САЩ не знаят как да решат конфликта в Афганистан

Ген. Стенли Маккристъл разказва за непознаването на ситуацията
7 окт 2011 17:31,
53
САЩ не знаят как да решат конфликта в Афганистан
Снимка: Архив Reuters
След 10 години в Афганистан САЩ все още не знаят как да доведат конфликта до успешен край, смята бившият командващ международните войски в страната генерал Стенли Маккристъл, цитиран от ВВС. 
 
САЩ и съюзниците от НАТО са изпълнили едва половината от целите си в Афганистан, казва генералът. Операция „Трайна свобода“ трябваше да открие Осама бен Ладен след атентатите на 11 септември и да елиминира талибаните. 
 
По данни от ООН само през последните пет години в боевете в Афганистан са загинали над 10 000 мирни жители. Войната в Афганистан вече задмина Виетнамската и е най-дългата в американската история. 
 
„Не знаехме достатъчно и все още не знаем достатъчно. Повечето от нас, аз включително, имахме много повърхностна представа за ситуацията и историята, и имаме плашещо опростенческа представа за близката история, за последните 50 години“, каза ген. Маккристъл.
 
Според генерала, който командваше коалиционните сили в периода 2009–2010 г., преди да бъде принуден да се пенсионира, най-трудната задача ще е създаването на легитимно правителство, на което обикновените афганистанци да вярват и което ще балансира влиянието на талибаните. 
 
Според него, докато изборът САЩ да се ангажира с Афганистан би могъл да бъде разбран, решението за инвазия в Ирак е било възприето като нелегитимно от мюсюлманския свят и е отделило военни сили, които щели да бъдат по-ефективни в Афганистан. 
 
Ген. Маккристъл беше отстранен от поста командващ на международните сили в Афганистан, след като списание Rolling Stone публикува подигравки на негови подчинени по адрес на вицепрезидента Джо Байдън. По-късно беше установено, че нито генералът, нито подчинените му са направили нещо нередно. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: АфганистанСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
11
 
! Отговори
krasos преди 12 години
А ООН ,като имат данни ,че там са убити от Хамериканците над 10 000 мирни граждани ,защо не пускат протесни ноти и не го правят на проблем,а дойдоха тук за едни миризливи *** в Катуница да мрънкат...Мам ка им и ***...
50
0
 
10
 
! Отговори
krasos преди 12 години
Това са гадове, по големи гадове от Хитлер...Той поне можеше да свърши и нещо хубаво...
49
0
 
10
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Американците да не се притесняват, че не знаят. Историята доказва, че Афганистан е най-добрият университет за империите. Сигурен съм, че дори и тъпите американците ще се дипломират с успех от този реномиран университет!
48
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Една такава усмивка не е в синхрон с едно такова изказване....
47
0
 
6
 
! Отговори
истината преди 12 години
е след 10 години им просветна че се забъркаха в лай....а .от арогантни хора като американците какво може да се очаква.потрошиха за 10 години много държави.избиха много хора и сега започнаха да стоплят че са сгрешили.да но света има правото да им поиска отговор защо след като не знаят и не могат се напъват.резултата след тези 10 години е че изсраха едно голямо нищо.жалко за хилядите жертви заради една *** нация
46
0
 
19
 
! Отговори
Акъл море преди 12 години
Наближава времето,когато няма да могат да решат собствените си проблеми! Ако не е вече дошло!
45
0
 
12
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
Да си ходят от там и ще го решат.
44
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът се решава много лесно - 7-8 атомни бомби. Във Вашингтон.
43
2
 
13
 
! Отговори
случаен преди 12 години
Ами те,нали са нация *** от всякакви породи, като кучетата...ти какво очакваш да видиш на снимката??? Немска овчарка ли :)
42
5
 
17
 
! Отговори
Войвода преди 12 години
ХАХАХАХА Много позорна нация :)))))Раков израстък на нашата планета Земя.Набива ме на смях като им видя кривите и кухи кратуни :)))
41
0
 
3
 
! Отговори
ДО САЩ преди 12 години
Да приемат тези Държави в ЕС , и да им обещаят Шенген , по този начин ще имат външни граници .И много пътища , ама лошо е да се направи един завод за нещо .
40
2
 
4
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Образно казано. Това няма как да избели жълтите зъбки на янкито.
39
0
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Браво генерала има качества, но също е чукча и не обича да чете, както сам си признава.
38
2
 
9
 
! Отговори
4око преди 12 години
38 сащ отдавна не са сила номер 1.Не си чела новини от поне 2 години !
37
2
 
12
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
Егати изрудите - тоя прилича на някой от Стартрек или Вавилон 5, дошъл да колонизира планетата Афганистан, но натъкнал се на враждебни аборигени, които ги боли фара , че САЩ са сила номер 1.
36
2
 
11
 
! Отговори
4око преди 12 години
Който види хамерикански граждани на територията на Република България да им каже: "янки, вие сте позор за света и не сте добре дошли тук!!!! И шутове в *** и шамари зад врата до летището!!!
35
1
 
24
 
! Отговори
MKS преди 12 години
Тъпите американци си мислеха,че ще бъде като на техните рамбовски филми.Един срещу 1000 човека и пълнителят на автомата никога несвършва.Да ама нее така и им дойде нагорнище сега с тези войнички,и за капак Обама обвинява евросъюза за проблемите в американската икономика.
34
3
 
17
 
! Отговори
от 33 преди 12 години
УИКИПЕДИЯПриродните ресурси на Афганистан включват: природен газ, нефт, каменни въглища, мед, уран, злато, сребро, хром, слюда, барит, сяра, олово, цинк, желязна руда, сол, скъпоценни и полускъпоценни камъни.ДА ПРИБАВИМ КЪМ ТОВА И ОГРОМНИТЕ БОГАТСТВА, КОИТО ОТКРИХА АМЕРИКАНЦИТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА.пп. Който иска да провери за Ирак - не само нефт, но и много други богатства имат.За това са войните.
33
3
 
8
 
! Отговори
mamka vi преди 12 години
A 4ii go dirite v Afganistan ve *** nedni? Mami4kata vi na vas krastostsi az...
32
2
 
21
 
! Отговори
демокрация ЛИ? преди 12 години
Открити са богати залежи на желязо, мед, кобалт, злато и метали от основно значение за индустрията като литий. Те са толкова многобройни и включват толкова много съществени за модерната индустрия минерали, че Афганистан може да стане един от главните минни центрове в света, смятат официални представители на САЩ.За това е войната, не за демокрация. Опиумът е допълнителен бонус.