Кои са истинските герои на Япония

Желаещите да работят в АЕЦ "Фукушима-1" били много
Обновена: 30 мар 2011 13:29 | 30 мар 2011 12:02, Елка Василева
53
Кои са истинските герои на Япония
Снимка: Reuters

Желаещите и готовите японци да отидат да работят по ликвидирането на последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима-1“ са били повече от необходимия брой.

Това казва един от работилите в АЕЦ-а, началникът на службата за бързо реагиране в една от пожарните в Токио – Юкио Такаяма, който е дал интервю за „Новая газета“.

Изданието обяснява, че задача на неговата служба е не да гаси пожари, а да спасява хора изпод развалините. Хората на Такаяма са работили в райони, пострадали от земетресения и вълни цунами, в Китай, Тайланд, Индонезия.

По думите на Такаяма задачата е била ясна и несложна: да се обезпечи подаването на морска вода в басейна с отработеното гориво в III реактор.

Освен това в морето е трябвало да бъде монтирана помпа, така че да не бъде отнесена от водата и да не се разбие в брега и да се опъне шланг от 800 метра.

„Бяхме около реактора около 30 минути. Заедно с нас бяха и специалисти, които постоянно правеха замервания. А до нас имаше два автобуса, готови във всяка една секунда да ни откарат. Ние обезпечихме подаването на вода (по-нататък е работила автоматиката) и си тръгнахме. Измиха от нас радиоактивния прах, след това лекарите ни направиха пълни изследвания – всичко при всички беше наред“, каза Такаяма.

Той се учудва на вниманието, предизвикано от техните действия.

„Не трябва да се правят герои от нас. Тези дни с нас се срещна кметът на Токио и ни благодари със сълзи на очи. Бях изумен, че такъв твърд политик и суров човек прояви такива емоции“, сподели Такаяма.

По думите му в префектурите Ивате и Мияги много спасители са изгубили семействата си, работят денонощно и в редките минути на отдих търсят роднините си. „Това са истинските герои!“, каза Такаяма. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: АЕЦтрусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
за 32 преди 13 години
Нито аз, нито стотината познати които имам ядят суши, на теб да не ти са дръпнати очичките. Ако някой иска просто да пробва не значи че яде суши.
31
7
 
2
 
! Отговори
do 30 преди 13 години
kat sme tolkova po-dobri na masata, shto napirame da iadem sushi ?
30
3
 
10
 
! Отговори
14 преди 13 години
Да, хвърлях боб. За мен това е най-сигурният начин да прогнозирам бъдещето....Защото България не е в сеизмична зона с такава активност поради простото разположение на континенталните плочи. В Япония земетресенията са ежедневие, в България - относителна рядкост. Няма как тук да има земетръс степен 9 по Рихтер, защото сме безумно далеч от ръбовете на тектоничните плочи.А за цунамито - мисля, че няма какво да ти обяснявам, погледни на картата къде е България и къде са океаните.
29
3
 
18
 
! Отговори
за 29 преди 13 години
Без съмнение, на масата и в *** сме много по добри, напълно съм съгласен с теб.
28
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
27, в България не може да има такава катастрофа просто защото сме по добри от японците!
27
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
24, кой ти е казал, че не е имало проблеми в другите 500 АЕЦ? Почти ежедневно се случват аварии в АЕЦ, но медиите рядко пишат за тях щом няма изтичане на радиация...АЕЦ Фукушима от 20 години е имала проблеми със сигурноста, но вместо да ги оправят постоянно са замазвали положението.. Същото става и в стотици други АЕЦ, но просто никой не ни казва за недостатъците докато не стане беля..
26
9
 
7
 
! Отговори
за 24 преди 13 години
А теб кое те кара да си толкова сигурен, че у нас не може да има такава катастрофа. Да не си хвърлял боб за бъдещето на българската ядрена енергетика.
25
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
kogato nabirali otrqdi ot kamikadze,prez vtorata svetovna,dobrovolcite bili sa6to pove4e ot neobxodimoto,tova e qponeca ,gotov e da umre za rodinata,palna disciplina,samurai ne samo na dumi i v du6ata si,ako tuk stane takova ne6to 6te e palna katastrofavsi4ko 6te izbqga,i dvama nqma da mogat da namerqt za da otstranqt avariqta
24
3
 
5
 
! Отговори
do 22 преди 13 години
i kvo, geneti4no uvredenia narod shte razdrusa atomnata centrala s 9 po rihter, posle shte ia zalee s telata si i shte ia povredi li?
23
10
 
26
 
! Отговори
14 преди 13 години
А защо мислите, че вторият АЕЦ у нас на всяка цена ще има авария? Защо се вторачвате в единствената ядрена авария в света от 25 години, която стана заради две от най-тежките природни бедствия, комбинирани в едно, а не в другите над 500 АЕЦ-а, които никога не са имали проблеми? Като не искате АЕЦ, какво искате - ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, да тровят въздуха, почвата и хората? Така ли е по-добре?
22
11
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
Г-н ядрен запалянко, виждам че нищо не е в състояние да вкара моне малко ум в овчите ви глави. Сигурен съм че преди 11 март щяхте да твърдите, че това е невъзможно да се случи с Фукушима. Разберете, възможно е да се случи навсякъде и Чернобил доказа това безапелационно.
21
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 19У нас, цървулане, имаме нещо много по-страшно от заметръси и цунами? Имаме генетично увреден народ!
20
10
 
5
 
! Отговори
за 14 преди 13 години
Виждам че и у нас има доброволци за Фукушима. А общото с премиера е че той е голям защитник и радетел за 2-ра атомна бомба в Белене.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Tezi hora sa rodeni kamekadzeta, potomci na istinskite samurai
18
9
 
20
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
Какво общо има премиерът и какво общо има България? Такова нещо в България НЕ МОЖЕ да се случи - такова земетресение НЯМА КАК да има в тази част от света, а цунами - ние да не сме островна държава?? Освен това бюджетът на TEPCO е огромен, защото Япония е огромна - такава компания в БГ ще има стотици пъти по-малък бюджет. Радвайте се, че сме така благословени да нямаме природни бедствия с мащаби като в другите части на света, и стига политизирахте всяка една новина!
17
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От емисиите на автомобилите и ТЕЦ умират много повече хора. Да ходим пеша и да стоим на тъмно и студено ли, бе, ***??!?!?!?!?!?
16
25
 
5
 
! Отговори
DA !!! преди 13 години
PROMITI MOSAZI, VAZHIWTAVAITE SE NA LAJATA I IZMAMATA ! "BRAVO!"
15
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
още правете атомни централи и после се замервайте за радиация,какво смешна снимка
14
2
 
3
 
! Отговори
CHETETE преди 13 години
kp.ru ,life ru , 3rm.info
13
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Компанията TEPCO, която е собственик на Фукушима е пред фалит предвид огромните загуби от ядрената криза, японското правителство сериозно обмисля възможността да национализира фалиралата компания, за да има все пак кой да се погрижи за очакваната атомна катастрофа. TEPKO има годишни приходи надвишаващи повече от 2 пъти БВП на България. Питам безотговорния ни премиер какво ще стане с България, ако не дай си боже трябва да се справя с подобно бедствие. Сигурен съм, че това ще унищожи страната ни.