В САЩ ликуват: Осама е мъртъв

Трупът на лидера на Ал Кайда е в американски ръце
2 май 2011 10:00, Елка Василева
382

Младежи ликуват пред Белия дом. Снимка: Reuters

 

Минути след разпространяването на новината, че Осама бен Ладен е убит, стотици хора се втурнаха към Белия дом, за да празнуват, пише в. "Вашингтон пост". Повечето от тях бяха студенти от университета "Джордж Вашингтон", които тези дни държат семестриални изпити.

Събралите се спонтанно по улиците на американската столица пееха националния химн и скандираха: "Ю Ес Ей!". Мнозина развяваха флага на САЩ, а някои запяха патриотичната песен "Боже, пази Америка!", посочва БТА.

Вестникът заключава, че съобщението на президент Барак Обама е наелектризирало Вашингтон и цялата страна. Водещи членове на Конгреса са направили изявления по повод убийството на човека, отговорен за атентатите от 11 септември 2001.

В среднощната тъмнина на "Таймс скуеър" в центъра на Манхатън се изсипаха туристи от околните хотели, за да празнуват с непознати, пише "Ню Йорк таймс". При вестта край мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, полицаи издигаха победоносно юмруци във въздуха, а от патрулната кола ехтеше изпълнение на гайди.

"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. Надявам се, че това ще донесе известно облекчение и затваряне на страницата за онези, които са загубили любими хора на 11 септември", цитира вестникът кмета на града Майкъл Блумбърг.

Още по темата

Петима души, сред които Осама бен Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад в неделя.

Загинали са още син на Бен Ладен, други двама мъже – вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. Той уточни, че трупът на Бен Ладен е в американски ръце.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части.

Осама бен Ладен е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ню Йорк е Новия Бабилон. Библията навремето си е взела това име като най-открояващо се тогава и носещо своите символи надалеч в бъдещето. Та чак до Ню Йорк. Откровения 17:3-18, Откровения 18 ... Четете, мислете.
304
2
 
17
 
! Отговори
info преди 12 години
Хора не гледайте телевизия, вижте до какво води - пълна инфантилност на многобройни маси
303
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 315-антиисляма ,Абе вие юдейте варвите ,карате все до тая прословута синя джамия стигате ,знаем ,че тя много ви пречи да си изпълните пъкления план да я съборите и на нейно място да си вдигнете храма на вашия(бог) -дявола ,ама тая няма да я бъде в близките 1000 календара ,защото вашата империя сащ фалира и мечтаното ви световно господство се отлага за пореден пъд ,защото не разбрахте ,че *** може да предполага ,ама Господ разполага . .
302
1
 
8
 
! Отговори
до 315 преди 12 години
Правилно следващата цел трябва да е ерусалим ,ама първо да бъде освободен Божи гроб от сатанинското племе на чуифутите да бъде съборена до край стената на плача дето брадясалите равини и ненормалници ходят да ревът за рогатото им (божество и едва тогава може да се помисли за джамията.
301
4
 
5
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
следва5тата цел трибва да е сабарияне на джамията в ерусалим 6тото мюсюлманите си мислият 4е господстват над другите религии 4рез неия после уни6тожаване на камука в мека и изгарияне на корана
300
3
 
6
 
! Отговори
Хайде преди 12 години
путевци да обяснят как Путин е добър ,като трепе терористи и как Обама лош...
299
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
300Кулите им бяха воденичен камък на шията на уса и им дойде наум да отстрелят с един куршум два заека. Дрогират обучени парчета от националност по избор, заповедите ги дават дебело купени агенти от "противниковия" лагер, атентаторите дори и не знаят за какво става дума, тия отстрани също. Това е като ключарите на тотото. Само една мини бройка знае кой как кога какво прави и печели. Тълпата я информират медиите, тях пък - то се знае. Днес тълпата в сащ е повече от всякога тълпа.
298
4
 
7
 
! Отговори
анти ислиям преди 12 години
аве щом си мюсюлманин си виновен ве кво ми се оправдавате ина4е тази новина заслужава да се полее с водка и салиотка
297
4
 
10
 
! Отговори
кн преди 12 години
50-те млн. дол. са разпределени. а къде е тялото? било хвърлено в морето - *** го търси. изобщо живеещите в америка са напълно зоблуждавани. мисля, че осама бил ладен е само анонимно име и използувано от американците за своя политика, вкл. взривяването на кулите. а американските граждани мислят наивно, че осама го бил замислил и осъществил през военния коридор.
296
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците леко са объркали страната преди 10 години :) не бил в Афганистан, а в Пакистан. Е случва се нали завършва на стан. Сега биологичните оръжия дето ги търсиха в Ирак може да ги намерят в Иран.
295
5
 
10
 
! Отговори
anti isliam преди 12 години
на4алото на края на ислияма
294
2
 
6
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
до 300: Колко струва галон бензин в Юесюей? Тези хора трябва да са максимални дивундери, за да не обичат страната, която им осигурява една от най-ниските цени на петрола в света (и първенството по вселенска тъпота, но това те не го разбират, няма с какво).
293
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
малък екип от поне половината вътрешни хора на бин ладен. мангизите може да ги е броил и кадафи.
292
3
 
11
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. .." - мигар само нюйоркчани загинаха на 11.09... те не виждат по-далеч от миглите си тия, бре... По-точно, виждат само това, което им се иска и им казват. Дали някога ще се събудят от илюзията, в която живеят тези ю-есъри...И какво радостно има в това, че е убит лидера, а зад него стоят хиляди, като него, вече в пъти по-озверени от това убийство и 11.09 може да остане оптималният вариант в сравнение с предстоящото..
291
4
 
6
 
! Отговори
кореняк бургазлия преди 12 години
номер 300 ходи се гръмни ако обичаш и не ни занимавай с изкуфелите си теории
290
4
 
7
 
! Отговори
ZPetar преди 12 години
porednata amerikanska luzha :-)
289
4
 
7
 
! Отговори
до 300 преди 12 години
Личи си, че и на теб са ти промили мозъчето. ;)
288
0
 
7
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
Балабан, язък че си живял в щатите, а явно не си научил много. В тия неща сме убедени сравнително малко хора по света, а точно в щатите бройката е отчайващо нищожна. Ако разшириш малко кръга си на общуване ще видиш, че това в което си убеден ти, далеч не е това, в което са убедени много от хората около теб, които не са научили нищо ново и за които животът си продължава точно както преди.
287
5
 
8
 
! Отговори
Do 293 преди 12 години
Ne znam kolko vreme si jivial(a)v USA,no iavno ne e bilo dostatachno,zada si izkarvash takiva izvodi.Az jiveia v USA ot 10 godini i tova e palna glupost za dezata i za teoriata,che Bush saboril kulite.Mnogo malko hora viarvat v tazi versia-mnogo pati sam govorila s amerikanzi -povecheto ot tiah obichat rodinata si.V momenta po CNN davat priako ot White House i ot ulizite na New York kak horata praznuvat.Priaten den na vsichki pojelavam i pozdravi ot Great State of Texas...
286
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ЦРУ ликуват! Лековерния американски народ отново повярва...