ООН и Триполи се договориха за хуманитарна помощ

Споразумението включва безопасен коридор за желаещите да напуснат Мисурата
18 апр 2011 21:23, Елка Василева
1
ООН и Триполи се договориха за хуманитарна помощ
Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви в понеделник, че световната организация е постигнала споразумение с либийското правителство за доставка на хуманитарна помощ в Триполи, предаде Асошиейтед прес.

Бан Ки Мун, който е на посещение в Унгария, уточни, че споразумението за установяване на "хуманитарно присъствие" в Триполи е било постигнато в неделя от неговия специален пратеник в Либия и неговата заместничка по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс.

Либийският правителствен говорител Муса Ибрахим заяви снощи, че споразумението включва също установяване на хуманитарен коридор до град Мисурата, крепост на бунтовниците в Западна Либия.

Мисурата е обсаден от силите на Кадафи от над 50 дни. Бунтовниците удържат позициите си край пристанището, единствената връзка с външния свят, пише БТА.

През последните дни верните на Кадафи войски обстрелваха града с ракети и танкови снаряди, казват очевидци и лекари от местните болници, които съобщиха за 17 убити в неделя. Представители на либийското правителство отричат да използват тежки оръжия срещу Мисурата.

Ибрахим заяви пред журналисти, че правителството е готово да разреши изпращането на хуманитарна помощ в 300-хилядния град.

"Споразумението с ООН предвижда осигуряване на безопасен коридор за хората, желаещи да напуснат Мисурата, както и предоставяне на помощ, храна и медикаменти", уточни говорителят.

Баронеса Еймъс заяви в Бенгази след посещението си в Триполи, че ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Мисурата, предаде ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
ринго преди 12 години
на предателите да дадат оръжие или да ги изтеглят от зоната на боевете - това е замисъла на така наречената хуманитарна помощ.Кадафи ще спечели а след това ще има реформи просто са задължителни.Разнобоя между Франция и Италия заради бежанците става голям също и потока от бежанци конфликта трябва да спре иначе цялата арабска гмеж ще потопи Италия .Походите на Ханибал ще им се сторят приказка.Ще плъпнат навсякъде щото им дават временни документи за ЕС.