Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия,съветски съюз,то е все едно и също! Сега няма Съветски съюз. Значи атаките са срещу Русия,а не срещу Съветския съюз. Кого ще заблудите с несъществуващия Съветски съюз?Англичаните и американците също окупират суверенна и независима германия. какво чудно има тук? Водят война с тях и съюзниците им.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун Одрин"Четите и партизанската война, независимо от подбудите, навсякъде по света се наричат тероризъм. Единствените, които се вбесяват от това, са самите участници с тях и идейните им сподвижници
110
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ТАКААА,НОМЕР 103.! БОТЕВ И БЕНКОВСКИ ТЕРОРИСТИ!!! Е БРАВО ВЕ,БРАВО! ПОЗДРАВЯВАМ "НАЙ-БЪЛГАРСКИЯ САЙТ" ДНЕС.БГ СТРАХОТНИ НЕЩА МОГАТ ДА СЕ ПРОЧЕТАТ ТУК. СУПЕР СТЕ. ЩЕ ВИ ЦИТИРАМ В НЯКОЙ ОТ ГОЛЕМИТЕ СТОЛИЧНИ ВЕСТНИЦИ. МНОГО КЕФИТЕ! ЛЕВСКИ,БОТЕВ,БЕНКОВСКИ ТЕРИРИСТИ??? СПОРЕД УМНИТЕ ПИСАНИЯ В ДНЕС.БГ ЛЕВСКИ УБИЕЦ И КРИМИНАЛ? БРАВО! СУПЕР СТЕ!
109
0
 
5
 
! Отговори
Нико преди 12 години
до анонимника 109, нещо бъркашпърво, не съм писал за русия че ни окупира, ставаше дума за съветския съюз, една друга армия и една друга война. твоите *** тогава не участват.голяма мешавица стана, много анонимници се навъдиха
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
между другото, окупационния ни корпус в Гърция и Сърбия, заема територии населени с българи, и е опит да се реши националния ни въпрос, за който ти в някои постове толкова милееш. В Сърбия немците не са влезли от България, тук си в заблуда. По въпроса за логистиката - 3 пъти повече дивизии са стигнали до Гърция през окупираната Сърбия отколкото през съюзническата България. Ти не си писал за логистиката - АЗ го пишаНали точно това са и причините Борис да се окаже неудобен съюзник
107
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами ако си резак,не се подписвай с българско име Нико.Напиши си турското или ***! За един резак много ясно,че Русия е дошла тук да завладява и окупира. Турският султан е казвал същото,което и ти говориш. Странно съвпадение! Нали?
106
0
 
2
 
! Отговори
Нико преди 12 години
е, ако не знаеш за вмро и тероризма, потърси солунските атентатори ...добре е да четеш професори, само че в България историята никога не е била научно направление. Не знам другаде да има история, която 50 години пише трудове, без грам археология или анализ на факти, както у нас
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
104 АА НЕ СЪМ КАЗВАЛ ТАКОВА НЕЩО! НЕДЕЙ ДА ИЗОПАЧАВАШ ДУМИТЕ МИ! ЧЕТИ КАКВО СЪМ ПИСАЛ! ВОЕННИ НЕ ПРАЩАМЕ,НО ЛОГИСТИКА ЯКО УДРЯМЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ. ИМАТ ТУК ДИВИЗИИ. ПОДВОДНИЦИ И КОРАБИ ПОЛЗВАТ ПРИСТАНИЩАТА НИ. ОТ НАС НАХЛУВАТ В ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ. НИЕ ИМАМЕ ОКУПАЦИОНЕН КОРПУС В ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ,СЪВМЕСТНО С ГЕРМАНЦИТЕ. ИМАМЕ ПОДПИСАН СЪЮЗНИЧЕСКИ ДОГОВОР С ТЯХ.ИЗНАСЯМЕ ЗА ТЯХ ПРОВИЗИИ,ДРЕХИ,ВЪЛНА,ХРАНИ,ОБУВКИ,КОЖИ.НИЕ ИМ ПОМАГАМЕ СРЕЩУ СЪЮЗНИЦИТЕ. ТОВА СЪМ КАЗАЛ, НЕ СЪМ ПИСАЛ,ЧЕ НЯМАМЕ ЛОГИСТИКА!
104
0
 
4
 
! Отговори
Нико преди 12 години
нищо не съм казал за "вечни приятели" и "вечни интереси". Такива съществуват в твоя имагинерен свят - виж се какво си писал под н.85 :Рколегата анонимен хубаво ти казва - руснаците са ни търгували както и когато са поискали, с нищо не са по-добри от англичаните или австрийците.и никой не ни е виновен, че се врем между шамарите - ако застанеш зад буен ат, обикновено получаваш чифте копита в ребрата
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ТАКАААА! ДОЙДОХМЕ СИ НА ДУМАТА. ЛЕВСКИ ТЕРОРИСТ!!??? ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ТОЙ ТЕРОРИСТ??? Е БРАВО ВЕ! БРАВО,БРАВО,БРАВО! ВИЖДАМ КАКЪВ ИСТОРИК СИ. ОТ ОНИЯ ПЛАТЕНИТЕ. ОТВЪН! ДЕТО КАЗАХА,ЧЕ БАТАК Е НЯМАЛО. И ИСТОРИЯТА НИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕНАПИШЕ. ОТ ТЯХ ИСТОРИЦИ СИ НАЛИ. НЕ СЪМ ЧЕЛ СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИЯ ТИ ДОЦЕНТ. АЗ ДОЦЕНТИ НЕ ЧЕТА,А САМО ПРОФЕСОРИ. ПРИ ТОВА НЯКОИ ОТ ТЯХ ЧУЖДЕСТРАННИ,В ТОВА ЧИСЛО АНГЛИЙСКИ. ЗА КОЛКО СИ КУПИ ДИПЛОМАТА? ЕДИН ДИПЛОМ НЕ ТЕ ПРАВИ ОЩЕ ИСТОРИК! НЕ СЕ КИЧИ С ТИТЛИ,КОИТО НЕ ЗАСЛУЖ
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и какво се оказва? ние сме във война с руснаците и англичаните, но не нападаме нито едните нито другите, отказваме войски и дори и логистика на немците, което според теб 1. означава че англичаните нямат право да ни бомбардират; 2. Руснаците имат право да ни окупират; 3. Немците не са имали никакъв интерес да отровят Борис, най-вероятно се е разболял сам ...противоречиш си постоянно
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ботев, заминавайки с четата си, казва, че разбира се не вярва да освободи България, но е важно да се обърне внимание .... Бенковски - оная фраза за ножа в сърцето на турската империя - показва ясното съзнание на апостолите на априлското въстание, че всичко се прави за да има политически отзвук. Цивилни жертви за политически цели - се нарича тероризъмние обаче се гордеем с направеното от тях!
100
2
 
0
 
! Отговори
А КОИ СМЕ НИЕ? преди 12 години
НИКО,ТОЯ ЛАФ ЗА ВЕЧНИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ИНТЕРЕСИ Е ВАЛИДЕН ЗА ДОБРАТА СТАРА АНГЛИЯ. ЗА ТЕБ И МЕН ТОЙ НЕ Е ВАЛИДЕН. ТВОЯТ НИ Е НИКО! СЛОЖИ НАКРАЯ ОЩЕ ЕДНА БУКВИЧКА-Й. НИКОЙ. ТОЧНО НИКОЙ СИ ТИ,АЗ,НИКОИ СМЕ НИЕ ЗА ДА ИГРАЕМ НА ТАЯ ИГРА. гЕРМАНЦИТЕ НА ХИТЛЕР ОЩЕ НАВРЕМЕТО НИ ПРЕДУПРЕЖДАВАХА: И ПОМНЕТЕ!чЕ ВСЯКА ДВОЙНА ИГРА ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ СРЕЩУ ВАС!" БОРИС ТРЕТИ УМРЯ МАЛКО СЛЕД ВИЗИТА В БЕРЛИН,КЪДЕТО Е ОТКАЗАЛ ВОЙСКИ СРЕЩУ РУСИЯ. В ТОВА ВРЕМЕ Е ПРЕГОВАРЯЛ ТАЙНО С АНГЛИЧАНИТЕ В ТУРЦИЯ. ДОТУК С ИНТЕРЕСИТЕ.
99
0
 
4
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Нищо не панимаеш, бегай в читалнята, ако искаш ще ти препоръчам литература доц. Павлов е писал по тези и подобни въпроси, има разбира се и много други автори. Аз ще ти кажа само, че "някаква независимост" е съвсем точно казано- трибутарно княжество. Избий си от главата глупостите четени от теб в червените "учебници", защото те не са от най- коректните, меко казано. Как ти хрумна, че съм русофил, познаващите ме твърдят, че не харесвам Русия, много весело е мнението ти, но както и да е.
98
0
 
2
 
! Отговори
Нико преди 12 години
Колко министър председатели е имала България тогава? Хубави лозунги си зазубрилbtw, половината ни национални герои са терористи, Сандански, Гоце Делчев, Ванчето; демократичния Стамболийски сваля опозиционни депутати от влака и ги пребива в царевиците; Него самия съвсем демократично и законно го убиват и т.н. Левски също е бил такъв, важното е че е имал идеал и е вярвал в него
97
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И В БЕРЛИН БЪЛГАРИЯ НЕ ПОЛУЧАВА САМОСТОЯТЕЛНОСТ! ТЯ САМА СИ ДАВА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ЕДВА В 1908 ГОДИНА. АНГЛИЧАНИТЕ ПРОМЕНЯТ СТАТУТА НИ НА ОСМАНСКА КОЛОНИЯ,КАКВАТО СМЕ ФАКТИЧЕСКИ ДО 1908 ГОДИНА
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАЛКАНСКАТА КОАЛИЦИЯ Е ПО ИНИЦИАТИВА НА ЦАР ФЕРДИНАНД И ТОГАВАШНИТЕ БЪЛГАРСКИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ И НАШИТЕ ВЪНШНИ МИНИСТРИ. КОИТО СЕГА В ГРОБА СЕ ОБРЪЩАТ,КАТО СЛУШАТ ГЛУПОСТИТЕ ТИ. БАЛКАНСКАТА КОАЛИЦИЯ И УСПЕШНА В НАЧАЛОТО ВОЙНА Е НАША ГОРДОСТ И ЗАСЛУГА. НЕ КРАДИ ИСТОРИЯТА НИ И НЕ Я ИЗОПАЧАВАЙ! ДОСЕГА НЕ БЯХ СРЕЩАЛ "БЪЛГАРСКИ" ИСТОРИК С АНТИБЪЛГАРСКИ ПИСАНИЯ. ТИ ДА НЕ СИ АВТОРА НА НОВАТА КНИГА ЗА ЛЕВСКИ? ДЕТО ПИСА,ЧЕ Е УБИЕЦ И ТЕРОРИСТ?
95
0
 
2
 
! Отговори
Нико преди 12 години
Драги ... те и македонците вярват, че са учили история, и че ние говорим глупости. Само им лъщи шовинизма и мулешкия патриот-фанатизъм.Разумните хора бягат от такива, или просто им се смеят.
94
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГОВОРИШ АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ! НЕ СИ НИКАКЪВ ИСТОРИК! БАЛКАНСКАТА КОАЛИЦИЯ Е ПО НАША ИНИЦИАТИВА И ТЯ Е НАША ГОРДОСТ! ТИ ЕНИЧАРИН ЛИ СИ ДА КРАДЕШ ОТ НАШАТА СИТОРИЯ И НАШИТЕ ААСЛУГИ ДА ГИ ПРИПИСВАШ НА ЧУЖДИ СИЛИ. НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО. НАПРОТИВ,ПРЕДУПРЕДЕНИ СМЕ ОТ РУСКИЯ ИМПЕРАТОР,ЧЕ ВОЙНАТА Е С НЕИЗВЕСТЕН КРАЙ,ЧЕ ОЩЕ СМЕ СЛАБИ ЗА ГОЛЯМА ВОЙНА И ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ. ДА НЕ СИ ТИ РУСОФИЛ,ЧЕ ПРИПИСВАШ НАШИТЕ ЗАСЛУГИ НА ДРУГИ. ИЛИ СИ "МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧАР"? И КРАДЕШ ИСТОРИЯТА НИ?
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Сан Стефано БГ не получава самостоятелност. Всъщност не получава нищо, освен общо описание на етническите ни граници.руснаците не са получили земите които са искали (има си хас великите сили да допуснат руска империя на босфора), но не са и съдействали да се реши бъдещето им (нашето бъдеще!!!) с ясна позиция ... което и довежда до берлинския конгрес