Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени

Сексуалното насилие се използва като оръжие срещу местното население
12 май 2011 09:46, Елка Василева
88
Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Демократичната република Конго е обявена за най-лошото място за жени на света. Ново проучване обаче показва, че положението е още по-лошо, отколкото се предполагаше – 1152 жени са изнасилвани всеки ден, което прави средно по 48 на час, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това е с 26 пъти повече от последното изследване на ООН, според което в ДР Конго годишно са извършвани 16 000 изнасилвания.

Според новото проучване за една година, между 2006 и 2007 г., в централноафриканската държава са били изнасилени над 400 000 жени.

Възможно е броят да е още по-голям, тъй като проучването е извършено изцяло сред жертви на сексуално насилие, а много от пострадалите от подобни престъпления предпочитат да запазят това в тайна.

ДР Конго, в която живеят над 60 милиона души и е с големината на Западна Европа, от десетилетия е разкъсвана от граждански войни. Огромните й гори гъмжат от въоръжени групировки, които системно използват сексуално насилие като оръжие срещу местното население.

Проучването, извършено от американски изследователи, което ще бъде публикувано през юни, показва, че 29 от 1000 жени в ДР Конго стават жертва на сексуално насилие. Това означава, че дори в частите на страната, които са най-слабо засегнати от въоръжени конфликти, вероятността за една жена да бъде изнасилена е 58 пъти по-голяма, отколкото в Съединените щати, където на 1000 жени се пада половин жертва на изнасилване.

Още по темата

Най-интензивно е сексуалното насилие в провинция Северно Киву, която е най-тежко засегната от конфликтите. Там 67 от всеки 1000 жени са били изнасилвани поне веднъж между 2006 и 2007 г.

Авторите на проучването, извършено сред 3400 жени, са изненадани от големия брой изнасилвания в частите на ДР Конго, които не са пряко засегнати от сраженията.

"Изводът е важен и ясен - изнасилванията (в ДР Конго) са метастазирали в климата на безнаказаност и са се превърнали в една от големите хуманитарни кризи на нашето време", коментира Майкъл Ван Руйън, директор на Харвардската хуманитарна инициатива, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
34
 
! Отговори
Nasty преди 12 години
Ми да се вземат мерки.На кво прилича това?Ужас!
4
10
 
35
 
! Отговори
жените мълчат преди 12 години
В бг не е ли така? Колко жени са изнасилени на работните си места? И извън тях? Психичсекия тормоз не е ли по- малко изнасилване от физическия?
3
48
 
19
 
! Отговори
Голям Праз преди 12 години
Всеки народ си има свои културни траздиции и ние трябва да ги уважаваме!
2
58
 
13
 
! Отговори
някой преди 12 години
То пък едни жени! Вижте снимката горе. Тия пари да ми дават, няма да легна с тях.
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ужасно!