Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори

58 млн. евро си търси Атомстройекспорт от НЕК
21 юли 2011 23:10,
103
Русия ни съди за закъснели плащания за ядрени реактори
Снимка: Архив Булфото

Руската компания Атомстройекспорт ще внесе в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Париж иск за 58 милиона евро закъснели плащания от НЕК за работа по строителството на АЕЦ "Белене", съобщи агенция Интерфакс.

Според източник от Атомстройекспорт тази стъпка е "процедурно необходима", тъй като става дума за вече извършена работа, за която двете страни са подписали сертификат за изпълнение.

По молба на българската страна Атомстройекспорт е привлякъл кредитни ресурси за финансиране на проекта. Освен това, заявил представителят на Атомстройекспорт, заради тежкото финансово състояние на възложителя бе дадена и отсрочка на плащанията. Българската страна не спазва графика на плащанията и затова Атомстройекспорт е бил принуден да се обърне към Международния арбитражен съд.

България и Атомстройекспорт сключиха договор за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2006 г., но изпълнението на проекта бе забавено заради спорове за цената и проблеми с финансирането, посочва Ройтерс.

През 2010 г. Москва предложи да отпусне кредит за проекта "Белене", но българската страна отказа и обяви, че ще търси стратегически инвеститор, посочва Ройтерс.

Българската страна е готова да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск, съобщиха от МИЕТ във връзка с информацията за заведен иск от страна на "Атомстройекспорт" срещу НЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
sadete gi tezi boklyci kradlivi ,te samo kradat tia izmenici
93
0
 
2
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
malko e da vi sadi rysia izmennici, napravo tr,da vi okachim na kykata.
92
0
 
2
 
! Отговори
До Джуров от Опълчен преди 12 години
Верно е това. Тодор Живков е най-великия държавник от Иван Асен Втори насам. Тея които го плюят са национални предатели и не са българи. Да живее Тодор Живков. Бог да го прости и вечна му памет и слава на делата му.
91
0
 
0
 
! Отговори
Опълченеца преди 12 години
Трайков - такова, сега ще си платиш. И ти се едно ***, досущ като Петър Шушляка. Бойко махни го тоя Трайчо Тройчеф - освен за шефа на *** не става за друг. Мани го това ***, че за мириса и ще те провали.
90
2
 
1
 
! Отговори
Полоний преди 12 години
С Путин шега не бива !...или "дружба"...или мы уничтожим !
89
2
 
11
 
! Отговори
Д. Джуров преди 12 години
И най-важното - ДЕЦАТА! Децата ходеха на училище до едно, даже ***, имаха във всяко училище лекар и стоматолог, ходеха на летни лагери, спортуваха целогодишно каквото им душа иска абсолютно безплатно, и от 1-ви клас до дипломата за висшист това не струваше на родителите и стотинка!Руснаците ни вкараха в космическия клуб, където българи летяха в космоса, а българска апаратура се ползваше в космическите изследвания. Американците?Мога да изреждам до довечера, ама после много ще пишете...
88
2
 
10
 
! Отговори
Д. Джуров преди 12 години
Руснаците ни направиха държава с ядрена енергетрика с най-евтиния ток в региона, американците ремонтираха един ТЕЦ в Гълъбово и сега 30 години ще ни вдигат по 2 пъти в годината тока, за да им платиме"инвестициите".Мога да продължавам до довечера в тоя дух.Верно, руснаците не ни донесоха дънки и дъвки и кока кола, колите им не беха като на западняците, ама нямаше безработни, гладни и голи. Сметките за ток беха до 2 лв./месец, парното около 3.-, водата не събираше и 5 лева за година
87
2
 
8
 
! Отговори
Д. Джуров преди 12 години
Има огромна разлика от начина, по който руснаците се отнасяха и американците се отнасят сега с нас.СССР след 1945 г. изцяло превъоръжи със съвременно оръжия българската армия. Това да се разбира ВВС, Флот, Сухопътни сили. Американците ни разоръжиха и ликвидираха, Руснаците за 10 години оборудваха селското ни стопанство с най-модерните за тяхното технологично ниво машини - комбайни, трактори, прикана техника, камииони. Американците?Едните ни създадоха индустрия, другите я ликвидираха...
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Търсене на причините за НЕуспеха си е проява на слабост и несъстоятелност ...И в другите държави от източен блок имаше какви ли не АГЕНТИ ....Но те не стоят на едно място , а се развиват ...
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо България не извоюва ПРАВОТО си на избор в посока економическо развитие , както Югославия , например .... -------------------- Защото имахме премиер полуруснак историк, президент руски агент историк, лидер на националистите руски манияк истерик и цял легион руски зетчета във висшите ешелони. И какво да говорим повече, унищожете цялата руска агентура и ще се оправим.
84
3
 
11
 
! Отговори
33 преди 12 години
Всеки ден слушам какво казали американците за нас,Уорлик на учи на демокрация,Цветанов се хвали как американците го хвалели и т.н и т.н.Мога ли да попитам на коя страна по света американците са помогнали ,без да си търсят интереса.И достойно ли е наши висши политици да им се кланят,и защо им се кланят.Какво сме получили досега от американците,ама те ни работят здраво.Плюйте руснаците и защо ли,те за разлика от нас са велика нация с всичките си грешки никога и на никого не са *** задните час
83
1
 
3
 
! Отговори
До 89 преди 12 години
ракетитИ им ли бе, ***?
82
2
 
7
 
! Отговори
до 86 преди 12 години
Приятелството си е преятелство но сиренето е с пари.А колкото до това дали сме щели да ставаме 16 република не е доказано Но сега сме 51 щат на янките Превзеха ни летищата строят си военни бази противоракетни щитове за да ги пазим от Иран та ракетите да падат у нас Ама много добре знаем срещу кого ще са насочени ракетити им Браво на чехите и поляците И на края но на последно имаме си и генерал-губернатор Такъв в България не е имало от турско.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе пак ония - предишните са виновни!
80
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това, че пияната руска *** ни били "братя" са измислици на комунистите, които искаха да ни направят 16-та съветска република. искаха да предадат суверенитета на България доброволно на една чужда държава, която винаги е преследвала своите интереси за сметка на нашите. Никакви отношения с кремълските джуджета, докато Москва не престане да преследва имперските си интереси и да ни третира като своя провинция. Който обича русия повече от България - да си ходи там
79
2
 
7
 
! Отговори
Tina преди 12 години
"Брат брата не храни - тежко му, който го няма!"Това е българската поговорка.
78
1
 
2
 
! Отговори
POGOVORKA преди 12 години
''BRAT BRATA NE HRANI A S CEPENICA GO CEPI''BRATU6KITE PRODALJAVAT DA CEPQT......
77
4
 
4
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Боже Господи, едно хубаво нещо ще има за развитие и в следващия момент пак ще дръпнат назад.Стига с глупостите! Вместо да се съдите и да давате пари за адвокати - стройте!Ясно е, че трябват преговори, но вашето /и на българи и на руснаци/ заприлича на евтини пазарлъци на пазара!А всъщност трябва взаимно да си помогнем!
76
3
 
3
 
! Отговори
veseljak преди 12 години
Da se stroi AEC!!!
75
3
 
6
 
! Отговори
Дрезден преди 12 години
"По-добре руснак над корема от колкото американец над главата"Това казват германките за опустошителните американски бомбардировки над Германия през ВСВ,които поправят пътя на червената армия към Берлин!