Русия се опитва да повтори в Либия успеха си от Косово

Москва обаче държи по-слаби карти по отношение на Триполи
Обновена: 26 май 2011 13:06 | 26 май 2011 12:25, Елка Василева
44
Русия се опитва да повтори в Либия успеха си от Косово
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Докато самолетите на НАТО бомбардираха сръбските сили в опит да спрат войната в Косово през 1999 г., Русия тихомълком действаше на дипломатическия фронт, с което помогна да бъде постигнато мирно споразумение преди срещата на Г8 в Кьолн.

В навечерието на започващата в четвъртък годишна среща на Г8 Москва се опитваше да посредничи в уреждането на друг конфликт, в който въздушните удари на НАТО не успяват да постигнат решителна развръзка - конфликта в Либия, пише Ройтерс.

Някои от приликите между 1999 г. и 2011 г. са удивителни, но влиянието на Кремъл върху Муамар Кадафи може да е по-малко в сравнение с това върху югославския диктатор Слободан Милошевич.

Русия вече е утвърден член на Г8, играейки по-важна роля, отколкото през 1998 г., когато официално се присъедини към групата, въпреки че все още е изолирана, както икономически, така и политически, от седемте първоначални членове на групата - САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

Москва представя своята позиция спрямо Либия като обективна.

Тя се въздържа при гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, дала зелена светлина за военни действия с цел да бъде наложена зона, забранена за полети, и остро критикува на НАТО.

Представители на Кадафи миналата седмица преговаряха в Москва, а пратеници на опозицията в понеделник се срещнаха с министъра на външните работи на Русия.
На военния фронт Франция обяви в понеделник, че Париж и други участници във водената от НАТО коалиция планират да използват бойни хеликоптери за първи път в Либия, което има потенциала да промени играта и да увеличи още повече натиска върху силите на Кадафи.

Новините, дошли от френския всекидневник "Фигаро", са като далечно ехо от действията на НАТО през 1999 г., когато Западът използва подвеждаща маневра, като обяви, че се подготвя сухопътна атака по суша срещу Сърбия през Унгария - блъф, за който се говори, че разтърсил Милошевич.

Осигуряването на дипломатически пробив би дал тласък на продължаващите опити на Москва от ерата след Студената война да се представи като сила в глобалната дипломация, както и да подобри своите сложни отношения със Запада и по-специално със САЩ.

Но обстоятелствата отново са твърдо против Русия, която се опита да постигне споразумение от нищото преди началото на срещата на Г8 във френския курорт Довил.

За разлика от случая със Сърбия Кремъл сега разполага с незначително икономическо и политическо влияние върху Триполи, а Кадафи води битка за оцеляването си на власт, а не само за контрола върху част от страната му.

Въпреки безсилието си срещу упоритостта на Кадафи, Западът също така може би се пази от това да даде на Русия някаква роля, която би могла да й осигури каквото и да било политическо или военно влияние в добиващата петрол Либия.

"Нуждата от посредник за Либия може и да нарасне, но се съмнявам, че Русия е в състояние да играе тази роля", каза за Ройтерс Фьодор Лукянов, редактор на списанието "Русия в глобалната политика".

Правителствата на Франция, Италия и Великобритания, отбеляза той, са имали по-тесни връзки с Кадафи, отколкото Русия. "Няма никакво специално отношение - Никола Саркози, Силвио Берлускони и Тони Блеър, всички те имаха по-тесни връзки с Либия, отколкото Русия."

Ситуацията с нищо не напомня 1999 г., когато бившият министър-председател на Русия Виктор Черномирдин и тогавашният финландски президент Марти Ахтисаари подеха политика на посредничество под егидата на Г8.

Споразумението бе постигнато навреме за годишната среща в Кьолн, на която присъства и руският президент Борис Елцин, след която Сърбия изтегли войските си от Косово, а по суша бяха вкарани руски миротворци, заедно с тези на НАТО.

Както през 1999 г., така и през 2011 г. НАТО нанася въздушни удари седмици наред, без да успее да накара противника си да спре да се сражава или да приеме мирно споразумение.

В общественото мнение на Запад започна да се проявява несъгласие, а силите на НАТО бяха подложени на критика заради смъртта на цивилни.

САЩ се опитваха да ограничат своето участие, изключвайки сухопътна операция, санкциите не поставиха на колене Милошевич и Сърбия, а сред европейските правителства назряваше чувство на безсилие.

"Ситуацията в Либия все повече започва да прилича на тази през 1999 г. в Югославия. Но тогава нещата бяха по-прости", каза Лукянов.

"Милошевич беше циничен. Той разбираше, че идва момент, в който трябва да постигнеш споразумение. За него краят на войната в Косово не значеше край на управлението му в Сърбия. При Кадафи е по-различно. Той до голяма степен е фанатик и е убеден революционер. Можеш ли да сключиш споразумение с човек като
него?"

През 90-те години Русия превъзнасяше своите традиционни връзки с братята славяни в Сърбия и критикуваше бомбардировките на НАТО. Москва обаче държи по-слаби карти по отношение на Триполи, а Кадафи изглежда е по-заинтересован да преговаря с Африканския съюз, отколкото с Москва.

Руският министър-председател Владимир Путин отхвърля паралела между конфликтите в Либия и в Косово.

"Не смятам, че можем да поставяме знак за равенство между Сърбия и Либия. Те са съвършено различни държави. Все пак, както вече съм казвал, съм обезпокоен от лекотата, с която през последните години се взимат решения за използването на военна сила в международната политика", заяви той след разговорите му със сръбския президент Борис Тадич през март.

Президентът Дмитрий Медведев и премиерът Путин изглежда също нямат единна позиция спрямо конфликта в Либия, което би попречило на всякакви опити за посредничество. Медведев разкритикува Путин за това, че окачестви като кръстоносен поход призива на Запада за употреба на военна сила.

Макар че Русия не използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира резолюцията за налагане на зона, забранена за полети, нейните връзки със Запада днес са още по-сложни, отколкото бяха при управлението на Елцин.

САЩ и Русия се споразумяха за "рестарт" в отношенията им. При все това обаче напрежението между тях е още една причина Западът да е предпазлив към амбициите на Русия, която разчита на петрола и природния газ, да играе роля, от която би могла да спечели в Либия веднага щом мирът бъде възстановен.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
pachangel преди 12 години
Косово беше изтъргувано за Осетия и Абхазия,две към едно.Сърбите ако влязат в НАТО ще са по голями *** от нас а за Либия мюсулманите ще се погрижат колкото и "защитниците" да изтребват този народ.И сега се оформят зони на влияние където ако САЩ направи грешка да погледне много ще ги боли глава.За дребните островитяни,френските *** и жабарите не си струва да се коментира :)Германия винаги е със Русия въпреки че сефаратите им устроиха взимоунищожаването,и двата народа се възродиха.
39
2
 
0
 
! Отговори
гаг преди 12 години
Много ми е интересно,какво наричате вие "успех на Русия в Косово"!Дали това,че накараха сърбите да се чувстват техни длъжници,за това,че уж защитаваха интересите им!И какви бяха интересите на сърбите?Това,че заради шовинизма си да не дават независимост на Косово-сега не могат да станат членове на ЕС,ли?"УСПЕХЪТ"на Русия в Косово,сега е нещастие за сърбите,защото ги държи настрана от ЕС!На Европа не й трябват държави-руски подводници,докато не се демократизира Русия!"Успехът"на Русия е мираж!
38
0
 
2
 
! Отговори
Nuc преди 12 години
Путин, изстреляй ракетите накуп, знаеш по кого - е тва е рестарт!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Absurde преди 12 години
А какво ще стане с Г8 след няколко години когато стане Г9 с Китай и Г10 с Индия...
36
0
 
8
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Хора, молете се да не се стига до световен конфликт!!! Този път, ако това се случи, няма да пострадат само малките...просто не знам къде ще живеем всички жители на тази планета...
35
0
 
8
 
! Отговори
Охранител, До19-ти: преди 12 години
До19-ти: Ти пък, кой тук ти говори за танкове и самолети...? Ако стане трета световна война, никакво значение няма да имат посочените от теб въоръжения...и това САЩ го знаят много по-добре от теб, както и руснаците...можеш да бъдеш сигурен...защото ако се случи няма да има планета Земя...и добре, че го знаят!!!
34
2
 
6
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Нищо не искам да казвам...само ще попитам: Когато Китай стане най голямата икономическа сила на планетата Земя, кои ще са и по-близки САЩ или Русия, не само географски...? Ако тук има мислещи, нека направят предположения...
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти майче не знаеш какво стана в Грузия. Американците даваха оръжие и обучение на грузинците за да атакуват Южна Осетия и Абхазия. 2006 година Грузия влиза в южна осетия и започва масово избиване само че много голямаа част от населението на южна осетия са Риски граждани. Русия от навлез в южна осетия и изтласка грузинците обратно. Това обаче беше прикрито от Запада и веднага ти давам пример. по CNN дават снимка от грузинските атаки в Южна осетия на срутени сгради и казват че снимката е от Грузия
32
1
 
19
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 12 години
НЕ СЪМ КОМУНИСТ, АМА ЗАПАДА СА ГОЛЕМИ *** УЖ МИРОТВОРЦИ УЖ НЕЗНАМ СИ КАКВО СИ АМА ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ В ДНЕШНИ ДНИ ТЕ СА КОМУНИСТИТЕ НЯМА ИСТИНА КАК БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА ВОЙНАТА В ЮЖНА-ОСЕТИЯ ОТ ЗАПАДА??? КОЙ ПРОВОКИРА И ДАВАШЕ ОРЪЖИЯ НА ГРУЗИЯ ЗА ДА АТАКУВА ЮЖН. ОСЕТИЯ И АБХАЗИЯ?? АМЕРИКА БЕШЕ. САМО ЧЕ ВИЕ НЕ ГО ЗНАЕТЕ ТОВА ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ЕДНА ЛАПАЩА *** ДЪРЖАВА НА ЗАПАДА. АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ ОСЕТИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА. АКО НЕ БЕШЕ РУСИЯ ЩЯХМЕ ДА РАЗХОЖДАМЕ С ФЕСОВЕ ИЗ СОФИЯ
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
33:От военно дело не разбирам, от политика не се интересувам, но от икономика разбирам. В икономическо отношение Русия е мнооооого далече от #1. Никога няма да бъде на това място, в близките 50 години. Гледам много говориш за религия, коментара ти на староцърковнославянски ли си го написал, защото едвам го прочетох?
30
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
русиа е наи могъщтата държава в света и целиа свиат се съобразиава с неа.тиа е номер 1 във военните технологии, тя е номер 1 във икономическо отношение, тя е номер 1 като извор на православните христиани ако я нямаше русиа сега щтяхме да сме турци или германци-нацисти и фашисти.русиа поддържа православието и ние трябва да сме и благодарни защтото ние не сме католици а източно-православни и нашиа календар е юлианскиа но сбърканите попове в българия убъркаха и религиата и църквата затова никои не
29
1
 
7
 
! Отговори
Русия също печели преди 12 години
Уж са против военните удари, но правят нищо по въпроса...да не забравяме, че от както започна Либийската криза петрола поскъпна, печелят тези, които продават. Е Русия е една от държавите изнасящи горива...
28
2
 
7
 
! Отговори
Уточнител преди 12 години
Не забравяйте, че още в ХVI век руския мужик Иван Иванич откри Трактора.И накрая - една знаменателна годишнина за всички приятели на Русия и цялото прогресивно човечество: НАВЪРШВАТ СЕ 150 ГОДИНИ ОТКАК ЦАРЯТ ОСВОБОДИТЕЛ ОСВОБОДИ КРЕПОСТНИТЕ РОБИ В РУСИЯ.
27
16
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
много важно и верно е казаното е в този пост! НАТО беше поканил една руска част като знак на добра воля към омиротворителните сили в югославия и тогава руските военни произведоха едно голямо говн.о,направо хулиганство,нехарактерно за военните, като "превзеха" летището в прищина и го обявиха за плацдарм на русия.НАТО ги гледа,гледа и чакаше да изтрезнеят руските командири, вместо да ги запердаши по въздуха ЗА ПРЕДАТЕЛСТВОТО. иван костов не пусна руските самолети над нас и плацдармът се провали.
26
12
 
7
 
! Отговори
тъп та дрънка преди 12 години
статията е от вчерашните РУСКИ медии и като такава носи характерната манипулация за читателите си. в случая подвежда и българските читатели,че русия е имала някакъв успех в дипломацията за косово.питайте сърбите какво ще ви кажат за "успеха на русия" в косово- ще ви теглят една пиперлива псувня и на вас ,и на русия. по начало русия е срещу операцията на европа в либия и пуска тези статии да си придава важност,че уж нещо зависи от нея.
25
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 12 години
тва Г-8 отдавна трябва да го променят - има такива джуджета като франция, великобритания и италия дето отдавна са зад икономическия борд. къде са новите суперикономики като китай, бразилия и индия? уж 8те най-развити икономики, да ама тия трите дето казах в началото са последната дупка на кавала. от години тия другите три са в топ 10, че и мексико се бута. изобщо европата е умрела работа ако не е германия, всички други са много зле
24
1
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
FAMAS - ха хахаа , във руската армия , абе ти от къде си паднал бе . Мислиш ли че държава като Русия ще си позволи да купува общовойсково оръжие , което не е нейно производство . Да във специалните части използват някои оръжия , основно снайпери , които не са руско производство , но това е по-скоро изключение
23
1
 
16
 
! Отговори
БМ_21 град преди 12 години
23-ти, явно не си ходил в казармата и главата ти е промита с глупостите на МЗП-то на Гаргамел/Костов/, а може би си и негов партиен член ха, ха, ха ...дори и сега американските войници при операциите си в Афганистан и Ирак ползват Калашниците защото те имат едно неоспоримо качество в реални бойни условия - надеждност!! В конструкцията на амер. пушкало М-16 има един куп дребни детайли, които войниците или губят или те се прецакват от пясъка и пушкалото засича! Същото е било и във Виетнам.
22
4
 
12
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Нещо сте изперкали тотално. Какви самолети и танкове броите. Сигурно получавате информацията директно от щабовете на съответните армии. Един руснак каза долу-горе следното "приемат ни за държава, защото притежаваме ядрено оръжие". А сега пребройте кои притежават ядрено оръжие и кои имат думата в света и може да ви светне за какво става въпрос и топла ли е водата...
21
16
 
5
 
! Отговори
stg преди 12 години
do 20 руската армия напълно снима от въоръжение Калашников , а в специланите части това отдавна е направено актуалното общовойсково оръжие е вече FAMAS произведено в Франци *** ти си приказвай квото си чул преди 20 години