В САЩ ликуват: Осама е мъртъв

Трупът на лидера на Ал Кайда е в американски ръце
2 май 2011 10:00, Елка Василева
382

Младежи ликуват пред Белия дом. Снимка: Reuters

 

Минути след разпространяването на новината, че Осама бен Ладен е убит, стотици хора се втурнаха към Белия дом, за да празнуват, пише в. "Вашингтон пост". Повечето от тях бяха студенти от университета "Джордж Вашингтон", които тези дни държат семестриални изпити.

Събралите се спонтанно по улиците на американската столица пееха националния химн и скандираха: "Ю Ес Ей!". Мнозина развяваха флага на САЩ, а някои запяха патриотичната песен "Боже, пази Америка!", посочва БТА.

Вестникът заключава, че съобщението на президент Барак Обама е наелектризирало Вашингтон и цялата страна. Водещи членове на Конгреса са направили изявления по повод убийството на човека, отговорен за атентатите от 11 септември 2001.

В среднощната тъмнина на "Таймс скуеър" в центъра на Манхатън се изсипаха туристи от околните хотели, за да празнуват с непознати, пише "Ню Йорк таймс". При вестта край мястото, където се издигаха двете кули на Световния търговски център, полицаи издигаха победоносно юмруци във въздуха, а от патрулната кола ехтеше изпълнение на гайди.

"Нюйоркчани чакаха тази новина близо 10 години. Надявам се, че това ще донесе известно облекчение и затваряне на страницата за онези, които са загубили любими хора на 11 септември", цитира вестникът кмета на града Майкъл Блумбърг.

Още по темата

Петима души, сред които Осама бен Ладен, са били убити при американската специална операция за ликвидиране на терорист номер едно недалеч от пакистанската столица Исламабад в неделя.

Загинали са още син на Бен Ладен, други двама мъже – вероятно куриери на лидера на Ал Кайда, и една жена, зад която се криел мъж. Две жени били ранени.

Задържани са две жени и четири деца на Бин Ладен. Арестувани са и няколко негови телохранители, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на пакистанското разузнаване.

Няма пострадали американци, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама. Той уточни, че трупът на Бен Ладен е в американски ръце.

Представител на правителството на САЩ увери, че тялото е третирано в съответствие с мюсюлманската традиция, предаде Асошиейтед прес.

Операцията е била проведена от "малък екип" и е продължила 40 минути. Цитираните от АФП източници, пожелали да запазят анонимност, не уточниха дали става въпрос за агенти на ЦРУ или за войници от специалните части.

Осама бен Ладен е бил убит при специална операция в северозападния пакистански град Аботабад, на около 50 километра североизточно от столицата Исламабад, съобщи по-рано президентът на САЩ Барак Обама.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След десет години решиха да го "убият" Абе на тия и на ингилизите само *** още им вярват на приказките.
284
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ислямът ще премине към нова стратегия за борба с Християнските държави. Старата стратегия не върши тотална работа. Ако войните срещу Ирак и Афганистан бяха частичност, то "арабските революции" , наложени от Сащ , войната срещу Либия е вече световен конфликт - конфликт между Исляма и Християнството. Това не са само икономически войни, а вече идеологическа.
283
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е толкова важно дали Бен Ладен е убит или жив. Преди години срещу Иран американците подкрепяха Саддам Хусейн и после го показаха като убиец и го убиха, преди години срещу руснаците подкрепиха Бен Ладен после го показаха като убиец и сега го убиха. Днес американците подкрепят някои хора срещу свои или други държави, показват ги като герои, борци за свобода или демокрация или нещо подобно, но след няколко години и тях ще ги покажат като терористи и ще ги убият. Когато американците искат да ги виждаме като герои ние ще се радваме че са добри хора, когато американците ки показват като терористи ние ще се ядосваме, когато ги убият пак ще се радваме, но в тия времена американците винаги ще си пълнят хазната...
282
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Американците са решили да затворят страницата " Афганистан " и да се насочат към по-богатите райони в Северна Африка и Близкия изток. Едно съобщение за премахването на Осама им върши чудесна работа. Случайни неща в имперската им политика няма.
281
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО МАНИПУЛАТОРИТЕ ! НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА ЛЪЖЕТЕ ЗА БИБЛИЯТА ! В КРАЯ НА 19 век американци наистина превеждат библия , НО ТЕЗИ АМЕРИКАНЦИ СА ПРОТЕСТАНТИ И БИБЛИЯТА Е ПРОТЕСТАНТСКА, ТОЕСТ ФАЛШИВА , А НЕ ПРАВОСЛАВНА ! А ПРОТЕСТАНТИТЕ СА ЕРЕТИЦИ И СЕКТАНТИ !
280
4
 
15
 
! Отговори
Балабана преди 12 години
Живях дълги години в САЩ и се чудя дали снимките, които показват са истински, след като вече и децата в Америка знаят, че мафията около Буш събори кулите за да нападне Ирак.Въпросът е защо сега изфабрикуваха новината за смъртта на Осама? Колко навреме след като НАТО вчера изби внуците на Кадафи в Либия!? Между другото - червеноармейците също избиват внуците на руския император.Всъщност така се прави винаги,когато се създава Нов ред. Световната мафия налага реда си със страх за хората, уви...
279
4
 
7
 
! Отговори
Брахмапутра НЮЗ - 3 преди 12 години
, където е роден и израснал Осама Бен Ладен. Това не е случайно.Първомайски поздрав срещу най-мързеливата, лъжлива и крадлива социална прослойка в България българският социалист, член на БСП (*** са на 2-ро място в класацията)
278
2
 
6
 
! Отговори
Брахмапутра НЮЗ - 2 преди 12 години
..частици и да бъде преселена в тялото на детето на верния български комисар СерГей Станишев. Така Бен Ладен ще бъде със сигурност отгледан отново и ще продължи да има дейно участие в битката срещу световния американизъм до пълната победа на световния социализъм.Затова когато детето на нашия верен другар и съратник Сергей Станишев израства, не бъдете очудени ако няма нормална сексуална ориентация или любимите му места за журналистически репортажи са местата, където е роден и израснал...
277
1
 
9
 
! Отговори
Брахмапутра НЮЗ - 1 преди 12 години
Понеже според правоверното социалистическо учение, червеноармейците сме безсмъртни искаме да разясним на света какво всъщност се е случило.При създалата се ситуация веднага бе преценено, че опасноста комисар Бен Ладен да бъде убит от хамерикански сребърно-уранов куршум е много голяма. Затова по заповед на другаря Путин веднага бе взето решение душата на комисар Бен Ладен да бъде немедленно извадена от тялото му с помощта на новия руски ускорител на елементарни частици и да бъде преселена...
276
11
 
4
 
! Отговори
GG преди 12 години
***, има ли в България поне един, който да поздрави американските спец служби - най - добрите в света а ? Или само блеете като овце а? Колко само беше прав Борисов за лошият материал останал там...
275
5
 
7
 
! Отговори
Хайде преди 12 години
путевци да ни обяснят как Путин е добър, като изтребва терористите и как Обама е лош....
274
1
 
5
 
! Отговори
sd преди 12 години
E tia pak kak se radvat basi bastunite,samo gledaite kak USA shte izvadiat porednoto pla6ilo sled Osama za da striaska tia promiti mozaci,maistori sa na postanovkite
273
2
 
8
 
! Отговори
USA овца преди 12 години
Беееееее!
272
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, и в България има доста хора, които само си търсят повод да се напият...
271
4
 
9
 
! Отговори
ак47 преди 12 години
Колкото е убит Садам толкова е убет Бен Ладен.Утре ще се обръсне и ще си смени името.Убйството е пъртянка за да може истинските терористи в това число и българските окопационни войски да се изтеглят от Ирак Авганистан и други места по света че им писна вече от разходите които правят и жертвите които дават.
270
9
 
5
 
! Отговори
Мк преди 12 години
до 267А кой обяви война на американците?Между другото много подходящ ник си си сложил :)Жалък си, както и повечето плювачи на американците.
269
6
 
17
 
! Отговори
шеки преди 12 години
сащ-гетото на корпорациите!!!!!...и на психопатите!!!!
268
1
 
6
 
! Отговори
Ал преди 12 години
А защо не са го заловили жив?Нали има заловени негови деца и телохранители? А US спецчастите разполагат и със много съвършени несмъртоносни оръжия. Освен това са контролирали ситуацията, та нали са отнесли трупа на Осама със себе си.
267
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха познайте колко от тези стотина души отишли да поскачат пред белия дом ,че несъществуващия осама за пореден път умря са евреи ,аз залагам на поне 75 парчета останалите 25 са абсолютни ненормалници дето от гледане на много телевизия и хрупане на пукакнки хептен са изтрещяли ,друг е въпроса дето я пускат тая (новина) нашите медии дали си дават сметка ,че и най-тъпите българи са по тарикати от тези 100 серсема и няма да се вържат на тая тъпотия за Осама...
266
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
JALKO 4E VSE O6TE IMA VQRVA6TI 4E KULITE SA SRINATI OT LADIN. TOVA SI E 4ISTO AMERIKANSKO DELO.