Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
4
 
! Отговори
X*(Y)=Z преди 12 години
България трябваше да изпрати армия на източния фронт в подкрепа на германската!Хитлер какво се е надявал на италианци и румъци от тези *** не можеш нищо да очакваш! България трябваше да воюва рамо до рамо с Германия при Сталинград,Москва и Ленинград. Хитлер много малко не му достигна да унищожи СССР! Липсващото нещо може би са българските войници! България е липсващата стойност в уравнението на Хитлер,което за съжаление не бе решено правилно именно заради тази липсваща стойност!
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1939 г! ЕГАТИ АКЪЛА РАЗМЪТЕН,ЕГАТИ ТРАГИКОМЕДИЯТА! ИСКАШ АНГЛИЧАНИТЕ ТУК? ДЕТО РАЗЦЕПИХА БЪЛГАРИЯ НА ТРИ. И ЗАРАДИ ТЯХ ДАДОХМЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ УБИТИ И РАНЕНИ. ИСКАШ 1ЪР1ИЛ,КОЙТО Е КАЗВАЛ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛКОВА ПОДЪЛ НАРОД,ЧЕ НЯМАТ ПРАВО ПОВЕЧЕ НА СВОЯ ДЪРЖАВА. АМИ АКО СЪР ЧЪРЧИЛ,БЕШЕ РЕШИЛ ДА НАПРАВИМ ФЕДЕРАЦИЯ С ТУРЦИЯ,ПОДОБНО НА ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ? ААА? НЕТОГАВА КАКВО? КОЙ ЩЕШЕ ДА МУ ПОПРЕЧИ? СТАЛИН ИЛИ БОГДАН ФИЛОВ? ИЛИ РЕГЕНТЪТ КИРИЛ? И КВО ПРАЙМ ТОГАВА? УМНИКО? ЧЪРЧИЛ СРИНА ЦЯЛА СОФИЯ,ЧАКАЙ МИЛО
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1939г! Да префи войната е най-добре в 1939 г,след деветнайсетомайския преврат от 1934 година,забраната на политическите партии и идването на власт на патриотично настроени политици.Начело с Кимон Георгиев в началото. А една окупация тук от англичаните,щеше да ни хвърли право на вълка в устата.Щяха да ни резнат земите на юг и запад в полза на проанглийси8ите Гърция,Турция и Югославия! Ама това теб не те интерсува нали? Кажи това на 2000-те софиянци загинали от английските бомби.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ахам,германофила! Значи ти първо викаш Да живее Германия! И едва след това от кумова срама Да живее майка България! Ясен си ми като бял ден.Първо Германия и интересите и,а след това България.И между другото Хитлер е бил добре с нас при цар Борис.След неговата неясна смърт след посещението в Берлин,не се знае как щеше да се отнася с нас.Можеше да обърне другия край,да размаха сопата.
28
5
 
6
 
! Отговори
1939г. преди 12 години
България е най-силна,просперираща и с най-висок БВП в историята към 1939г. А какво се случи после: дойдоха "другарите освободители" и ни поведоха към нов социалистически просперитет.Да даа егати соц-комунистическия просперитет! Ехх как не можа не в Гърция а в България да се осъществи въздушен десант на американци,канадци и британци! Как не можа България да попадне в западния лагер след войната! Много сътресения и неволи,трагедии щяха да бъдат спестени на българския народ!
27
5
 
3
 
! Отговори
Москва преди 12 години
След една победа на Хитлер никой не знаеше срещу кого ще се обърне германското оръжие.Много поляци и чехи бяха избити заради славянския си произход.А за земите в Тракия и Македония е голям куриоз.Ние ги смятаме за "наши","освободени",а германците ни възразяват,че това си е чисто техен протекторат и на нас са ни предоставили само временното администриране на териториите до края на войната и победата на Изток! Нещо да кажеш по въпроса? Като не се познава добре историята,се драскат такива глупости
26
0
 
7
 
! Отговори
Германофил преди 12 години
"Особено ни вълнува поправянето на извършената навремето неправда спрямо България. Сега след като германският народ със силата на своето оръжие осъществи тази ревизия вярваме че сме дали на нашите верни бойни другари от Голямата война една историческа отплата."
25
3
 
4
 
! Отговори
China 2030 преди 12 години
А бе стига с това ядрено оръжие.Сякаш само русия има ядрени оръжия а другите държави въоражени с прашки лъкове и стрели. Другата световна заблуда е съюз между Китай и русия! Просто няма такъв вариант.....русия с този обезлюдяващ се далечен изток (темпове на обезлюдяване 1 милион на година) Въпрос на време е Китай и огромното му жадно за пространство и ресурси население да се настани там! По един или друг начин Сибир ще е китайски!
24
6
 
10
 
! Отговори
Jolly Roger преди 12 години
Ако не знаеш, Хитлер е смятал Българите за най близки по раса.
23
4
 
2
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
До 22Да, обаче след ядрената зима няма да има кой да купува.Малко мозък се иска, за да се проумее.На теб ти липсва...
22
4
 
7
 
! Отговори
China до 18 преди 12 години
Китай е готов да плаща ама дали ще позволява да му извиват ръцете разни руски олигархчета!Балканските *** са не платежоспособни но и безобидни!Китай не е БГ или румъния едвали ще позволи на русите да си развяват коня дълго из Сибир!Ще дойде време,когато китайците ще решат че е по-добре направо да си ги анексират руските ресурси от колкото да плащат за тях на шепа самозабравили се пост комунистически другари разпореждащи се с парите на целия източен блок!
21
5
 
1
 
! Отговори
Москва преди 12 години
Ами да 17.ама германските роби завършваха по един и същ трагичен начин,.През комина на концлагера,след като са били "на баня" в газовата камера. Тъй че ти като българин можеш толкова да се радваш на съюзничеството с Германия колкото едно агне преди Гергьовден и прасе срещу Коледа. Ако беше толкова добро нещо германското господство,нямаше крайнодесният Чърчил да отиде на съюз със Сталин.И нямаше Лондон да бъде разрушен.На Германия и трябваше жизнено пространство,а не приятели със славянски корени
20
5
 
6
 
! Отговори
бай Симо преди 12 години
Идва ден, когато алчните американци ще го духат. Има осезателни признаци за реализация на съюз Западна Европа - Русия и някои бивши съветски републики.
19
2
 
13
 
! Отговори
Германофил преди 12 години
Благодарение на Германия сега ние имаме Южна Добруджа!Да живее Германия и майка България!
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма да има никакъв съюз Германия-Русия! Двете държави са традиционни врагове,в две световни войни са воювали помежду си с милиони жертви.И Русия се ориентира към партньорство с комунистически Китай.Който изпитва голяма необходимост от руските природни ресурси и е готов да плаща за тях,за разлика от неплатежоспособните *** на Балканите
17
3
 
12
 
! Отговори
до москра №10 преди 12 години
Дай-боже.Чул те господ Германия да е заплаха за света.Единствения наш поробител който е уважавал интересите на БГ! Предпочитам да бяхме 45г. под германско робство от колкото под съветско!
16
2
 
5
 
! Отговори
Световния блъф СССР преди 12 години
Ти сега да не заплачеш за ссср? Тази изкуствена държава беше под тотален еврейски диктат! А за новия Хитлер той сега се намира в москва но и на него ще му дойде времето по един или друг начин ще бъде принуден да колиничи! Как има хора,които не могат да проумеят,че СССР беше една еврейска холограма Най-големия световен блъф е противопоставянето на САЩ и СССР!
15
2
 
2
 
! Отговори
Ronald Reagan преди 12 години
Mr. Gorbachev, open this game....Mr. Gorbachev, tear down this wall!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им го даде да го окензат и него... :(
13
9
 
2
 
! Отговори
Западен преди 12 години
От какъв ад се спасиха в западен Берлин ве Източен? От кирлявите арабски *** и трите(или пет) милиона гастарбайтери от Турция и Арабия ли? Които са цъкаща бомба със закъснител? Че колко араби,турци,пакистанци,иранци имаше в бившето ГДР? От какво се спасиха в Западен Берлин? От джамиите и молитвите по 5 пъти на ден ли?