7 г. затвор постанови съдът за Юлия Тимошенко

Работих, работя и ще работя за Украйна, заяви бившата премиерка
Обновена: 11 окт 2011 14:47 | 11 окт 2011 14:11, Елка Василева
38
7 г. затвор постанови съдът за Юлия Тимошенко
Снимка: Reuters

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко беше осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на правомощията си при подписването на газовите договори с Русия през 2009 г.

Според украинската прокуратура Тимошенко е подписала неизгодните газови договори с Русия през 2009 г., за да подобри имиджа си преди президентските избори през 2010 г. Тя изгуби изборите.

Още по темата

Съдът освен това задължи Тимошенко да възстанови щетите в размер на 189 милиона долара, причинени на украинската държавна компания „Нафтогаз“ в резултат на сключените договори.

Междувременно стотици привърженици на бившия украински премиер Юлия Тимошенко блокираха "Крешчатик" - главната улица на Киев, и тръгнаха в колона към Печорския районен съд. Силите на реда се прегрупираха, за да задържат демонстрантите, при което станаха сблъсъци.

Борбата "срещу режима на Янукович е дело на целия народ", заяви самата Тимошенко пред журналисти в една от паузите при произнасянето на присъдата.

Тя подчерта, че присъда срещу нея издава не съдията Родион Киреев, а президентът Виктор Янукович.

Тимошенко е убедена, че авторитарният режим в Украйна ще бъде премахнат в най-близко време. По думите й "присъдата, която се чете, ще засили сред народа разбирането, че диктаторите не си отиват сами. Това не е дело само на партията "Отечество", а на целия народ".

Тимошенко смята, че президентът пречи на влизането на Украйна в ЕС. Тя заяви още, че има "силите, вярата, вдъхновението и стремежа да брани Украйна и украинския народ".

Тимошенко е убедена, че никой няма да може да унижи честното й име. "Работих, работя и ще работя за Украйна", подчерта бившата министър-председателка.

ЕС изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране.

Позицията, която предстои да бъде представата официално по-късно днес, бе прочетена от Мая Кочиянчич, заместник-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Процесът (срещу Тимошенко) не отговаряше на международните стандарти за прозрачност и безпристрастност, заяви Кочиянчич. По нейните думи властите в Киев проявяват избирателно и тенденциозно отношение към представителите на предишното украинско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: УкрайнаЮлия Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
V amerikanskite i angliiski nacistki sudilishta podsudimijat moje li da dava intervuta na jurnalisti po vreme na pauzite?
36
0
 
0
 
! Отговори
киев преди 12 години
Уважаеми българи! Ако не ви знаете истинска ситуация - да не пишете глупости. При нас вече няма съд, няма нищо. Всичко, че гледаме сме утре - беше шоу. Имаме сме всички ситуации както и при вас: корупция, бизнес и пари е по-главни от страната ни и хората. Тимошенко не е Света Мария, истинско. Но знае ли някой от вас за идеален политик в България или някъде? Проблемата излиза от другото: имаме варфоломеевска нощ и диктатура. И не сме искаме да живея до края на живота при Янукович.
35
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
И защо до стената?Можеш ли да ми обясниш?
34
1
 
1
 
! Отговори
куренко преди 12 години
Че кой е питал народа,кой въобще го пита за нещо освен за 1 ден по време на избории тая украинска *** не в затвора,ами до стената и право в лоб !
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората са искали да ги подпише - тя ги е подписала. Изгодно неизгодно - нали това е демокрацията.
32
1
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО НАПРИМЕР.... преди 12 години
...НЕ ПОДХОДИМЕ , КЪМ "ОВЧия" И КОМПАНИЯТА ОТ ПОЗИТАНО-20....СЪОБРАЗНО "БОГАТИЯ /БРАТСКИ/ РУСКИ И УКРАИНСКИ ОПИТ".....???!!!ЕТО , НАПРИМЕР....ИМА ГОЛЯМА НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ" И "СТРУМА"....ТРУДА Е ПЕСЕН !!!!КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА ДРУГАРЯ "ОВч"....ДА ПОПЕЕ , ЗА ЩАСТЛИВОТО БЪДЕЩЕ НА ПАРТИЯТА И ...БЪЛГАРИЯ???!!!ТО... И др.КАЛФИН ,ТРЕБВА ДА Е ТАМ В "АГИТКАТА"---ЗА ТИЯ 125- ИЗБОРНИ СЕКЦИИ В ТУРЦИЯ , ПО-ЛАНИ...АМА НЕЙСЕ..!ТЕ С АРТИСТА --МОЖЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ДРУГА ПИЕСКА...!
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България това никога няма да стане - няма толкова места в затвора
30
1
 
3
 
! Отговори
Коментиращ преди 12 години
Доганчо,Костов ли? Защо комунистическата ти пропагандна кратуна изпусна Станишев, Виденов, при който държавата практически фалира и пенсията беше 5 долара? А при Станишев излишъците се изядоха и изпиха от БСП и ДПС. Нещо ти е *** и долна пропагандата, но тук не ти е вестник Дума, комунистическа г.идо такава.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, 28, значи според теб излиза, че и Р.Овч. е страхотен герой в битката за свобода, защото и той е сключвал неизгодни газови договори с Русия. Поздравления, че изказваш подобни почитания към престъпника Р.Овч.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доганчо,Костов и останалата зган имат късмет че не сме като тези в Украйна........до сега да са ги направили на кебапчета за гаврата с народа
27
17
 
10
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Тимошенко *** комунистите и навря руските *** в миша дупка!!!Тимошенко е от добрите сили!!!Тимошенко е символ на свободна демократична Украйна!!!Тимошенко е най-големият мъж в Украйна!!!Тимошенко няма да бъде забравена от ЕС!!!Тимошенко показа на украинският народ как трябва да си отстоява интересите!!!Тимошенко е смел човек!!!Тимошенко навря в миша дъпка ***!!!Тимошенко остава в сърцата на хората борещи се за свобода!!!
26
5
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА,ААА... преди 12 години
Я, МИ КАЖЕТЕ ТОГАВА.....НА КОЛКО ДА ОСЪДИМЕ ПО "БРТСКИ "---"ОВЧия" И ЦЕЛАТАМУ КОМПАНИЯ , ЗА ПРОФУКАНИТЕ 2-млрд., ЗА "АТОМНАТА ЯМА"....В БЕЛЕНЕ ??????!!!!ТРЪГНЕМЕ ЛИ ДА ГО СЪДИМЕ ТОЯ НЕГОДНИК.....ЕЛА, ТОГАВА ДА СЛУШАШ ПРИКАЗКИ ЗА "ДЕМОКРАЦИЯ" И "ЧОВЕШКИ ПРАВА"-----ЦЕЛА СОФИЯ ДА СЕ ИЗСЕРЕ -НЕ МОЖЕТЕ ИМ ЗАТВОРИ УСТАТА НА *** ОТ ПОЗИТАНО-20!ЗАТОВА....КОМУНИСТ , ЖЕНА *** И МАЛКИ ДЕЦА...ТРЕБВА ВИНАГИ ДА БЪДАТ ДЪРЖАНИ ИЗКЪСО....ЩОТО , НИКОГА НЕ СЕ ЗНАЕ ---КАКВИ *** ,ЩЕ ТИ ЗАБЪРКАТ!
25
0
 
12
 
! Отговори
Да пукна ако лъжа преди 12 години
Трябва ми 1 кило боза и отиде и козунака....
24
5
 
9
 
! Отговори
ЧК преди 12 години
Съветските методи не са забравени в Украйна! ЕС няма да ги приеме и ще ги остави да си гладуват около Чернобил тия комунистически престъпници от сегашната украинска власт!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"ЕС изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране."Браво, а какво всъщност иска от нас ЕС, като говори за 'осъдени знакови престъпни фигури и политици' и 'успехи в борбата с престъпността'? Какво по-знаково от бивш премиер, осъден за доказано престъпление. Ако Станишката или Крадлив Дедо /или пък Боко след време/ бъдат осъдени, и нас ли така ще предупреждават?
22
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До 20 -да съгласен ---но трябва да се почне отнякъде , да не забравяме и 5000 кредитни милионера които минаха метър а взеха спестяванията на Българския народ ! Да си спомним и за един шеф на БНБ /Тодор Вълчев / който рефинансираше частните банки със народна пара - а те отпускаха кредити сами на себе си и забравиха да ги върнат / взеха валута , а върнаха левове -при курс 1-3000 /. Последвалата криминална Приебатизация , съсипването на Селското стопанство и производството за да стигнем до тук ..
21
4
 
6
 
! Отговори
Киро пора преди 12 години
Браво можеше и повече !!! А ония пъпчивия виктор ющенко кога ??????????Всички *** в околностите на ВЕЛИКАТА РУСКА ИМПЕРИЯ трябва да бъдат унишожени . На 9 май 2012 в Львова ще ви газим с танковете фашисти миризливи на всеки светофар и дерек ше веси активист от упа
20
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се готвят лицата ББ и ЦЦ
19
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
минимум 200 парчета - а като погледнем и кръговете ..... едно 4-5 хиляди глави тряя паднат и да им бъде отнето имуществото !!!!!
18
4
 
8
 
! Отговори
Уат дъ фак преди 12 години
Кво се радвате на Украйна, бре ? Там е диктатура и гонене на политически врагове ... иска ви се демокрация от диктаторски тип май, май ...