Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
3
 
! Отговори
но комент преди 7 години
Петре Бояджиев, не си ли същият дето едно време БСП те готвеше за премиер?
Ама нещо не стана работата та сега явно си на друга хранилка и друга песен пееш.
Държавни сигурности, активни мероприятия, мълнии и потопи.
застинал си някъде в края хна 80те години на миналия век и не си мръднал изобщи.
погледни в календара коя година сме поне.
131
0
 
4
 
! Отговори
но комент преди 7 години
Ау!"Френската съпротива се бори срещу законното правителство на маршал петен"
германската -сруещу законното правителство на хитлер.войниците на антихитлеристката коалиция воюват със законните управници на европа.
съвсем си изтрещял братко!Работата е сериозна, бягай при психиатъра.
130
0
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
130, малка корекция. В сърбия териториите са изконни БЪЛГАРСКИ земи от повече от хиляда години с много малки изключения. На тези земи разбира се е имало и по процент-два сърби, защото онзи *** Тито и всичките преди него са колели и бесели всеки посмял да има бяло,зелено и червено вкъщи. Погледни българските села в сърбия сега. Че те още нямат пътища. Това е геноцид, но българският дух е несломяем. В Гърция териториите също са били с изключително БЪЛГАРСКО МНОЗИНСТВО,което гърците прочистват.
129
4
 
1
 
! Отговори
do 129 преди 7 години
Ti sasto si produkt na DS ! Smesnik !
Vseki pojarnikar-- premier i milioner !!!
128
6
 
2
 
! Отговори
До 110 преди 7 години
"между другото, окупационния ни корпус в Гърция и Сърбия, заема територии населени с българи"
Ако искашда си обективен,би трябвало да напишеш : "между другото, окупационния ни корпус в Гърция и Сърбия, заема територии населени И с българи"
Това "И" променя доста нещата !!!
127
11
 
18
 
! Отговори
Само за Българи! преди 7 години
21 години след рухването на Берлинската стена динозаврите от праисторическата епоха, наричани условно Държавна сигурност, разполагат с ресурс да реализират мащабни активни мероприятия срещу егитимната изпълнителна и законодателна власт в България.
В общи линии атаките им към правителството на Бойко Борисов са повторение на това, което направиха през 1992 година с кабинета на Филип Димитров. Даже и някои от героите, които водят подривната дейност, са същите.

Днес обаче повод за оптимизъм ни дават три фактора. Първо - сегашният премиер разполага със стабилен гръб в парламента. Нещо, което липсваше на Филип Димитров и се оказа решаващо. Второ - ментално Бойко е по-устойчив и по-адекватен към дивата българска действителност в сравнение с по-деликатния си предшественик. Иначе целите и на двамата антагонисти са напълно идентични - европеизиране на България срещу тези, които желаят чрез страната да балканизират Европа. Или още по-точно - да защитят правото на живот на едно ново мутирало издание на азиатския комунизъм в рамките на европейския дом чрез територията на родината ни. Бойко и Филип си приличат и по друго - усещането за мъжкарско и джентълменско поведение. Реално след Димитров Борисов е вторият държавник, който сам иска вот на доверие и поема всички скрити и явни рискове.

Срещу него обаче спящите клетки на ДС показват, че не са научили нищо ново, а прилагат това, което си знаят от школите на КГБ – планирано многоетапно активно мероприятие. Но и тук има нещо обнадеждаващо. В тяхното най-тясно обкръжение има хора, които са скептично настроени за успеха на разиграващата се авантюра със СРС-тата и правят нужното да се подсигурят в случай на предвидим провал Така лъснаха и някои пикантни подробности около тайната завера. По перспективния план на въпросното активно мероприятие (АМ), на което българите са свидетели, е започнало да се работи веднага след изборите през 2009 година. Трите етапа на подривната конспирация са получили дори симпатичните имена: първа фаза – АМ „Юзда”. В случай че не даде резултат - втора фаза АМ „Мълния”, и ако отново не се постигне набелязаната цел - трета фаза – АМ „Потоп”. АМ „Юзда” стартира с публикуването на стенограмата от срещата на Дянков с Първанов миналата пролет, когато се изясняваха за младия милионер.

Целта беше поставяне на юзда на изтървания кон – Бойко Борисов. Дадоха му възможност да влезе в правия път, а като за доказателство за това да изгони Дянков и приеме обяздването от „Дондуков” 2 и кукловодите, които са зад президента. Спомняме си, че при тази първа фаза имаше и солисти, и хористи. Сред тях се открояваха неистовите отцепки на хористите от „Подкрепа”, за това колко вреден е Дянков и т.н. Да не забравяме, че в този синдикат има натрупан голям опит в участието в подобни предварително разписани активни мероприятия. Те датират още от времето, когато вършеха тази *** работа за свалянето на правителството на Филип Димитров. Разликата със сегашната ситуация, разбира се, е огромна. Тогава „Подкрепа” бяха солов фактор, а сега са на опашката при хористите. В момента в ход е втората фаза АМ „Мълния”. Разчетени са участниците, времената на тяхното включване, ролята, която им е отредена. Изхождайки от действията им, можем да заключим, че съзнателно или не премиерът Борисов не е съвсем прав, като говори за крякането Очевидно не става въпрос за безразборно крякане на жабоци в блатото. Крякат по план и под команда. Всеки си има определена реплика и етюд.

Всеки си има трибуна, пред която да говори и играе. Бившият фактор от правителството на Сергей Станишев, а сега разследван за тежки мафиотски престъпления - Алексей Петров, е един от инструментите в „Мълния”. В рамките на плана на активното мероприятие е предвидена даже и възможността да го осъдят, но да се изпълни важната цела - да се съхрани бърлогата на динозаврите – президентската къща, зад която стои офшорната България. Знам, че в родината ми, като се споменат тези думи, огън и жупел се сипят. Почти две петилетки да се говори за Георги Първанов бе табу, но там е гърбът на организираната престъпност. Както един мой приятел академик казва, там е заровено кучето А академиците са умни глави, трябва да им се вярва. За да разчетем днес действията на живите десари в изпълнението на активното мероприятие, трябва да си припомним станалто през 1992 година. Тогава бях в сърцето на събитията зад кадър. Дълга история, описана в мемоарите ми. Лицето, което наклони везните в полза на успеха на превратаджиите на първото синьо правителство, се нарича Константин Тренчев. За него някои познавачи с лекота и неоснователно твърдят, че е инфилтриран от самото начало на прехода. Аз не мисля така. При този човек нещата са по-страшни - той продаде приятели, ценности, бъдещето на България от едно болно тщеславие. За да получи възможността да изпуши една пура и да изпие чаша уиски край басейна на Илия Павлов в американската му къща. Това е простата истина, но и българското нещастие. От неговата подлост или елементарна почтеност преди 18 г. се решаваше накъде ще наклонят везните Проклех го очи в очи. Резултата го знаем. Знаем и какво се даде на инструментите, които свалиха Филип Димитров.

Тогава Тренчев си въобразяваше, че ще управлява другия инструмент - Любен Беров. Но професорът по стопанска история му оговори: Чакай бе, аз си имам чорбаджии, ти кой си?”, и пиесата приключи. От тоз момент нататък Държавна сигурност влезе в синдиката, умъртви го, като остави Тренчев начело на една вече легендирана, по техния речник организация. Не бих се спирал толкова дълго на тази тема, ако тя няма задкулисни обвръзки, които са пряко свързани със съвременната обстановка и изпълнението на „Мълния”. От 2-3 години Константин Тренчев изпращаше системно хабер, че се е поправил, че е осъзнал грешките си, че са били от неопитност и т.н. Бях почти на път да се хвана на такава въдица, но миналата седмица, когато публикуваха записа между Борисов и Танов, гръм ме удари По време на последния ми престой през октомври миналата година в България вечеряхме с Тренчев. Споделих му, че за първи път от 65 години един френски журналист от висока класа се изказа пред мен ласкаво след срещата си с вътрешния министър Цветан Цветанов. В контекста на тези впечатления помолих Константин да се опита с каквото може да помага на това правителство. Тогава той ми обясни, че всички са маскари. Бойко не можел много да мърда, защото Трактора имал страшно мпрометиращи записи за премиера и чакал, ако не клекне, да ги извади. Тогава не обърнах внимание на думите му, но сега с основание се питам защо и откъде Тренчев е знаел за записите и подготвяната атака? После се ударих по челото и се сетих, че шефът на „Подкрепа” е сред носителите на орден „Стара планина”, връчен му от лицето Гоце за особени заслуги при свалянето на правителството на Филип Димитров. Така хористите и солистите продължават да се изявяват.

Тази неделя ръчичка за ръчичка, двамата стари превратаджии Константин и Луджев пред микрофона на националното радио си изпяха куплетите, които организаторите на АМ „Мълния” са им отредили: „Държавата загива, дайте хляб на хората”. Комунистически демагогии от миналия век, които и днес пробутват на народа. Към активистите от хора на червено-синята мъгла сега се изявяват и други герои: Алексей Петров, Румен Петков, Иван Костов, Димо Гяуров, Димитър Луджев, Димо Станков, Яне Янев, Георги Първанов, Сергей Станишев, Божидар Данев, Копринка Червенкова. Странно, но ги свързва точно

оставката на Цветан Цветанов И всички те ни убеждат, че говорят все за доброто на България и на Бойко Борисов. В началото на мандата на това правителство обясних на една журналистка, че ако премиерът е подставено лице, неизбежно ще оттече в канализацията при другата кохорта подставени първи министри. Ако не, ще му е ужасно трудно, но от него ще зависи да улови птичето, което времето му е поднесло, и да запише достойно името си в новата история на България. Слисана, дамата се опита да ми припомни, че Борисов е малко мутра, бодигард със съмнителна биография. Отговорих: Та човек с лакирани нокти ли очаквате да се справи с истинските мутри, дето се крият зад публичните мутри? Трябват хъс и ритници а този мъж ги има.

Събитията от последните месеци показаха, че Борисов не е подставено лице. Ако беше такъв, просто нямаше да има фазите „Юзда”, нито „Мълния”. Щеше да има почетен хор за почетния пореден представител на кохортата на подставените лица. Да, ама вместо псалми, го съсипват с активни мероприятия, защото искат да се отложи изпълнението на точка първа от дневния ред на България – край на зависимостите от ченгетата и Русия, битка с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Ако Борисов реализира тази задача, няма да има трета фаза – АМ „Потоп”. Стихията, която готвеха на ГЕРБ, просто ще погълне веднъж завинаги авторите на пъклени планове.

Петър Бояджиев,
емигрант във Франция
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
112, защо подскачаш? Твоят псевдо патриотизъм граничи с простотията. Човека не пише нищо лошо за Левски, Ботев и Бенковски. Няма освободително движение, което да не използва подобни методи, ***! Според теб, какво е, когато някой отвлече кораб, па бил той и "Радецки"
125
0
 
5
 
! Отговори
underscore преди 7 години
И защо решихте, че съществува такова нещо като "Мекленбург-Западна Померания"??? В пределите на ГДР е нямало федерални провинции, а 15 окръга (Bezirke) и правилното име на провинцията е "Мекленбург - Предна Померания" (може да проверите във всеки речник какво значи "vor", не е "запад")
124
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 7 години
момчета (девойки?), почнахте да се заяждате на дребно ... целта оправдава средствата, а времето показва дали е така. след време исползваните средства се превръщат в история. И моралът на оцелелите е този, който решава били ли са оправдани.
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той и Наполеон съвсем законно е управлявал половин Европа.
Само руснаците, да им се невиди и инатите незаконни, се опънали ...
122
1
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 7 години
я пак? с кого се бори? като френската Съпротива, в окупирана територия? Само защото съветските функционери не са харесвали статуквото, това не значи че са имали оправдание за незаконната си дейност.
впрочем септемврийското въстание и деветоюнския преврат имат еднакъв характер, само успехът е различен.
Убийства на политически противници. Подривна дейност. Нападение на цивилни и инфраструктурни обекти. Опит за силова промяна на законната власт. Тероризъм?
121
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Френската съпротива се бори срещу законното правителство на маршал Петен!
120
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ми нали и БКП се бори по време на войната? Също като френската Съпротива?
119
1
 
4
 
! Отговори
до 119, преди 7 години
историята си я има написана ... трябва само да четеш
много си първосигнален, никъде не съм твърдял, че не е имало робство, кланета, а ако има някой поръчков писач тука в форума ... най-вероятно не пише с малки букви.
118
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
116, сега разбирам, защо някои не схващат, че една стогодишна партия у нас е същата, която взривява църкви, разрушава мостове, пали метеорологични станции ... то не било тероризъм, а партизанска борба
Фр. съпротива, съвсем между другото, е по време на война, тоест не се бори срещу законно правителство. Което БКП не е имало като оправдание.
Впрочем, в македоно-одринския район законното положение не ебило адекватно, което е оправдало и "незаконните" похвати. Тероризъм не е *** дума, а стратегия
117
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
115 АХА,ТИ СИ ОТ ОНЕЗИ,ДЕТО ЩЯХА ДА ПИШАТ СЪВМЕСТНИ БЪЛГАРОТУРСКИ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ. ОТ КОИТО ДА СЕ МАХНАТ "КЛЕВЕТИТЕ" ЗА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ. И ГЛУПОСТИТЕ ЗА РОБСТВО И КЛАНЕТА. Е НАПИСА ЛИ НОВИЯ БЪЛГАРО-ТУРСКИ УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЯ?
116
0
 
0
 
! Отговори
117 -> Нико преди 7 години
даже станах и аз анонимник ...
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия,съветски съюз - чуваш ли се бе
такива като тебе бяха написали, за киевския княз в силистра, дето заедно с нас се бил срещу византийците, че било началото на българо-съветската дружба...
"Колегата" с главните букви така скача из историята, че на тебе ти е трудно да проследиш кой коментар на кой е отговор. То на мен ми стана трудно вече
114
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пръв път чувам,че четите и партизанската война навсякъде по света се наричат терористи.Я иди да кажеш на франсетата, че френската Съпротива(дори си я пишат с главна буква( в окупирана Франция през войната,не е френска Съпротива. А френски тероризъм. Генерал Дьо Гол терорист!!! Ухааааа! Екзюпери също,да!
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Историята я пишат победителите. У нас 45 години СССР беше победител, и ти, драги не-русофил/не-русофоб/мислещ човеко, сериозно си залитнал по "историята" от тези 45 години.
Сам спомена македонците, и те се палят досущ като тебе :) И те "история" имат