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"само за пари ли мислите вие в Dnes.bg ???"Ти мислиш ли, че го правят на доброволни начала? :) Разбира се, че само заради пари го правят... и даже няма да ти обърнат внимание. Или още по-лошо: ще ти се изсмеят.
30
1
 
8
 
! Отговори
IAEA преди 13 години
До 24: Все врагове виждате по форумите, ей. Не съм гербераст, на мутри не вярвам. Но и *** не съм - пак поради същата причина. Хепи? :)
29
4
 
3
 
! Отговори
Почна се преди 13 години
Роспотребнадзор обнаружил идущее к Камчатке радиоактивное облакоВ сторону Камчатки движется радиоактивное облако, которое через сутки достигнет территории России. Облако могло возникнуть в результате аварии на АЭС в Японии. Ранее сообщалось, что утечка радиации не представляет угрозы для России, так как вредные вещества будут относиться ветром в сторону Тихого океана.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се притеснявайте. Ще има достъчно радиационен прах за всички. Това е работата на облаците, да разнесат на всеки, навсякъде нужната доза.
27
1
 
14
 
! Отговори
Любовир преди 13 години
Хора пишите , какво става в Японската АЕЦ! А от горе излиза реклама на Карфур "празник на красотата"... Махнете тези реклами ,това не е смешно ,само за пари ли мислите вие в Dnes.bg ???А относно аварията, пази боже... Дано имат време да спрат по-тежките последици ,които биха възникнали . Дано имате достатъчно бетон ,защото съркофага е неизбежен ако корпуса на реактора се стопи. :(
26
5
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
АЕЦ са много опасни съоражения, но на жадното за енергия човечество изобщо не му пука докато не стане непоправима беля!Земетресенията са само един от рисковете, които може да се случи! Освен тях много по опасни са човешките грешки или терористичните атаки! Да не говорим, че с увеличаване на въздушния трафик все по голяма става вероятността да падне самолет върху АЕЦ...Истинкото решение на енергийните нужди на човечеството са ВЕИ!!!!