Убит е командирът на либийските бунтовници

Абдел Фатах Юнис е застрелян на път за Бенгази
Обновена: 29 юли 2011 07:41 | 29 юли 2011 07:00,
59
Убит е командирът на либийските бунтовници
Абдел Фатах Юнис. Снимка: Reuters

Koмандир на бунтовническите сили в Либия Абдел Фатах Юнис е убит, съобщават световните медии.

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че Юнис е застрелян докато е пътувал от фронтовата линия към Бенгази, за да информира съвета относно ситуацията в района на град Брега. Убити са и телохранители на командира на бунтовниците.

"Получихме информация днес, че Юнис и двама от неговите бодигардове са били застреляни, след като той беше извикан да се яви пред съдебна комисия, разследваща военни въпроси", заяви Мустафа Абдел Джалил.

Той допълни, че ръководителят на въоръжената група, която е застреляла срещу Юнис, е бил арестуван от бунтовническите сили за сигурност.

Абдел Фатах Юнис бе част от групата, участвала в преврата през 1969 г., който доведе Муамар Кадафи на власт, припомня Ройтерс. Той беше министър на вътрешните работи, докато през февруари тази година премина на страната на бунтовниците.

Юнис беше замесен в спор за лидерството на бунтовническите сили, тъй като някои бунтовници трудно приемаха факта, че до неотдавна той е бил близък с Кадафи.

Абдул Джалил описа Юнис като "един от най-големите герои на революцията от 17-и февруари" – датата, която маркира началото на протестите срещу режима на Кадафи, посочва ДПА.

Вчера Ройтерс съобщи, че Преходният национален съвет е отзовал Юнис от фронтовата линия. Причината за това не беше обявена, но според слухове в Бенгази той е заподозрян, че е преговарял тайно с представители на правителството на Кадафи, посочва агенцията.

Домът на Юнис в Бенгази беше охраняван от въоръжени охранители.

Скоро след като смъртта на бунтовническия лидер беше обявена, три експлозии разтърсиха центъра на либийската столица Триполи, отбелязва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Правете Любов преди 12 години
Аз едно не мога да разбера! Докато медиците ни бяха затворени всички плюваха срещу режима на Кадафи. Сега всички плюват американците. Хора усъзнайте се като чета тоя форум имам чувството, че Америка е виновна за всичко. Не разбрахте ли, че и Европа взе участие във военните действия. Защо не виждам подобни коментари за Франция за Англия? Не че ги защитавам много хора загинаха много пари ще изнесът за пореден път и от Либия под формата на петрол, но това е естествения порядък на нещата разберете.
57
2
 
0
 
! Отговори
ЖЕЛЮ преди 12 години
БУНТОВНИЧЕСКИТЕ СИЛИ В ЛИБИЯ СА КАТО НАШИТЕ ДЕМОКРАТИ СЛЕД 1989 ГОДИНА-ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА НА АМЕРИКАНЦИТЕ.
56
2
 
0
 
! Отговори
НЕ ДУПЕДАВЕЦ преди 12 години
УБИТ Е КОМАНДИРА НА ЛИБИЙСКИТЕ ПРОДАЖНИЦИ-МАЙКОПРОДАВНИЦИ. ТОВА Е ИСТИНСКОТО ЗАГЛАВИЕ ПО ТАЗИ ТЕМА.
55
0
 
1
 
! Отговори
Baro преди 12 години
Dobre e Kadafito da napravi kompot ot provisnalite si praskovi.
54
1
 
1
 
! Отговори
АЛЬОША преди 12 години
ТОВА ГО ЧАКА ВСЕКИ ПРЕДАЛ МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО. САМО ГОРБИ ГО ОХРАНЯВАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ,НО И ТОЙ ЩЕ СИ НАМЕРИ МАЙСТОРА.
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нали виждате кадафито както и садам както и ние българите и всички малки страни купуват оръжие за милиарди което после е неизползваемо няма гориво няма резервни части...кадафито има ракети които биха могли да достигнат италия но са неизползваеми1Харчат се народни пари за оръжие а после за унищожаването му...има една голяма манипулация..всичко е бензин и пари
52
0
 
7
 
! Отговори
това което ни спестя преди 12 години
Ген. Юнис е лидер на една от двете фракции в т.нар.пр. съвет-тази на либийсите националисти и бивши кадафисти, другата влиятелна фракция е на М.Джалиа-юрист, ислям. теолог-поддържан пряко от бригадите на 17фв-момчетия с автоматки и жипове ръководена от печени бойци на Либийската ислямска група-общо взето фракция на алкайда. Те са всеизвестните автори на убийствто на Юнис за което жестоко ще отмъсти вярната единствену нему бригада и племето Обейда. Изобщо чакайте новини от Бенгази. Те вече са там
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този водач на бунтовниците, не е нищо друго освен поредния *** продал народа си за власт и пари. Предателите всички ги презират, дори тези на които са се продали.....
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес,ТИКВИТЕ са царе на сайтовете!
49
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ли греша?Нали Кадафи го смазаха за 3 дена???Американски ***,които си вярват!!То Либия да не е България?
48
0
 
29
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
РАЗСТРЕЛ! "какво тук значи , някаква си личност"- всеки предател , това го чака
47
2
 
18
 
! Отговори
koki преди 12 години
da mre
46
7
 
30
 
! Отговори
селяндур'ът Цар преди 12 години
Единствената добра новина,в този позорен червен сайт,който е и собственост на оная ***,на Делян Пеевски - майка му,Ирена.В някой недалечен ден тя,майката на свинчока Делян,ще се събуди от мирисът на собствените си ***,които ще са напълнили дебелите и бузи свръх,като свръх-багаж в самолет,ноп причината ще е съвсем лаконична,проста и с летален характер...понеже някой "добронамерен" селянин/а не гражданин/ ще да е свърал и то не случайно "изхода" й с "входа" й,на госпожа свиневъдката на Доган.
45
4
 
15
 
! Отговори
ELNINO преди 12 години
vSICHKI PREDATELI NA OTECHESTVOTO SHTE IMAT SUDBATA NA UMORENITE KONE.....RAZSTREL !!!
44
17
 
9
 
! Отговори
до 32 преди 12 години
Какво законно избрано правителство бе човече, научи как Кадафи се издига на власт пък тогава говори глупости!
43
4
 
30
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Кадафи обезглавява бунтовническите сили - хитра стратегия. Ще видим следващата стъпка.
42
2
 
36
 
! Отговори
ирис преди 12 години
дупе с цайси - *** :) америка му е обещала дървена къща в колорадо и вила в тексас но не успя , дано не успеят и другите може да ме е яд на кадафито но американците направиха това в много държави както и у нас те това умеят да разрушават но идва и техния ред и дано е мъчителен защото създадоха много болка по света, която ще им се варне умножено по три дано е на децата им да боли повече. и не ги защитавайте тези *** - американците
41
6
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
do # 21-*** se e uplashil ot voina.Doide ti akul v zadgrobnija jivot.
40
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 12 години
do # 17 -ot Bludnicata i psihopata Bolton.
39
2
 
10
 
! Отговори
тоти преди 12 години
много си прав