Благодатният огън се запали

20 хиляди вярващи запалиха свещи в базиликата "Божи гроб" в Ерусалим
Обновена: 23 апр 2011 20:33 | 23 апр 2011 19:06,
35
Благодатният огън се запали
Благодатният огън възниква всяка година в параклиса над Божи гроб на Велика събота. Снимка: Reuters

Благодатният огън, който ще символизира в полунощ Възкресение Христово, се запали в събота в присъствието на 20 хиляди вярващи в базиликата "Божи гроб" в Ерусалим, предаде Франс прес.
Този хилядолетен ритуал, символ на вечността, мира и новото  начало, се състоя в препълнения с поклонници храм, а израелската  полиция и тази година имаше проблеми с въдворяването на реда. 

Особено недоволни от стриктните мерки за сигурност останаха  палестинските християни. Многобройни контролно-пропускателни пунктове бяха издигнати  през последните дни в Стария град на Ерусалим, който се намира в населената предимно с араби източна част на града, анексирана  от Израел през 1967 г. "Всяка година става все по-лошо.

Израелската полиция се  държи провокационно и се отнася с хората като с животни. Искаме  да празнуваме Великден свободно, без ограничения, за да спазим  нашите ритуали и традиции", се оплака палестинецът Иса Карми,  който живее в Стария град на Ерусалим.

За разлика обаче от предишни години, когато церемонията бе  помрачавана от сблъсъци между представители на различни  християнски общности, тази година цареше спокойствие, като се  изключи обичайната блъсканица, отбелязва АФП, цитирана от БТА. Причина за  строгите мерки за сигурност бяха опасенията от евентуален  атентат.

Благодатният огън възниква всяка година в параклиса над Божи гроб на Велика събота, а първото споменаване за това чудо на  християнството датира от втори век след Христа. Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на  вратата му още в петък вечерта.

Още по темата

Патриархът на Ерусалимската  православна църква Теофил Трети влезе сам в Божи гроб, след като войници провериха предварително дали в дрехите му няма укрит  кибрит или огниво. Народът отвън очакваше в молитви, докато  висшият духовник не излезе навън с горяща свещ, за да предизвика ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е").

Вярващите се впуснаха да запалят свещите си от Благодатния  огън. След това огънят ще бъде пренесен от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус Христос. Частици от  Благодатния огън ще бъдат транспортирани със самолет в  православните държави, сред които и България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: благодатен огън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Алиса преди 12 години
Христос Воскресе и това е победа над смъртта!Има ли по голямо 4удо на Земята от това.щастлива съм,4е вярвам в Господ и ве4ния живот,благодатният огън е небесен дар.
26
0
 
6
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
малко са хората които са докоснали свещения огън който е отишал с вяра не може да се изгори Престанете да пишете глупости за Бог това че не вярвате е ваш проблемако човек не оважава себе си не оважава никой.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 29Уважавам правото ти да вярваш в каквото си поискаш, ама защо не уважаваш и моето - да не вярвам в глупости? Не вярата, а разумът ще спаси хората. Най-лесно е да повярваш в поредния месия, по-трудно е да разбереш дали наистина е такъв.
24
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже предпочитам да стана мюсюлманин и да се кланям 5 пъти на Бог, вместо да вярвам в такава глупост- к'ви са са тия огньове и чудеса бе- в кой век живеем!
23
6
 
8
 
! Отговори
Вяра преди 12 години
Това е да имаш вяра и надежда и този огън също сплотява тези вярващи и недейте да пишите разни глупости.Много е просто ,трябва всички да сме единни независимо дали е истина или не ,просто вярвай в чудеса.Това е като магия и нека да го сахраним като добро начало за добър живот.Весели празници и вярвайте защото само вярата ще спаси човечеството.
22
1
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
fa6is............sme6nik
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
изтриха ми коментара, в който питам защо не трият онзи за мюсюлманите. Смяяях!
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит празник на Боко Магистралата. Нали той е Бог на поне половин България.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 23Ако *** в сайта бяха поне средно интелигентни, щяха да знаят, че да се всява расова, етническа, религиозна и прочие омраза е наказуемо. Ама след като "новините" не успяват да препишат без грешка, какво остава за модерацията на форума?!:) Инвесторе, инвесторе - май и всичкият ти бизнес е все толкова ***.:)))))
18
7
 
3
 
! Отговори
Приказка мечта преди 12 години
"Народът отвън очакваше в молитви, докато висшият духовник не излезе навън с горяща свещ, за да предизвика ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" "Хахахаа висшия духовник с горящата си свещ им е казал:"Ак..те оста да ви ... в г.з. "После миряните послушно взели огън от неговата "свещ" и дали и на ближния си по малко огън от свойте "свещи". Най-накрая всички севтели в благодатната светлина на "свеща" на висшия духовник. А накрая и децата.Лоши хора са "духовниците" от мен да го знаете.
17
3
 
5
 
! Отговори
друговерец преди 12 години
Аз изповядвам религията на Оранжевите хора на Багуан Шри Раджнееш, и мога да ви кажа, че освен че сме по-малобройни от всички останали религии с нищо друго не се отличава нашата вяра от вашата.
16
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ненормалника трябва да си , за да вярваш че от небето се спускал огън за да запали свещ.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Догмата е против живота, защото животът е развитие, а покоят е смърт.
14
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Не вярвам да е такова- няма как да е такова. Блажен е този, който е повярвал преди да го види. А иначе трудно ми е да разбера догматиците, не за друго, ами защото когато ограниченията престват да бъдат полезни- те стават бреме.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям номер 13. И за мен Николай е чисто и просто ненормален фанатик! Вреден е за църквата. Мога да изброя поне 3 негови *** изцепки за последната година
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един форум се познава по ***. В този те са *** и това не е обида, а оценка. Само, че тъпите модератори правят така, че във въпросният форум да влизат само адекватни на техните изисквания хора. Амин! :)))
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продължение от 11Та на някой не му харесва това, че съм атеист и не приемам на сериозно изявлението по БТВ на духовника Николай, който със странен вид обясняваше чудото на огъня. Че този човек е не просто болен, но и вреден за църквата и вярана изобщо.
10
13
 
9
 
! Отговори
Ананас преди 12 години
Тая, на снимката, се радва, все едно е хванала Мойсей за Жезъла!Тъй, тъй, радвай му се!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До дежурният педератор на сайта: Скъпи, би ли ме светнал поради що днес ме банна три пъти? Че то и по Татово време имаше повече свобода на словото.:))
8
9
 
4
 
! Отговори
Унуфрий преди 12 години
Мале какви злобни ***, запазете си коментарите за вашето жалко съществуване!