Преходният национален съвет на Либия се премести в Триполи

Стъпката се предприема, за да се предотврати разпокъсване на страната
Обновена: 26 авг 2011 11:41 | 26 авг 2011 11:41, Елка Василева
11
Преходният национален съвет на Либия се премести в Триполи
Мустафа Абдул Джалил. Снимка: Reuters

Бунтовническият Преходен национален съвет на Либия се е преместил от своята твърдина Бенгази в столицата Триполи, съобщи ДПА.

Али Тархуни, който отговаря за финансите и петрола в Преходния национален съвет /ПНС/, обяви снощи на пресконференция, че съветът е започнал работа в Триполи.

Самият Тархуни е пристигнал в столицата в сряда часове, след като бунтовниците изтласкаха верните на Муамар Кадафи сили от южните райони на Триполи след ожесточени сражения.

Председателят на ПНС Мустафа Абдул Джалил ще се премести в Триполи, когато се подобри сигурността, посочи Тархуни.

Той каза, че половината от членовете на ПНС вече са в столицата и са се заели да възстановят реда и да предоставят на населението основни услуги.

Още по темата

Преместването се смята за важна стъпка в усилията да се предотврати разпокъсване на страната, отбелязва Ройтерс.

Тархуни каза също, че бунтовническото правителство се надява да поднови износа на петрол до два или три месеца и да възстанови пълния обем след година.

Междувременно продължават боевете за сломяване на съпротивата на верни на режима сили в отделни райони на столицата. Продължава и издирването на Кадафи и на членовете на семейството му. Бунтовнически лидери казват, че войната ще свърши, едва когато Кадафи бъде намерен "жив или мъртъв", отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Сега либийците ще усетят какъв голям член ще им вкара демокрацията.... !Бунтовниците са шайка мародери които САЩ обявява за легитимни представители на либийския народ! На тия безумци сега Кадафи ше им се стори като майка Тереза в сравнение с анархията която ще залее Либия!
7
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Поздравления за снимката !!!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според блогосферата са се преместили на френски десантен кораб тип "Мистрал" а в Триполи продължават боевете от днес едва превесът е на бунтовниците.Оръжието е раздадено на цивилните, по заповед на Кадафи, но против ливиците са ислямистите от цял свят подкрепени от авиацията на НАТО заедно с катарски и западни специални сили.
5
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Либиййците и те като...нас.Преди време,кривунделци се отказаха от...правото си,Кривунделово да стане столица на държавата и...отстъпиха по благороднисъображения на...шопите,щото они се мислят за по...криви.Иначе щяхме да...разпокъсаме страната;не че сега не е разделена - на София и....всички останали.
4
1
 
3
 
! Отговори
ЗА ПОСЛЕДНО... преди 12 години
Преместили са се в Триполи за последно желание пред МУАМАР КАДАФИ.
3
0
 
6
 
! Отговори
жив И мъртъв преди 12 години
Голямата политика=големи интереси= големи париРазсипаха държавата!
2
5
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Сега ще се настани там и "Отворено общество" на Джордж Сорос. Абе с две думи "Пълна демокрация" ги чака Либийците. После ще им натресат ЧЕЗ,ЕОН.....качествен ток! Нас си ни превзеха без бой с помощта на "Мургавей Костов", докато за разлика от нас либийците май им се оказаха доста "костелив орех"!?
1
6
 
14
 
! Отговори
Матилда преди 12 години
USA - глобалният терорист и НАТО на СЪД !!!При Кадафи либийците имаха безплатно здравеопазване и образование, безплатен ток и вода, безлихвени кредити, незадлъжнялоста, липсата на престъпност!!! Имало едно време една приказна страна. Там лампите никога не се гасели, а токът бил безплатен. Там можело да си потърсиш работа като началник и да живееш добре без да си мръднеш пръста. Там за пет динара се пълнел резервоар догоре и всеки гражданин получавал всеки месец дивиденти от петрола. Там... Който е бил там знае... Това бе Либията на Кадафи. Той създаде една утопия, която нямаше място в този Вълчи свят. Сега тези за които я създаде плюят по него. Горко им. Тепърва им предстои да разберат какво е работа, ддс, акциз, здравни осигуровки и всички така наречени предимства на демокрацията. Всъщност либийският народ подържа Кадафи, Те и за това не могат да го свалят! Еврейската върхушка на върха в САЩ, плащат на така наречените "протестиращи" да вдигат бунтове. Печатат долари и плащат на тази бунтовническа *** а сцените за пропаганда че, (хванали Кадафи, синовете му) ги правят даже и в Холивуд(снимки и монтажи). Не вярвайте на медиите, не вярвайте на агресора и глобален терорист САЩ, за равноправието, демокрацията, толерантността - това са част от лъжите които ви пробутват CNN и другите медии, това е тяхното оръжие за промиване на мозъци, начин да манипулират и да заробват хората по-света!!! Трябва да има стълковения с държавата , и за да има причина САЩ да се намесят и да сложат ръка на петрола... САЩ направиха това в Либия!!! Трябва да се създаде нов неопетнен международен съд и на този съд, на подсъдимата скамейка да бъде поставено, USA - глобалният терорист, НАТО и всички, които подкрепят тази незаконна война в Либия, за престъпленията срещу либийския народ! Няма САЩ-няма проблем! Няма да има кризи, инвазии в чужди държави, няма да има кой да се прави на световна мутра! Представете си колко спокоен би бил света без САЩ !