Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата

Поредица случайности забавила спецчастите към о. Ютьоя
Обновена: 24 юли 2011 20:57 | 24 юли 2011 20:37,
339
Норвежкият стрелец доубивал с изстрел в главата
Снимка: Reuters

Директорът на полицията в Осло Свайнунг Спонхайм обяви, че на летния младежки събор на остров Ютьоя е трябвало да има охрана от един полицай, но не известно дали той е бил там, когато Андерс Беринг Брейвик открил огън с автомат срещу събралите се младежи, съобщи Ройтерс.

Този факт допълва поредицата от "случайности", заради които специалният екип на полицията за борба с тероризма пристигнал на острова 85 минути след като било получено съобщение за стрелбата, посочват световните агенции.

На екипа са били необходими 30 минути, за да се придвижи до острова с автомобил, тъй като полицейският хеликоптер не бил готов за полет.

При пристигането полицаите се опитали да пресекат канала между сушата и острова с лодка, която не била достатъчно голяма, за да побере всички членове на екипа заедно със снаряжението им.

Това наложило допълнително забавяне, докато бъде намерен по-голям катер.

Още по темата
Когато се предал на полицаите, Брейвик разполагал с голямо количество муниции за автомата и пистолета, с които бил въоръжен, съобщил Спонхайм на пресконференция.

Той добавил, че все още не е ясно колко души за участвали в летния събор на младежката организация на Норвежката работническа партия. По непълни данни на острова е имало най-малко 500 души.

Брейвик, който твърди, че е тръгнал на "кръстоносен поход" срещу исляма и "демократите комунисти", застреля хладнокръвно 86 души.

Той доубил някои от ранените с изстрел в главата. Освен за убийствата на Ютьоя, Брeйвик е обвинен и за бомбен атентат, извършен няколко часа преди нападението на острова, пред зданието, в което се намира канцеларията на норвежкия премиер в центъра на Осло.

Главният хирург на болницата, където се лекуват жертвите на масовото убийство в младежкия лагер на остров Ютьоя, обяви, че убиецът е използвал специални куршуми дум-дум, които се разпръсват в тялото и предизвикват максимални поражения.

Д-р Колин Пул, шеф на хирургическото отделение на болницата Рингрикет в Хонефос, на северозапад от Осло, съобщи, че хирурзите, които са оперирали 16 жертви с огнестрелни рани, не са намерили в телата им цели куршуми, а само късчета.

"Тези куршуми повече или по-малко експлодират вътре в тялото и предизвикват вътрешни поражения, които са ужасяващи", заяви той.

Експерти по балистика посочват, че така наречените куршуми дум-дум са по-леки от обикновените и могат да бъдат изстрелвани с по-голяма точност на различно разстояние.

От полицията признаха, че все още не са запознати с мотивите за двете престъпления, макар Брейвик да се е признал за виновен и за двете.

Утре той ще бъде изправен пред съд, който трябва да вземе решение за удължаване на срока на задържане под стажа, допълва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
3
 
1
 
! Отговори
до онбашията преди 12 години
Брааааво на патриота!!! Предизвикай хората, че и те да изперкат като тоя и да почнат да се изпозастрелват! Много хубаво правиш!
275
8
 
8
 
! Отговори
Doom2 преди 12 години
Бързо насадена психология, чрез американските компютърни игри. Като чета все едно, че някой играе 3D екшън и стреля по каквото му падне. Малумника Борисов насажда същата омраза в младите, да видим докъде ще стигне тъпоглавието му.
274
4
 
8
 
! Отговори
до 275 преди 12 години
или т.нар. Д-р Лекува БеСеПедерастлъкПсихопат сдухан. Вземи най-добре се излекувай себе си, щом зад всеки ъгъл виждаш гербери. Твоето е диагноза, живота ти е осмислен единствено когато мразиш класовият враг, нали другарю ***?
273
2
 
6
 
! Отговори
спец преди 12 години
за нашите полицаи много хубави и не до там хубави неща се говорят,но ако това се беше случило в нашата най мизерна държава от ЕС ми се струва ,че щяха да са на място най много до 15 мин. и това е вярно.така ,че престанете с хулите срещу нашата полиция драги сънародници.жалко за богатите норвежци.
272
0
 
2
 
! Отговори
До 275 преди 12 години
Луда крава или син език........едното от двете е при теб
271
2
 
7
 
! Отговори
кн преди 12 години
време е за космическия миночистач, щом като този норвежец за 90 души убити няма да го убият. аз не знам защо махнаха смъртното наказание. а за такова плачат и много политици!!!
270
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РОБЪТ СЕ БОРИ ЗА СВОБОДА А СВОБОДНИЯТ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО...ПАРДОН СЛОБОДИЯ.
269
6
 
26
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
не мисля че тоя е наистина откачен, всъщност той се различава от повечето пишещи тук единствено по това че действа. иначе тук всеки втори иска да избие ***, комунистите, турците, ***, политиците, ама не го прави щото "не е мояработа". нали така мислячи импотентни :)
268
5
 
9
 
! Отговори
ссбг преди 12 години
би трябвало да натисне някоя джамия,да ги смаже лекичко така
267
28
 
6
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
Защо ли мисленето на този ми напомня на мисленето на типичните герболетки/представители на герб/?
266
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива луди е имало винаги и във всички епохи - напр. Дон Кихот. Просто тогава не е имало автоматично огнестрелно оръжие и не са могли да правят такива мащабни бели.
265
1
 
3
 
! Отговори
до 306 преди 12 години
Това не е за всеки, разбира се, само за търсещите войни с желязна дисциплина. Останалите наистина могат да откачат без секс.-------------------- Ами значи този е бил от останалите, това е.Или ти смяташ априори, че е железен воин?
264
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za tozi *** njama takova nakazanie, 4e da go zasegne, osven da mu izvadiat mozaka. pitam se za6to v norvegia, a ne v dr. strani, kydeto ima mnogo ot horata, koito e iskal da iliminira.
263
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
322 както и в българия има винаги готов един хеликоптер нали така
262
2
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
не могли да запалят хеликоптер? това може да се случи само в ***, една нормална държава винаги държи готови хеликоптери и всичко е по мед и масло ;)нали така?
261
3
 
12
 
! Отговори
дум-дум преди 12 години
...Стрелял със специални дум-дум куршуми... ВСИЧКИ 5.56 мм куршуми на американската армия са изработени така, че при удар в човешкото тяло куршумът се чупи там където ебил впресован в гилзата, като идеята е да нанесе по- големи поражения. Така че този *** е стрелял с редовни патроне .223 калибър. Бог да прости загиналите.
260
1
 
13
 
! Отговори
сега трябва да има преди 12 години
Сега трябва да има оставки в полицията- ако няма ...значи и там са същите като нас....***.
259
2
 
0
 
! Отговори
тош преди 12 години
до 317Пич, ако и ти така правиш като ти "писне" от нещо, "евала"....
258
1
 
4
 
! Отговори
iss преди 12 години
тези куршуми дум дъм всъщност се наричат hollow point bullets на английски и не експлоадират в тялото а просто се отварят като цвете и предизвикват максимални поражения. Разликата между тях и обикновените е че в куршума е издълбан цилиндричен отвор (hollow point) които спомага куршума да се отвори при удар с друга материя.
257
19
 
2
 
! Отговори
.!. преди 12 години
аз го подкрепям ..писнало му е от имигранти (араби предполагам) видял е че никои нищо не прави и се е намесил