Домовете на семейство Кадафи – мишена на мародери

42-годишното управление на полковника се беше превърнало в семеен бизнес
Обновена: 25 авг 2011 15:28 | 25 авг 2011 15:28, Елка Василева
52
Домовете на семейство Кадафи – мишена на мародери
Саади Кадафи, 2003 г. Снимка: Reuters

Синът на Муамар Кадафи Саади обичаше бързите коли, яхтите и футбола и вилата му на брега на морето беше пълна със скъпи играчки. Сестра му Айша пък живееше в двуетажно имение със закрит басейн и сауна.

Когато в края на миналата седмица бунтовниците взеха властта в либийската столица, луксозните домове - символ на ексцесиите на семейство Кадафи - бяха едни от първите им мишени, се казва в материал на Карин Лауб от Асошиейтед прес.

След като прогониха охраната, бунтовниците изпотрошиха и разграбиха вилите, а съседите бродеха вчера сред останките, разгневени и възмутени от богатството и крещящия вкус на семейство Кадафи.

"Просто не мога да повярвам на очите си", казва Муфтах Шубри, жител на квартал Нофлийн в западната част на Триполи, докато върви по моравата на Айша към големия покрит басейн, в който все още плуват надуваема топка и малки гумени лодки.

Четиридесет и две годишното управление на Кадафи постепенно се превърна в семеен бизнес. Диктаторът разпределяше ключове сфери - от петрола до сигурността - между шестимата си синове.

Още по темата

В последните години децата на Кадафи бяха замесени в редица скандали. През 2008 г. Ханибал беше арестуван в Швейцария за малтретиране на прислугата си в луксозен женевски хотел, а за Мутасим бе съобщено, че платил един милион долара за частен новогодишен концерт на Бионсе.

През 2009 г. в телеграма на американското посолство в Триполи, публикувана от WikiLeaks, 38-годишният Саади, запален почитател на футбола, е описан като човек с проблемно минало, в чието досие фигурират разправии с полицията в Европа, злоупотреби с наркотици и алкохол и участия в безброй партита.

В понеделник, ден след като хиляди бунтовници нахлуха в Триполи, около 200 души щурмуваха дома на Саади на средиземноморския бряг, каза Сейфаллах Гнейди, 23-годишен бунтовник от Триполи, участвал в плячкосването.

Младежът разказа, че взел оттам голяма бутилка джин, четка за зъби с позлатена дръжка и чифт дънки "Дизел". "Искахме да имаме нещата, които той е имал", заявява Гнейди с автомат "Калашников" на рамо. Той обяснява, че бунтовниците не одобряват ограбването на частна собственост и позволяват единствено разрушаване на символите на злоупотребата с власт на семейство Кадафи.

Гнейди казва, че Саади имал четири автомобила – беемве, ауди, бяло ламборгини и тойота - и всичките били откарани при плячкосването. Няма как да се провери веднага какво е станало наистина с колите. Голяма картина с жълто ламборгини краси задната стена на покрития паркинг на Саади.

В кабинет във вилата журналисти видели голяма купчина каталози на яхти и автомобили. В каталог на фирма "Бенети" имало жълта бележка, на която на ръка била написана цената на 30-метрова яхта - 7 милиона евро. От купа документи изпаднало дивиди с гейпорно.

На пода били разпилени визитни картички на компания, наречена "Нечъръл селекшън" ("Естествен подбор"), на които Саади бил посочен като партньор и изпълнителен продуцент, а адресът на фирмата бил на Сънсет булевард в Лос Анджелис.

След мародерите останало парче черен плат - изглежда гърбът на режисьорски стол - с надпис в зелено: "Изпълнителен продуцент Саади Кадафи".

Саади вероятно е бил загрижен за сигурността си – дълъг подземен проход с дебели бетонни стени води от втора вила, която строял, до улицата. В комплекса имало също и футболно игрище с тревно покритие.

Саади, смятан за доста слаб футболист, беше играч на либийския футболен отбор "Ал Ахли". Оглавяваше Либийската футболна федерация.

До игрището има кът за барбекю и две шатри. Едната, която била за охраната, била пълна с боеприпаси, разказва Гнейди.

Саади имал кучета и кучкарник с четири клетки, а една от тях била облепена със снимки на добермани.

Саади се славеше като човек, който постоянно си създава неприятности, но 35-годишната Айша градеше имидж на личност, загрижена за обикновените либийци.

Въпреки това обаче, както разказват нейни съседи, преди няколко години малка местна клиника била съборена, за да се разчисти място за къщата й. "Това не би трябвало да става", казва 56-годишният университетски преподавател Шариф Бен Сулейман, докато заедно с други хора от квартала разглежда къщата. "Това място служеше на общината, а после вече не служеше никому", добавя той.

Навсякъде личи, че в къщата е имало малки деца: голямата стая за игра е осеяна с играчки, в едно от фоайетата са струпани шапки за партита и серпантини, в библиотеката й има много детски книги.

Сред дивидитата на Айша има екшъни и криминалета, както и филм как жената да възстанови фигурата си след раждане.

Като останалите членове на фамилия Кадафи Айша също е имала вкус към скъпите неща - сред вещите й, пощадени от грабителите, има чаши от чешки кристал и черно кожено сако "Долче и Габана" за едно от децата й.

Запитан как са се чувствали хората, които са живеели в съседство с дъщерята на Кадафи, Бен Сулейман казва, че е достатъчно да погледнеш от прозореца на втория етаж на дома й: отвъд стените на просторното имение на Айша къщите, някои от които истински съборетини, са залепени една в друга.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Материал преди 12 години
Ю2!Ами тука как живее "материала" бе *** такъв! От 20 години сме в Демокрацията и сме я цъфнали та вързали!
47
0
 
4
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Ле, ле ами ако копнат из Симеоново и Бояна на какви ли чудеса ще се натъкнат. Има и една къща в Драгалевци на един Командир, много се е писало за нея, там да отидат да поразгледат, Кадафито ще им се види като селски падар!
46
4
 
4
 
! Отговори
Ю2 преди 12 години
щЕ КАЖА ЗАРАДИ САМАТА ИСТИНА: във форума извратени мозъци се надпреварват от мъка по техния сатрапин др. Кадафи да лъжат, в какво голямо охлство живеят поданиците на Кадафи, от рай по-хубаво, дето го няма ни в Швеция, нито в Швейцария, ни в Норвегия и т. н. Дето само в болниците им не могат да осигорят елементарна хигиена. Раят в Либия видяхме; че е бил само за семейството на диктатора. А кривогледите (комунисти) все не могат да видят истината...все си виждат накриво...
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тиквата, Цв Цв и компанията от видни "консултанти" да не нервничат, има време да стигнат Кадафито.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще ги питам като почнат да си плащат за бензина
43
0
 
4
 
! Отговори
До ikavalov 41 преди 12 години
Познах те Боко! Баце, стига с тези шменти-капели!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Началото Всяка демокрация започва така с пладнешки обири. После бой за откраднатото. Не знам защо са нападнали българското посолство? Та то бе ограбено преди двадесет години, тогава бяха разпродадени недвижими и движими имущества за няколко милиарда долара (Само една фирма Енергоимпекс имаше в пустинята техника за стотици милиони и концесии за добив на нефт за близо 1 милиард!). Явно ЦРУ вярва на Боко ,че България процъфтява. Та нали и той започна с пладнешки обири и кражби на коли демек застраховане. Сигурен съм, че тези революционери, обрали опосканото ни посолство, скоро ще ги видим в министерския съвет.
41
2
 
1
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Ей този дето го виждате на снимката е едни от най-богатите хора на света. По неофициална информация са изнесли от Либия около 250 милиарда долара.да ги грабят, сега им се е паднало.
40
2
 
5
 
! Отговори
Не жалят за Кадафи. преди 12 години
До #33 " САМО БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРВЕНИ САТРАПИ ЖАЛЯТ ЗА КАДАФИ. " ---- Жалят за парите , които вече никога няма да видят , тези жалки продажничковчета .
39
1
 
6
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
НАш ДОГАН Е ПО-ЗАМОЖЕН.
38
1
 
2
 
! Отговори
Съобщение преди 12 години
Току-що наша осв. агенция съобщи, че либийските мародери са обкръжили полк. Кадафи. Той се укривал близо до резеденцията, която вчера мирните бунтовници окрадоха.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво сега! Толкова убити, за да могат мародерите да безчинстват! Егати западните цености! Накрая всичко опря до злато, пари, петрол:)))))
36
0
 
9
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
Политбюро и ЦК на БКП! Нищо ново на тоя свят.Една и съща гнусна алчност, лакомия и простащина. То и за да грабиш милиони хора друго не трябва. И днес, па е същото. БГ политици, министри, депутати са същите, разликата е, че няма петрол тук та коматите са по-малки. А си е същия кич, наглост, талибанщина, неграмотна малоумщина...
35
0
 
11
 
! Отговори
Ако е така... преди 12 години
Ако тези пладнешки крадци ще управляват Либия лошо за държавата. Така стана и при нас, този който отнемаше насила автомобили от хората сега управлява.Разликата между тях и нас е само в това , че в България краденето ставаше и става без да ни гърмят аеропланите на НАТО.
34
2
 
15
 
! Отговори
чичо преди 12 години
В условия, когато цялата западна демокрация се огъва под ударите на кризата и масовото недоволство, една Либия е трън в очите с нейния стандарт, постигнат не в рамките на принципите, пропагандирани от Запада! Вместо да си изнася петродоларите в чужди банки, диктаторът Кадафи ги раздава на населението, което е нечувано престъпление срещу цялото прогресивно човечество! А това заслужава единствено и само бомбардировки до окончателна победа на добрите сили от финансовата олигархия по света!
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Арабската лига призна ВПС на Либия, Русия и Китай също, целия свят е провив Кадафи. САМО БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРВЕНИ САТРАПИ ЖАЛЯТ ЗА КАДАФИ.
32
4
 
1
 
! Отговори
ХОМО ЕРЕКТУС преди 12 години
ЗАПАЗВАМ СИ ХАРЕМИТЕ ЗА МЕН!;)
31
0
 
15
 
! Отговори
така... (3) преди 12 години
E... дай Боже и на нас такъв стандарт с такива "диктатори"!
30
3
 
14
 
! Отговори
така... (2) преди 12 години
продължаваме с други обективни факти за Либия: помощ за новородено (за бебешка количка и столче) 7 000 (седем хиляди) долара, при покупка на автомобил (забележете) 50% се плаща от държавата! ако искате да теглите все пак и кредит за автомобил или жилище - без лихва! наем на държавно жилище-безплатно и още може би доста неща, за които ще си спомнят либийците само като мил спомен..защото ..иде демокрация и за всичко ще се плаща!
29
2
 
18
 
! Отговори
така... преди 12 години
И след като прочетохме тази обективна статия, нека да бъдем докрай обективни (без да съм фен на Кадафи), че в Либия има места на които ток и вода практически са безплатни, образование, медицинско облсужване - безплатни. Помощ за безработен месечно - 730$. Младоженците получават по 64 000$ от държавата подарък да си купят жилище. Гориво по 15 ст. на литър. Образование и стаж в чужбина-за сметка на държавата, част от аптеките с безплатно (!!) отпускане на лекарства