Сирийският режим продължава репресиите в Хама

Общият брой на загиналите по време на бунтовете вече надхвърли 2200 души
31 авг 2011 20:16,
6
Сирийският режим продължава репресиите в Хама
Снимка: Reuters

Сирийски правителствени части продължават репресиите срещу жителите на град Хама, предаде ДПА, като се позова на активист на протестното движение в Сирия, намерил убежище в Ливан. Рано тази сутрин бил убит още един цивилен, а още 20 души били ранени. Всички пътища към Хама са блокирани. Навсякъде из града са разположени танкове.

Армия и полиция системно претърсват всички сгради, търсейки активисти на движението за съпротива срещу режима на Башар ал Асад. Поне десет души били арестувани и качени със завързани очи на полицейски автобуси. Сред арестуваните имало една жена и две непълнолетни момчета.

"Войниците на режима нахлуват в къщите като гангстери, тероризират хората, стрелят безразборно във въздуха и пребиват всеки, който им се опълчи", заявил източник на ДПА в Дамаск.

Вчера сирийската полиция подпалила две къщи на предполагаеми противници на режима в градчето Пула, в провинция Хама. Близките на издирваните били заплашени с арест, ако търсените от полицията не се предадат.

Според активисти на движението за човешки права в Сирия от началото на разправата на режима с безредиците в средата на март до днес в затвора са хвърлени над 2000 души. През тези повече от пет месеца най-малко 88 души от задържаните са загинали в затвора, обяви днес международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в материал, публикуван в ливански вестници.

Смъртните случаи сред арестуваните стават все по-чести и най-вероятно са продължение на демонстрацията на пълно пренебрежение към живота на хората от страна на армията и полицията на режима, на което сме  свидетели всеки ден по улиците на сирийските градове, посочва "Амнести интернешънъл". Организацията подчертава, че все по-често започват да постъпват съобщения за нечовешки изтезания в сирийските затвори.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който е базиран в Лондон, обяви, че по време на демонстрациите през свещения за мюсюлманите месец рамазан в Сирия са били убити 473 души, предаде Франс прес. От общия брой жертви 360 са цивилни, останалите са войници и полицаи. Сред убитите има 25 души на възраст под 18 години и 14 жени. Само в затвора в Хомс заради нечовешките условия, при които са държани арестуваните и от изтезания са починали 28 души.

Общият брой на загиналите по време на бунтовете в Сирия вече надхвърли 2200 души, посочва АФП.

Президентът на Сирия Башар ал Асад продължава упорито да настоява, че използва законна сила, за да ликвидира "престъпните банди", които се опитвали да разделят страната, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: жертвирепресииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
2
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Браво на цивилните, успели са да утрепат над сто военни.
5
2
 
9
 
! Отговори
rexy4188 преди 12 години
Ако имаха нафта,чичо Сам отдавна да им е спретнал един 2-ри Кувейт или Ирак,ама...В районите на аллаха не е здравословно да се ходи,освен ако нямаш неква далавера,ъхъ...............
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми да се спасяват то и НАТО да дойде само ще се увеличат жертвите като са такива маймуни тия талибани 21 век е да се организират малко и да си оправят държавата.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте нещо за Кадафито.
2
1
 
12
 
! Отговори
красен ясен преди 12 години
Няма в Сирия петрол за демократизиране да му се не види макар.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирийския режи продължава успешно да репресира та дано НАТО доде и ги избомби.... *** сеа у Сирия има ли нещо за крадене или нема ?