Съобщения за изтезания и убийства идват от Либия

ООН призова да не се допускат актове на насилие и отмъщение
Обновена: 26 авг 2011 15:12 | 26 авг 2011 12:37, Елка Василева
104
Съобщения за изтезания и убийства идват от Либия
Снимка: Reuters

ООН призова всички страни в конфликта в Либия да направят всичко възможно, за да не допуснат актове на насилие и отмъщение.

Призивът на световната организация идва в момент, когато започнаха да се появяват съобщения за разправа и убийства, извършени както от въстаниците, така и от силите, лоялни на Муамар Кадафи, пише Би Би Си.

Много трудно е да се провери достоверността на съобщенията за изтезания и убийства, но с това ще се заеме вече съществуващата комисия за разследване в Либия, заяви прессекретарят на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

„Призоваваме всички, които имат власт в Либия, включително полевите командири, да предприемат активни стъпки, така че да не се извършват никакви престъпления или актове на отмъщение“, подчерта Колвил пред Ройтерс.

По-рано ООН заяви, че отделни действия, извършени във военния конфликт в Либия, могат да се разглеждат като военни престъпления или престъпления срещу човечеството.
 
Кореспондентът на Би Би Си Рупърт Уингфилд-Хейс посети вчера болница в района Митига в Триполи, където бяха откарани телата на 17 въстаници.

Още по темата

По думите на лекарите тези хора са били в затвор и с приближаването на силите на опозицията към района тях са започнали да ги изтезават и накрая са ги убили с изстрел в тила.

Тези трупове могат да станат доказателство при евентуален бъдещ съдебен процес за военни престъпления, каза британският лекар Моес Зайтан, който работи в болницата.

Председателят на Преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдел Джалил призова по-рано тази седмица въстаниците да избягват актове на отмъщение спрямо бойци на Кадафи и заплаши да подаде оставка, ако не се вслушат в предупреждението му.

Междувременно на площад в центъра на Триполи бяха намерени телата на най-малко 12 войници от силите на Кадафи. На двама от тези хора ръцете бяха вързани на гърба, а по много от телата имаше силни изгаряния.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл съобщи, че разполага с „убедителни доказателства“ за престъпления и от двете страни в град Зауия, западно от Триполи.

Очевидци са разказали, че въстаници са се разправили с африкански трудови имигранти, които взели за наемници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ЕС съдейства на либийския народ:С бомби, с оръжие... и безплатно оръжие за платените наемници талибани , и муджахидини от Ал Кайда. Плащат им с прясно напечатани долари за да извършват жестоки зверства и убийства, за да могат после техните медии да ги препишат на Кадафи. Кадафи бил такъв, ядял хора,чукал охраната си, убивал мирни граждани.....и т.н. Tова е една голяма и *** игра на платените медии, които служат на господарите на новия световен ред!!! Абе нали уж Ал Кайда бяха срещу Щатите, как така се съюзиха сега с тях, да не би случайно да са тяхно творение? Ал-кайда като цяло мрежата си е творение на ЦРУ! Хора на ЦРУ създадоха Ал-кайда и ги обучаваха. В момента когато всички западни помиярилъжат в хор.......в същия този момент натовската авиация избива мирни жители и заявява на Моамар Кадафи, че ще продължава да ги избива, докато той не се съгласи да им подари либийският петрол! За която и слаба държава по света да стане на въпрос, ЕС, САЩ и НАТО носят смърт!Как САЩ и ЕС съдейства на либийския народ:Дреме им на САЩ и ЕС за така наречения либийски народ. Единственото, което ги интересува е да сложат ръка върху петрола. Същото стана и в Ирак. Последните няколко години само това гледаме - как иракският народ "благоденства", кога при кървав самоубийствен атентат с 50 жертви, кога със 150 жертви!!! И това се случва общо взето през седмица-две. Подобно благоденствиеочаква и либийския народ!Наред с бомбите, много важни са и фалшификациите в пропагандата , изпитано средство във войните. Най-често, победителите не ги съдят за жестокостите, зверствата и убийствата, камо ли за лъжите и фалшификациите!?
97
0
 
5
 
! Отговори
Кака Пенка преди 12 години
Либийските бунтовници продължават лова за Муамар Кадафи: Този човек, да не е глиган или някакъв вид дивеч, та "бунтовници продължават лова" ?Ционистките евреи от сащ наричат хитлер ***, те пък са по големи *** и от хитлер! Една религия не учи и поощтрява убийствата, това е характерно само за сектите... а кой, кой убива, се вижда, хората са окупирани в собствените им домове в тяхните си държави така притиснати, после са главни обвиняеми че са терористи...в коя държавна политика се намесиха арабите? Докато, американците няма държава на която да не указват натиск! Фактът е че в Триполи бе извършен морски десант. Това е много сложна операция и говори за отлично обучени войници. Така наречените "бунтовници" не могат да получат тази квалификация, нито пък да имат специализираните морски съдове за осъществяване на десант. Нали не си представяте това да е станало с гемии или товарни кораби. Логичен е изводът - това е десатнт на войски на страни от НАТО. Явно е, че видяха, че само от въздуха не става! Бунтовниците така са издали багажа, че в момента ги спасяват десантчици от НАТО, които атакуват резиденцията на Кадафи. Всъщност не е ясно дали въобще бунтовници са нападнали Триполи или НАТО....?!
96
0
 
2
 
! Отговори
Силвия преди 12 години
"Велика държава Америка", нападат и плячкосват целия свят с уж умиротворителан мисия, а колко невинни хорица са загинали заради тази амбиция. Къде е химическото оръжие на Ирак което уж заплашваше света... просто равносметката е 20 години точене петрола на Ирак без пари и всяване на терор в близкия исток, така че нормално е 1 л бензин в САЩ да струва 1.50 лв с включени екотакси и всички налози!
95
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
shto za prostotii,pri voina chgoveshkiara jivot para ne struva,taka che e normalno ne samo ybistva no i izvrashtenia normalno za sityaciata. oon prizovavali prostaci darti kuhendari...
94
0
 
1
 
! Отговори
Ловците преди 12 години
Да твърдиш че от бомбите на НАТО не е загинал и един цивилен е просто върхът на лицемерието.Всички наблюдавахме необявената война на НАТО срещу Либия. И бяхме свидетели на многократни бомбандировки при които имаше стотици загинали цивилни.А касапницата на която сме свидетели сега е от страна на протежетата на запада и и на тях самите..И естествено ще ги препишат на Кадафи. сега Кадафи бил такъв,ядял хора,чукал охраната си-ега ти новините. А и онзи от НАТО-Расмунсен какви глупости говори. Докато по-рано представителите на НАТО се оправдаваха и извиняваха за ограничени цивилни жертви, сега Расмусен декларира, че няма никакви жертви! Това лицемерие, лъжа и нахалство е недопустимо! Тоя Расмусен е намусен и прилича на стара мома, която сама си се възхищава като гледа огледалцето и си хвали красотата си. Ами признайте сие че това са овъглени тела от вашите бомбардировки, защото бомбардирахте изключително граждански обекти, а не военни.
93
0
 
2
 
! Отговори
Спартак преди 12 години
Америка се стяга да е световно правителство. А как може да е световно правителство като няма контрол над целия свят. А как ще има контрол над целия свят. Ами като заграби всички ресурси. Истината е, че в Либия действат голям брой групи "тюлени" които именно убиват невинни хора и водят главната битка с армията на Кадафи. Шепата актьори представяни за бунтовници имат за задача само да размахват автомати във въздуха и да дават интервюта. Не видяхме нито един труп на убит било той бунтовник или истински либийски войник. А най-смешното бе една забулена жена, която спокойно се разхождаше с количка с бебе оглеждайки се, сякаш си разглеждаше витрини, а беше на улицата между бунтовниците които стреляха непрекъснато в различни посоки...!?
92
0
 
3
 
! Отговори
tak преди 12 години
etaka 6iveiha v libia БВП на глава от населението - 14 192 $На всеки член от семейството държавата изплаща дотации в размер на 1 000 $ годишно.Помощите за безработица са 730 $ месечно.Заплата на медицинска сестра - 1 000 $.За всяко новородено се изплащат 7 000 $.Младоженците получават 64 000 $ като подарък от държавата за покупка на жилище.При започване на бизнес като едноличен търговец - материална помощ от 20 000 $Големите данъци и сборове са забранени.Образованието и медицината са безплатни.Образованието и стажовете в чужбина са за сметка на държавата!Веригите магазини за многодетни семейства са на символични цени за основните хранителни продукти.За продажба на продукти с изтекъл срок на годност - големи глоби и задържане в подразделенията на специалната полиция.Част от аптеките - с безплатно отпускане на лекарства.За фалшифициране на лекарства - смъртно наказание.Наем на държавно жилище - не се плаща.Ползването на електроенергия е безплатно.Продажбата и употребата на спиртни напитки са забранени - "сух закон".Кредитите за покупка на автомобил и за жилище са без лихва.Услугите на агенциите по недвижими имоти са забранени.При покупка на автомобил 50% се плаща от държавата, за бойците от народното опълчение - 65%.Бензинът струва по-евтино от водата - 0,14$ за литър.70% от семействата живеят в собствен дом. Добавяме най-големите запаси от прясна вода (35 000 куб. км) и готовност още това лято да бъде въведен "златен
91
0
 
5
 
! Отговори
Генерал Суворов преди 12 години
Лицемерни Американски и Европедерасти! Първо насъсквате хората,а после зовете за цивилизованост!? Разделяй и владей! NATO постигнаха целта си. Сега анархията в Либия ще е чудовищна с тази въоръжена ***! Започва невероятен батак - едно племе ще дава нефт на Франция, друго на Англия, трето на Америка. Ше убиват, изнасилават и грабят в името на висша цел Демокрацията ! Тези ДЕМОКРАТИ налагат мир с огън и меч. Да се радваме, че нямаме природни богатства иначе щяха да дойдат и у нас да освободят угнетените РОМИ от нас лошите БЪЛГАРИ.БРАВО НА НАТО- РАЗСИПАХА ОЩЕ ЕДНА СТАБИЛНА И БОГАТА ДЪРЖАВА. СЕГА ИДВАТ НОВИЯТ ВИД"ДЕМОКРАЦИЯ" и жална им майка. ДЕТО ГЛАД И МИЗЕРИЯ И УБИЙСТВА И ГРАБЕНЕ ГИ ЧАКА.
90
0
 
3
 
! Отговори
Задачка за US фенове преди 12 години
Знае ли някой от форума, колко време и с какви средства може да издържи една държава която е с дълго -годишно дефицитно финансиран бюджет, и дейностите й се финансират със заеми от частни структури ? И дали е вярно, че който плаща той поръчва музиката. Всичко останало е за народа-демокрация по Евро-Атлантическите ценности
89
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадафи е отговорен за цялата каша, десет пъти му предложиха нещата да се решат с добро. Той се крие зад народа си като зад жив щит. Също и подръжниците му. Сами си го търсеха.
88
0
 
5
 
! Отговори
ПИНЧЪР преди 12 години
ПРАВ СИ 71 ! САМО ТУЛУПА АЛ.ЙОРДАНОВ И ВАЛЯКА ЕВГЕНИ БАКЪРДЖИЕВ ИМ ЛИПСВАТ НА ЛИБИЙЦИТЕ ,ЗА ДА УСТАНОВЯТ ПЪЛНА ДЕМОКРАЦИЯ -КАТО БЪЛГАРСКАТА , С ТОТАЛНОТО РАЗРУШАВАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА.
87
3
 
0
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
Няма да има никакъв Ирак и никакъв Афганистан. Просто Ирак са 32 милиона и по-трудно се контролират, а тези са нищо и никакви 6 млн.
86
0
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Американския посланик Уорлик, днес е разглеждал Лукойл.........а нашите медии.............направо да умреш от смях........не знаели защо?!
85
0
 
9
 
! Отговори
Иво преди 12 години
До 81- проблемът е ,че ако изчезнат САЩ,които наистина са глобална мутра,веднага ще заемат тази роля Китай или някой друг *миротворец*.Никой няма да ни остави нас,нормалните хора да живеем в мир и безпроблемно..много жалко
84
0
 
6
 
! Отговори
ринго преди 12 години
така е ....пуснаха духа от бутилката а сега се сополивят за уж спазване на човешките права в Либия .Там се бият на племенен принцип и тепърва ще става по лошо защото не всички вождове и старейшини обичат благородните западняци носителите на доброто и светлината. От началото на войната в Ирак до сега са загинали над 150 000 човека и загиват всеки ден .Това е кървава жетва на американците и всичките им наемници .Те са там за да убиват а сега вече са и в Либия .Какво може да се очаква че ще правят
83
2
 
2
 
! Отговори
НАСА преди 12 години
Преди да започнеш да обяснаваш за това колко се е обезценил долара си помисли, каква е стойността на валутите в Азия. Тяхната стойност е много по-ниска и това не им пречи да имат силна икономика даже напротив. Понижаването на курса на долара много често дори се прави нарочно с цел стимулиране на износа и на икономиката, ама какво да обяснявам.
82
1
 
5
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Печатането на долари върви с колосални темпове. В определен момент САЩ ще обявят фалит. Доларът вече се поддържа изкуствено. По правилата на монетарната либерална икономика, той вече не би трябвало да съществува. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Затова, тези, които държат властта там - доларовият емисионен център - ще трябва да прибягват до резки агресивни мерки, може би и до разпалване на ядрен конфликт. Ще наблюдаваме милитаризиране на ситуацията в света - разпалване на регионални конфликти - заради "борбата с тероризма в полза на човечеството и демокрацията" и др. подобни глупости. На тази "борба" ще може да се отдаде спадащото жизнено равнище на американците.
81
1
 
1
 
! Отговори
CALIFORNIA преди 12 години
USA CONTROL THE WORLD STOCK EXCENGE ARMY ANY WAY SO END STORY
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не вярвайте на медиите, не вярвайте на агресора и глобален терорист САЩ, за равноправието, демокрацията, толерантността - това са част от лъжите които ви пробутват CNN и другите медии, това е тяхното оръжие за промиване на мозъци, начин да манипулират и да заробват хората по-света!!!
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
USA - глобалният терорист и НАТО на СЪД !!!При Кадафи либийците имаха безплатно здравеопазване и образование, безплатен ток и вода, безлихвени кредити, незадлъжнялоста, липсата на престъпност!!! Имало едно време една приказна страна. Там лампите никога не се гасели, а токът бил безплатен. Там можело да си потърсиш работа като началник и да живееш добре без да си мръднеш пръста. Там за пет динара се пълнел резервоар догоре и всеки гражданин получавал всеки месец дивиденти от петрола. Там... Който е бил там знае... Това бе Либията на Кадафи. Той създаде една утопия, която нямаше място в този Вълчи свят. Сега тези за които я създаде плюят по него. Горко им. Тепърва им предстои да разберат какво е работа, ддс, акциз, здравни осигуровки и всички така наречени предимства на демокрацията. Всъщност либийският народ подържа Кадафи, Те и за това не могат да го свалят! Еврейската върхушка на върха в САЩ, плащат на така наречените "протестиращи" да вдигат бунтове. Печатат долари и плащат на тази бунтовническа *** а сцените за пропаганда че, (хванали Кадафи, синовете му) ги правят даже и в Холивуд(снимки и монтажи). Не вярвайте на медиите, не вярвайте на агресора и глобален терорист САЩ, за равноправието, демокрацията, толерантността - това са част от лъжите които ви пробутват CNN и другите медии, това е тяхното оръжие за промиване на мозъци, начин да манипулират и да заробват хората по-света!!! Трябва да има стълковения с държавата , и за да има причина САЩ да се намесят и да сложат ръка на петрола... САЩ направиха това в Либия!!! Трябва да се създаде нов неопетнен международен съд и на този съд, на подсъдимата скамейка да бъде поставено, USA - глобалният терорист, НАТО и всички, които подкрепят тази незаконна война в Либия, за престъпленията срещу либийския народ! Няма САЩ-няма проблем! Няма да има кризи, инвазии в чужди държави, няма да има кой да се прави на световна мутра! Представете си колко спокоен би бил света без САЩ !