Големите градове прегряват

Може да бъдат охладени чрез повече зелени зони
23 юли 2011 18:41,
61
Големите градове прегряват
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Така нареченият градски топлинен ефект се отразява зле на жителите на мегаполисите. Негативните последици от това явление обаче могат да дадат ход на инвестиции в зелени площи.

Нуждата да се ограничи "прегряването" в градовете не предизвиква съмнение у никого, тъй като нажежените до червено "каменни джунгли" не за първа година стават обект на обществено възмущение. Много често обаче на инвеститорите не им достига смелост да последват новите тенденции и да преминат към озеленяване в жилищния сектор, пише онлайн изданието Prian.ru.

В момента температурата в централните райони на най-големите градове в Европа е с цели 6 градуса по Целзий по-висока от тази в селските местности. Според последните изследвания на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS) въздействието на глобалното затопляне в централните части на мегаполисите и големите градове като цяло може да бъде ограничено чрез увеличение на зелените зони.

Английските учени прогнозират, че през 2050 г. летните температури в градовете на Великобритания ще се повишат с още 3,5 градуса по Целзий.

Особено много от това прегряване ще пострадат вътрешните райони в големите градове. Чрез разширяване на площите със зеленина и масовото засаждане на растения по покривите и фасадите на сградите температурата в градовете може да се намали с минимум 2,5 градуса по Целзий.

Дългосрочните икономически и екологични последици от затоплянето трябва да се вземат предвид при планирането на градовете, като "зелените" площи следва да се разглеждат с предимство пред улиците, транспортните артерии и проектите за изграждане на търговски и офис сгради, съветват от RICS. В същото време инвестициите в такива зони трябва да се поддържат в икономически план.

Докладът на германското поделение на RICS съдържа разнообразна информация и технически параметри, свързани с изменението на климата в градовете. Описаните проблеми и начините за решаването им се разглеждат като допълнение към общата информация за въздействието на екологията върху живота в градовете.

Документът също така разглежда и възможни варианти за финансиране на озеленителни проекти. Ако общата площ на зелените площи бъде увеличена с 10%, това би позволило екологичната обстановка да се задържи в сегашното си състояние и да не се допуска разликата между температурите в градовете и селата да надхвърля 7 градуса по Целзий, твърдят от RICS.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както вече беше споменато, нашите зелени площи отдавна ги ликвидирахме в името на... *** бизнес-намерения и празните чиновнически джобове.Така, че ... остава ни да се грееме на воля и да правим буркани с топло за зимата!
59
0
 
4
 
! Отговори
desso преди 12 години
В центъра на Варна няма място за един контейнер, кви зелени площи. Ама нищо, важното е да продължава да се строи тераса срещу тераса....
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
53Нещата не са толкова прости. Трябва да вземеш предвид и съседа арменец.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Варна на три морета, България на три планети! Ще живеем в покрайнините на Слънчевата система (на хладно) и ще ходим да бачкаме във Варна :)
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ama zimata po topli4ko
55
0
 
3
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
Еми аз не рева от големия град но си живея на 20 тина километра от него и ходя само на работа там :)
54
4
 
11
 
! Отговори
tulski преди 12 години
А бе всички реват от големия град, мръсно било, шумно било, скъпо било, ама никой се не връща на село. Като не ви изнася там, елате на село. Щом се натискате там, значи ви харесва, няма да се оплаквате.
53
2
 
0
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Маниак:), пий едно и си лягай:)... и не мисли за туризма;)
52
3
 
2
 
! Отговори
Maniak преди 12 години
do hiha: Taka e, no hipoteti4no pri ba6ta tur4in i maika tsiganka, bi li se opredelila kato tsiganka ili prosto kato 50% turkinia? taka prozvu4a tova 50% ot sofiado kele6a: tva sa gagauzki PR nomera za liatoto da se izlaje niakoi da otide na turizam
51
0
 
6
 
! Отговори
селски преди 12 години
Хм чи някого да са вързали насила в големия град? Да се пържат като им е приоритет да са там...
50
0
 
1
 
! Отговори
келеша преди 12 години
маниакdnes.bg/video/2011/07/23/prosto-izobretenie-namaliava-s-pyti-smetkite-za-topla-voda.124674ето тука става въпрос за варненец..
49
1
 
0
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
Маниак, повярвай, не те интересува от къде ми е коренът, още по-малко аз от къде съм:)
48
1
 
0
 
! Отговори
Maniaka преди 12 години
do hiha: drugite 50% ot niakade v severna balgaria li sa 4e te e sram da spomene6 rodnoto miasto na edinia si roditel?
47
0
 
0
 
! Отговори
Maniaka преди 12 години
Ot beloslav sam-hahahahahaha
46
3
 
3
 
! Отговори
Хиха преди 12 години
***, аз съм 50% шопкиня:))) обаче и от Витоша по-високо има, и от Искъро по-дълбоко има :)
45
2
 
4
 
! Отговори
келеша преди 12 години
истинските варненци, на които съм попадал са все топли, приветливи, освободени, готини хора!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Maniaka shte qde sopata ----veche sme te zasekli ve gyotveren nema da izbegash
43
0
 
0
 
! Отговори
келеша преди 12 години
това за шопите на майтап го написах, а и аз не съм шоп..маниако, откъде си бе човек, просто ми е интересно, от бургас ли си?
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
SOFIA,STARA ZAGORA I BURGAS SA NAI-GOTINITE GRADOVE V BULGARIA DRUGITE RQPA DA QDAT
41
0
 
1
 
! Отговори
келеша до Хиха преди 12 години
Разбира се, че и сред варненци има всякакви, аз лично се сещам за чудесни хора от твоя град, които познавам.. но заради великото самочувствие на кретенската част вероятно произлизат и тези злобни коментари..че е красива, красива е варна!