Сирийската опозиция обяви състава на Националния съвет

Той се състои от 140 души. Оповестиха имената на половината
Обновена: 15 сеп 2011 22:35 | 15 сеп 2011 20:40,
20
Сирийската опозиция обяви състава на Националния съвет
Протестите в Сирия не спират. Снимка: Reuters

Сирийски опозиционери представиха днес в Истанбул състава на т. нар. Национален съвет, който ще координира борбата срещу режима на президента Башар ал Асад, предаде Франс прес.

„Обединяваме се зад три принципа: продължаване на борбата до падане на режима, използване до мирни средства и запазване на териториалната цялост на Сирия“, заявиха те.

Националният съвет, чието създаване бе обявено на 23 август, се състои от 140 души. 60 процента от неговите членове живеят в Сирия, а останалите са дисиденти в изгнание.

Сирийските опозиционери разкриха имената на около половината членове на Националния съвет - 72 души, от съображения за сигурност.

Все още няма избран председател на Съвета.

Канада, Холандия, Япония и Судан са изпратили дипломати да присъстват като наблюдатели на днешната конференция в Истанбул.

Продемократични активисти призоваха традиционните за петък протести в Сирия да преминат утре под лозунга "Ще продължим напред до падането на режима", предаде АФП.

"Ние сме избивани и хвърляни в затвора, но решителността ни е по-силна от всякога. Революцията избухна, тя ще спре едва когато режимът бъде свален", написаха те в своята страница във Фейсбук - "Сирийската революция".

Опозиционерите ще бъдат приети днес и утре във френското министерство на външните работи, съобщи неговият говорител Бернар Валеро, цитиран от Франс прес.

Валеро обърна внимание, че Ке д'Орсе винаги е поддържал контакти със сирийската опозиция.

"Както подчерта министърът (на външните работи) Ален Жупе, нашето намерение е да развиваме тези контакти", каза той.

От съображения за сигурност говорителят на френското външно министерство отказа да разкрие имената на членовете на сирийската делегация.

Посланиците на осем държави в Сирия предприеха небивала стъпка, като присъстваха на бдение за убития активист Гият Матар, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на британския вестник "Гардиън".

На възпоменателната церемония отишли дипломатическите представители на Съединените щати, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Япония, Холандия и Европейския съюз.

"Важно е да бъде показано публично както на семейството на самия Гият, така и на всички сирийци, че международната общност вижда какво става тук, а също и да бъде насочено общото внимание към ситуацията в Сирия в по-широк план", каза британският посланик Саймън Колис.

26-годишният Гият Матар бил един от най-видните активисти в предградието на столицата Дамаск Дарая, призоваващи на мирен протест с искане за демократични реформи, отбелязва "Гардиън", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Матар бил отвлечен на 6 септември от мъже в цивилни дрехи, а след четири дни властите предали на неговото семейство тялото му с признаци на насилствена смърт. Те обяснили, че Гият бил убит от въоръжени бандити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
TonyaNieves33 преди 12 години
Set your own life more simple get the <a href="bestfinance-blog/topics/credit-loans">credit loans</a> and all you want.
19
1
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 12 години
до 20 Турция има най-силната армия в Европа и хубавото е, че иска да е член на ЕС за което им служи като вярно другарче
18
3
 
2
 
! Отговори
оле преди 12 години
Да не забравяме ,че турската армия е една от най-добре въоръжените в югоизточна Европа.Така,че с тях/турците/ шега няма във "военните игрички".
17
3
 
4
 
! Отговори
rosko77 преди 12 години
Турската ***...ка ако не си вре носа където не трябва не може да спи. Трябва да ги заличат тази ***.Как няма да са *** и психично болни като като сина се жени за дъ6терята на брата.Те са психично болни . Та те знаят ли какво е демокрация? Знаят трънки.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
я "сирийски опозиционери" я подготвени за преврат турски командоси...
15
3
 
8
 
! Отговори
Йово преди 12 години
"Сирийски опозиционери представиха днес в Истанбул" - Истанбул това е в Турция следователно Турция пряко се намесва във вътрешните работи на съседна на нея страна каквато е Сирия, скоро да не се намеша и по някои Български въпроси тя и друг път го е правила в България например при избирането на главен Мюфтия.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 10 ноември, непрекъснато показваха разни откачени и пияни, които бяха представяни като лица на демокрацията. Стари номера.
13
4
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Леле, леле, този *** на снимката ли е "лице на декомкрацията"? Така, така, голяма демокрация се заказва! След време такива като тоя *** ще поискат 2-3 милиарда за "справяне със ситуацията" и "демократичния" ЕС ще бръкне в някой фонд "за справяне със ситуации", т.е. нашите джобове, да може тоя *** да си купи оръжие от "демократичните" американци! Така американските военни заводи ще имат оборот и ще се събират парици за бъдещата тежка война с Иран! Плюя на такава "декомрация"!!!
12
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 12 години
Този пък ДНЕС.БГ най-вероятно се стараят да отразят адекватно размириците в Сирия. Всички знаем как са предизвикани и от кого и реално какви са протестиращите. Браво, добро хрумване за борба с цензурата в натовска Б-я.
11
3
 
6
 
! Отговори
Мен преди 12 години
Пригответе се сега и Сирийците да поискат няколко милярда от Европейския Съюз за "справяне със ситуацията".Ако зависи от мен един евроцент не бих им дал. Колкото повече ги храним, толкова по-силни стават те а ние по-слаби. А тяхната цел е да превземат Европа и да наложат исляма и шериата... Техните лозунги са:"Europe you will pay. Your 9/11 is on it's way""Europe is a cancer, Islam is the answer"За скептиците - напишете горните цитати в youtube.
10
13
 
4
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Защо са публикували тази снимка?Това е някаква гавра с хората протестиращи и жертващи живота си в борбата с Асад!
9
2
 
15
 
! Отговори
ха..ха.. преди 12 години
Лицето на демокрацията такова каквото е!
8
1
 
12
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Леле..леле..чак аз се стреснах, че те сирийските "новодемократи" изглеждат, а и май са си и по-жестоки от либийските. Просто невероятна демокрация ще им предстои и на тях горките.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мюслитата май незнаят какво е четка и паста за зъби ХА ХА ХА
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сирийците ще ги оправя Турция.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абре вече не си играят и нов сценарий да измислят копи/пейст в следващия конфликт. Това си е гавра.
4
1
 
24
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА ХОРА ЩЕ ЯДЕ . СТРАШНА ДЕМОКРАЦИЯ ЩЕ Е !!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ хора
2
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БРАВО.БЪДЕЩЕ ЗА ЛИБИЯ.КАДАФИ ОТИДЕ В ИСТОРИЯТА.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде нема нужда...