Саркози подкрепи ядрената енергия

За по-строги правила на пазарите за суровини призова той
14 юни 2011 18:04, Елка Василева
4
Саркози подкрепи ядрената енергия
Снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози заяви днес, че ядрената енергия е единствената "алтернативна" енергия, която ще позволи на Европа да покрие целите си за намаляване на емисиите на вредни газове, на фона на действията на Германия и Италия за отказ от тази технология, предаде ДПА.

"Искам някой да ми покаже как ще спазим ангажиментите си за опазване на околната среда (...) като се развива енергетика с изкопаеми горива, чака се възобновяемата енергия и се ограничава ядрената енергетика", посочи той на конференция за суровините в Брюксел.

Според Саркози ядрената енергетика е единствената, която ще позволи да бъдат спазени целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид.

Франция разполага с 58 ядрени реактора, които произвеждат между 75 и 80 процента от електричеството на страната, припомня ДПА.

На приключилия в понеделник двудневен референдум в Италия над 90 процента от италианците казаха "не" на плановете за възраждане на ядрената енергетика.

Германският канцлер Ангела Меркел пък пое ангажимент страната да излезе от ядрената енергетика до 2022 година.

На конференцията в Брюксел Саркози посочи, че световното икономическо възстановяване е застрашено от спекулациите на пазарите за храни и суровини и призова за регулиране, подобно на регулирането в банковия сектор.

"Крайната липса на регулация на финансовите пазари доведе света до ръба на пропастта. Пазар без правила не е вече пазар", посочи той в началото на конференцията в Брюксел преди дискусиите на Г-20 по темата.

Като председател на Г-20 Франция определи като приоритет въвеждането на правила срещу финансовите спекулации при цените на суровините, посочвайки, че може да се стигне до глад и политическа нестабилност.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отбеляза, че темата дълго време е била табу. Според него нараства консенсусът, че е необходима по-голяма прозрачност по тази тема.

По-рано тази година ЕС пое ангажимент да направи някои изменения във финансовите си регулации, за да се гарантира по-голяма "пълнота, прозрачност и стабилност" на пазарите за суровини.

Саркози посочи също, че е необходима по-голяма прозрачност и създаването поне на база данни, от която да се вижда кой какво търгува и какви са световните резерви.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
5552 преди 12 години
АЕЦ и в това време форсиране на проектите за ВЕИ - това е истината. Електроцентралите на въглища бълват тонове вредни емисии и то не само въглероден диоксид.В България спокойно може да се развиват соларна и вятърна енергерика, както и ВЕЦ.Но докато ВЕИ станат конкурентноспособни, на нормални цени и също толкова ефективни не може без АЕЦ!След 20 години трябва да има 50% ток от ВЕИ (зелена енергия) и 40% от АЕЦ. Най-много 10% от останалите, замърсяващи централи.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на ядрените аварии Саркози е станал джудже! Чак се чудя как оная дългата е забременяла от него?!
2
5
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 12 години
това е началото на края за отровното джудже Сарко.
1
5
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
puskai bombi ,sarkozi