Кражбите на мед – кошмар за железниците в ЕС

Скачащите цени на метала го правят привлекателен за крадците
Обновена: 15 апр 2011 09:31 | 15 апр 2011 09:26, Елка Василева
18
Кражбите на мед – кошмар за железниците в ЕС
Снимка: Reuters

Крадците, примамени от скачащите цени на медта, се превръщат в кошмар за европейските железници, като предизвикват големи закъснения на влаковете, подкопават печалбата и вредят на репутацията на жп транспорта, предаде Ройтерс.

Железопътните оператори наливат пари във високотехнологични мерки с надеждата да предотвратят кражбите на метала, след като цената му скочи над три пъти от началото на 2008 г. и достигна 9000 долара за тон.

Железниците в Европа са се превърнали в "банкомат" за мед на фона на поскъпването й, посочи директорът на отдела за корпоративна защита към италианските национални железници Франко Фиумара.

Броят на кражбите е пряко свързан с тази тенденция, посочи Фиумара.

По думите му железопътната инфраструктура е сериозно засегната и напоследък положението се влошава още повече.

Крадците на мед обикновено действат през нощта, като се насочват към кабели, сигнални постове и динама, които са жизненоважни за железопътната комуникационна система. Голяма част от сигналното оборудване е открито и кабелите се простират на стотици километри. Те са леснодостъпни за крадците, които са въоръжени с инструменти.

Миналата година кражбите на медни жици в Европа са причинили над 10 000 часа закъснения на влаковете и щети за десетки милиони евро, съобщиха за Ройтерс пет железопътни оператори.

Въпреки засилените мерки за сигурност положението е подобно и тази година, пише БТА.

Новите мерки за сигурност включват облитане с хеликоптери на хиляди километри железопътна мрежа, засилени мерки за сигурност във влаковете, законови мерки срещу търговците на скрап и изследвания за намиране на заместители на медта.

Ако операторите не намерят алтернатива на медта или цената на метала не спадне рязко, така че да стане непривлекателен за крадците, тази своеобразна война вероятно ще продължи още дълго, а с нея и изтощителните закъснения за европейските пътници, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: меджелезници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Bobo преди 12 години
Проблема с *** ще стане много належащ. Няма да има нормално решение, тогава ще нарочат някой за новия Хилер, ще трепе наред. Докато привидно се чудят какво да го правят, ще се забавят 5-6 месеца с решението. Накрая ще го изкарат диктатор и така. Друго решение няма за тая ***!
17
1
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 12 години
Ами те кабелите лежат изоставени, бе! Също като вилите по българските села....
16
0
 
4
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Още малко,другари,още малко.Все някой ден ще влезем в Шенген (за какво ли ни е ?) и тогава всички *** в Париж при онова хипофизно джудже Саркози.
15
0
 
4
 
! Отговори
Евро-мангал преди 12 години
Вах, няма такоз нещува, тфа са инсинуации ва...аз минавал с каруцата и видяли мноото жица да лежи и сме си вика:"Вах таз жица ша фсеме да я крадне някой друг...чакай да я прибера", па после си вика:"То хубу аз прибрах таз жица, ама у мезонето в центъра на Париж нема място..." и така я продадох...
14
1
 
7
 
! Отговори
по руски преди 12 години
Решението е просто : Има изкупвачи на метали- има проблем, изкупуват се металите само от държавата- няма проблем!И понеже е просто мутрите дето ни управляват не го допускат! Така както ни обират Топрофикация , мобилните оператори , ЧЕЗ , сега и фирмите за горива...И не мислете ,че визирам ГЕРБ ,НЕ! Който и да дойде на власт или е бил ще е така! Тия смешни марионетки в парламента са само за сеир на народа. Поне да ги намалим ,че 240 множко ни идват да ги хрантутим.
13
0
 
3
 
! Отговори
traba преди 12 години
Интеграция а?!Злопаметен съм.Сега злорадствам.БУААА, БУААА, МУАААХАХАХА! ЗЕМИИИ!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде сега нека Великите Европейци да кажат ,как се интегрират полуживотните ,наречени *** ?!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой ли краде мед в Западна Европа? ...Kostov i Co...
10
0
 
4
 
! Отговори
миксер до 9 преди 13 години
На каквото си постелиш на това ще легнеш!
9
2
 
33
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Посегателства срещу ЖП-инфраструктурата, които не носят пряка заплаха за животът и здравето на пътниците, да се третират като саботаж, с присъди от 5 до 15 години затвор.Посегателства, заплашващи животът и здравето на хората, да бъдат третирани като тероризъм и да се наказват с доживотен затвор или смърт.Елементарни и ефективни мерки, но толерастичната Европа никога няма да смее да ги приеме !!! Поне не и докато крадците не причинят тежка катастрофа със стотици жертви, а и тогава не е сигурно.
8
0
 
21
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
още малко трябва, само да махнат лимита за престой на българи в западна европа, хохохо, как ще им ги шитнем сичките да ги видим като са такива хуманисти.
7
0
 
20
 
! Отговори
Eлена преди 13 години
Моля- не ни ги връщайте тез труженници- имаме си все още- докато има ламарина за продан тук, все ще ги имаме, после.... светът е голям, пътища много, границите се топят....
6
0
 
25
 
! Отговори
хибрида преди 13 години
Ха да ги интергрират тогази...Да видят как съ прай......
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А нашите хора там работят, няма мърдане:))) тепърва ще разберат що е то *** кацнал на меден кабел и го сече с брадвата:))) хак да им е!
4
2
 
22
 
! Отговори
Изразявам се плахо преди 13 години
Западна Европа ще намери начин да се справи с този проблем. Към пакета от начини за справяне се числят и пречките, които си създават пред някои държави, кандидатстващи да бъдат приети в Шенген.Няма да навлизам в повече подробности, за да не ме баннат по неизвестни причини - както ми се случи неотдавна, при това не написах нищо оскърбително, нито неприлично, но се осмелих само да спомена имената на някои етноси.Ще се справим ли ние с крадците на метал - това е съвсем друг въпрос.
3
0
 
34
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Така е като западноевропейците искат интеграция - на ви!!! Всички брат'чеди по родните им места - Делхи,Бомбай.... Сега индийската икономика е в подем има работа за разлика от европейската.
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За всичко са виновни *** ***.Тези *** са раковото заболяване на Европа.
1
0
 
46
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Кой ли краде мед в Западна Европа?