Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Нико преди 12 години
И къде точно в съвременната политика откриваш почтенността? Защото аз НАВСЯКЪДЕ виждам само и само интереси, замаскирани като демокрация ... демагогия всъщност.Говоря за международната политика, вътрешната не е релевантна.Естествено, че са съюзници, след като имат обща индустрия, пазари и ... интереси. Нещо, което не са споделяли с Германия. Но го споделят в настоящето, просто да спомена
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЕГЕ НЕ ПОЛУЧАВА САМОСТОЯТЕЛНОСТ НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС,istorika! НЕ СИ НИКАКЪВ ИСТОРИК,НЕ ЛЪЖИ ХОРАТА! БЕГЕ ПОЛУЧАВА НЯКАКВА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ЕДВА В 1885 Г И ОКОНЧАТЕЛНО В 1908 Г. НЕ ЛЪЖИ,НЕ СИ НИКАКЪВ ИСТОРИК!
90
0
 
2
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Ами точно така е, както аз съм го написал!!! Ср. най- вече натиска за такъв "балкански съюз", защото е застрашена от Австрия.А ти си паднал от Луната на главата си, да ти обясня и още, русия желае на Балканите да има съюзници срещу разпадналото се Германо- Австрийско- Руско приятелство. Плещенето на патриотарски глупости никому с нищо не помага! Бг. само губи от този "съюз", защото така София допуска руското царче да е арбитър за Македония.
89
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АА НЕ Е ТАКА,НЕ Е ТАКА,ДРАГИЙ МИ НИКО. ТОЯ ЛАФ Е ЛЮБИМ НА АНГЛИЧАНИТЕ,А ПЪК ИМАТ СПЕЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ С БИВШАТА СИ КОЛОНИЯ САЩСЪЮЗНИЦИ СА В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ И СА СИНДЖИР МАРКА. СЪЩОТО С АВСТРАЛИЯ,С КАНАДА,СЪЩОТО Е С ИЗРАЕЛ,ПАКИСТАН И ЮЖНА КОРЕЯ,С ТУРЦИЯ. В ПОЛИТИКАТА СЕ ЦЕНИ ПОЧТЕНОСТТА,А НЕ ПОДЛОСТТА И ДВОЙНАТА ИГРА.ТАЯ ПОДЛОСТ,КОЯТО НИ Е СПАСЯВАЛА ГЛАВИТЕ ОТ СУЛТАНА,ПРЕД ГОЛЕМИТЕ,ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ ВЪРВИ!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отвори атласа, и намери държавата England ... после ми говори за излагане.istorik, Нико, по-добре да го оставим този, нещо адреналина му е в повече от разсъдъка, за знания няма какво да обсъждаме
87
0
 
3
 
! Отговори
Нико преди 12 години
В историята, драги, приятели няма. Има интереси. Затова е наука, а не роман или комикс, каквото и да си чел
86
0
 
2
 
! Отговори
istorik преди 12 години
Пишещия с безобразен шрифт, вземи и си прочети небивалиците, ако си "историк" си срам за гилдията. Все пак не вярвам.
85
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КЪДЕ СИ ГИ ЧЕЛ ТИЯ ГЛУПОСТИ БЕ МЛАДЕЖО? АНТИОСММАНСКАТА КОАЛИЦИЯ ИЗГРАДЕНА ОТ ФЕРДИНАНД И БЕГЕ ПРЕМИЕРИТЕ,С КОЯТО МОЖЕМН ДА СЕ ГОРДЕЕМ БИЛА ЧУЖДО ДЕЛО. ТИ ЧУВАШ ЛИ СЕ КАКВИ ГИ ПЛЕЩИШ? КАК МОЖЕ НЯКОЙ БЪЛГАРИН ДА КЛЕВЕТИ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА И ОТРИЧА НАШИТЕ ЗАСЛУГИ? НЕ Е ВЯРНО,ЧЕ НЯМА АНГЛИЯ! ТОВА ENGLAND КАКВО Е? ГЛУПОСТ ВЪРХУ ГЛУПОСТ ДРАСКАШ. КАК МОЖЕ ТОЛКОВ ГЛУПАВИ ХОРА ДА ИМА В НЕТА? ТОВА СЕ ЧУДЯ.
84
0
 
0
 
! Отговори
85 преди 12 години
говориш за руснаците, нали
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗА МНОГ ХИТРИ СЕ ИМАТЕ,ПЛЮЕТЕ ПО СТАРИТЕ СИ ПРИЯТЕЛИ,КОИТО МОЖЕТЕ ДОРИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ В НУЖДА,КОЛКОТО И ГРУБО ДА ЗВУЧИ. СТАВАТЕ ПРИЯТЕЛИ С ХОРА,КОИТО ВИНАГИ СА ВИ ЗАБИВАЛИ НОЖ В ГЪРБА. И ТОНОВО БИХА ГО НАПРАВИЛИ. НАЙ-ДОБРИТЕ АВЕРИ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВИ ВРАГОВЕ.
82
1
 
4
 
! Отговори
istorik преди 12 години
т. нар. "балкански съюз"- Бг., Ср, Гр., и Ч. гора е създаден под натиска на руската политика и първоначалния му замисъл не е бил изобщо насочен с/у Турция, а Австрия. Пишете невероятни идиотщини!Англия никога не би допуснала проруска страна да влезе в Константинопол, камо ли самата русия и слава Богу, тъй като инак всички до Атина сега щяхме да млякаме на руШки. Бг. получава някаква самостоятелност едва на Берлинския конгрес, в Сан Стефано Бг. не съществува и не се споменава изобщо!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
току що доказа, че не си МИСЛЕЩ човек, и че мразиш българите. Поздравления
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е не се сдържах, последен пост - я ми кажи тогава, като си толкова наясно с историята, чий го е дирил Милан в България, и кой ни е заплашил, за да спрем и да не вземем сърбите после? Австрия? Пардон, Австроунгария? Дай да не уточняваме, щото и Англия и досега няма, има Великобритания.Още по-назад - Армадата била заплашвала руснаците. В коя част на войната между тях и турците се е включила? Или е била там, за да спре руснаците да разгромят напълно турците ... борба между империи, както и после
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕ СЪМ НИТО РУСОФИЛ,НИТО РУСОФОБ, А ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ СЪМ МИСЛЕЩ ЧОВЕК. КОЙТО ЗНАЕ КОИ СА БИЛИ В ИСТОРИЯТА ВРАГОВЕ И КОИ ПРИЯТЕЛИ НА СТРАНАТА МУ. И ДА НЕ СТАНЕ КАТО В мЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА. СЛЕД КАТО ХУЛИМ И ПЛЮЕМ РУСНАЦИТЕ,ОТИВАМЕ ЧАК В ПЕТЕРБУРГ ДА МОЛИМ СЪЩИТЕ ТИЯ РУСНАЦИ ДА СПРАТ СРЪБСКИТЕ,ГРЪЦКИ И РУМЪНСКИ ВОЙСКИ ДА НЕ НАХЛУВАТ ОЩЕ У НАС.ИСТОРИЯТА НИ Е ТОЛКОВА ГНУСНА,ЧЕ НЯМА НАКЪДЕ.ЯВНО Е ПРАВ ЧЪРЧИЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. НЕ Е КАЗАНО СЛУЧАЙНО. ЗА МНОГО ХИТРИ СЕ ИМАТЕ,ПЛЮЕТЕ СТАРИТЕ СИ ПРИ
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полша е поделена от руснаците и немците, ама който е учил съветска история, естествено не е чувал за това. :Р
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73 МОЖЕ И КИТАЙСКИ И ПАТАГОНСКИ ДА СИ УЧИЛ. ИСТОРИЯ НЕ СИ УЧИЛ. И ТИ СЛАГАМ ДВЕ ПО ИСТОРИЯ. ЩОМ ЗА НАШАТА НАЦИОНАЛНА КАУЗА-БАЛКАНСКАТА ВОЙНА ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ,ЧЕ Е ДЕЛО НА АВСТРИЯ! И МЕЖДУ ДРУГОТО,ТОГАВА НЯМА АВСТРИЯ,А АВСТРОУНГАРИЯ И ХАБСБУРГСКА МОНАРХИЯ. АВСТРИЯ И ДОСЕГА СЕ НАРИЧА ЙОСТЕРРАЙХ. ОСТАВЯМ НА ТЕБ ДА ГО ПРЕВЕДЕШ НА БЪЛГАРСКИ,ЩОМ СИ ТОЛКОВА ПЕЧЕН С ЕЗИЦИТЕ. И НЕ МЕ НАРИЧАЙ РУСОФИЛ-ФАНАТИК. МЕ СЪМ НИТО РУСОФИЛ,НИТО РУСОФОБ,А МИСЛЕЩ ЧОВЕК.И ПРЕЦЕНЯВАЩ КОИ СА БИЛ ВРАГОВЕ И КОИ ПРИЯТЕЛИ В И
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле мале, само от вестници и интернет не става, трябват и книжки.
75
0
 
2
 
! Отговори
Нико преди 12 години
особено противно е, че освен че си забравил caps-a постоянно обиждаш
74
0
 
1
 
! Отговори
Нико преди 12 години
човека правилно ти го казва, сърбите ни нападат подкукоросани от австрийците. Твоите коментари не само не са четивни, но и не са част от диалога
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ДИВИЗИИ! НЕДЕЙ ДА ОТРИЧАШ! НЕ СИ НАЯСНО С ИСТОРИЯТА И ПЛЕЩИШ ГЛУПОСТИ! ИМА ДОРИ СНМИКИ НА НЕМСКИТЕ ДИВИЗИИ В БЪЛГАРИЯ. а СТАЛИН МОЖЕ ДА Е ОКУПИРАЛ ЛИТВА,ЛАТВИЯ И ЕСТОНИЯ. НО НЕ И ПОЛША! ТОЙ ВЗЕМА ОБРАТНО ОТ ПОЛША ЗАГРАБЕНИТЕ ОТ НЕЯ В 1920 ГОДИНА РУСКИ И УКРАИНСКИ ЗЕМИ. НЕЩО КАТО НАШИТЕ ТРАКИЯ И МАКЕДОНИЯ. КАТО НЕ ЗНАЕШ И НЕ РАЗБИРАШ,НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ