Спретнаха ново дело на Тимошенко

Бившият премиер ще отговаря сега за разхищение на $405 млн.
Обновена: 18 окт 2011 09:46 | 13 окт 2011 17:24, Елка Василева
17
Спретнаха ново дело на Тимошенко
Снимка: Reuters

Срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко е започнало ново наказателно производство във връзка с прехвърлянето към държавния бюджет на дълговете на оглавявана от нея през 90-те години компания.

Това съобщи днес началникът на главното следствено управление към Службата за сигурност на Украйна Иван Деревянко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Още по темата

По думите на Деревянко обвинението към Тимошенко е, че дългът на "Единни енергийни системи на Украйна" към военното министерство на Русия в размер на 405 милиона долара е бил поет от бюджета на държавата. Заедно с Тимошенко обвиняем по новото дело е Павло Лазаренко, който е бил министър-председател на Украйна по време на деянието.

В Русия наказателното дело срещу Тимошенко по същия въпрос бе прекратено преди няколко години поради изтичане на срока на давност. Вчера обаче сегашният украински премиер Микола Азаров заяви, че правителството в Киев продължава да урежда финансовите претенции на министерството на отбраната в Москва.

Ако бъде призната за виновна по новото дело, образувано от Службата за сигурност на Украйна, Юлия Тимошенко може да получи присъда от 7 до 12 години затвор.

Досега Тимошенко е била обвиняема по три наказателни дела в Украйна. По първото - за превишаване на правомощия при сключването през 2009 г. на договор с "Газпром" за доставка на руски газ - тя бе осъдена на 11 октомври 7 години лишаване от свобода.

Двете други дела срещу нея са по обвинения за нецелево изразходване на средства от продажба на квоти по Протокола от Киото и за незаконно купуване на автомобили за неотложна медицинска помощ.

„Службата за сигурност на Украйна се опитва да реанимира дело с 15-годишна давност – дело, което беше признато за фалшиво и прекратено от съда преди много години“, заявиха от партията „Блок на Юлия Тимошенко“.

Според политическата сила президентът на Украйна Виктор Янукович е поставил тази задача на спецслужбите.

„Янукович не се кани да прекратява преследването на лидерите на опозицията. По негова поръчка се фабрикуват нови, още по-абсурдни дела срещу Юлия Тимошенко, други опозиционери, всички инакомислещи, които имат смелостта да демонстрират своето несъгласие с диктатурата“, заявиха от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: УкрайнаЮлия Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Спретнаха ново дело на Тимошенко" - ама разбира се, това е точно по комунистически.
15
0
 
2
 
! Отговори
тони преди 12 години
Днес са осъдили момче, което е писало в подкрепа на всички онези отъпкани от *** в България, в дните след убийството на младо момче в с. Катуница, но никой не пише за това в негова подкрепа, то малко, по малко и ще ни заравят живи в земята на милата ни Родина, управлявана от престъпници в продължение на 20 и нагоре години. Вкараха само млади българи в бързопроизводствената система, понеже те са лесно маниполирани и от бедни семейства, *** с ножове и заплашителни речи на висок глас НЕ!
14
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
съдебната им система работи!
13
0
 
1
 
! Отговори
киевстар преди 12 години
въобще не сте в час за какво става въпрос, Юлия с подписването на договора спаси народа и европа от замръзване, на снимката зад нея е Наталия Королевская, има нейно изказване в нета потърсете.......
12
0
 
12
 
! Отговори
Yan преди 12 години
Кога и в БГ ще дойде този ден?
11
10
 
12
 
! Отговори
до 4 Виктор преди 12 години
Викторчо, за какво да осъдят Станишев? За това, че по време на неговото управление влязохме в ЕС или, че безработицата тогава беше 6%, а сега е 11%?
10
6
 
10
 
! Отговори
Как така ? преди 12 години
Съдят братовчедка на Станишев ?
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог е с нея.Нищо лошо не могат да и сторят.Светът знае,че това е политическипроцес.
8
4
 
3
 
! Отговори
СССС преди 12 години
Най вероятно до 10 години ше имаме руско-говорещо малцинство......Предимно от Украйна,Молдова и от бившите соц държави...Сега руснаците тука са около 4 хиляди.....Там средната заплата е около 100$ а в Молдова даже по малко тука като строителен работник ше вземат в пъти повече и дори ше могат да пратят в Украйна.....Поне така правят тия от провинцията дето идват в СФ.....
7
6
 
4
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Такъв вид дела вървят в държави с тоталирарни режими.....Ако ЕС и САЩ изолират Украйна,и спрат всякакви фондове и замразят членството и в световните организации,то веднага ше се осети от украйниците като се увеличи безработицата......А на следващите избори В.Янукович ако падне от власт от делото може и най вероятно ще бъде преразгледано и ще я освободят ако на следващата истанция съда потвърди присъдата
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Примерът е добър!Нали досега гледахме точно Украйна и даже премир оттам имахме!Давай,Велчев,да те видим сега барабар с онова нещо,наречено Груев!
5
2
 
28
 
! Отговори
neda преди 12 години
Аз живея в Украйна и всичко е интереси.Просто в момента не е удобна и затова търсят за какво да я опандизят.А тука корупцията е на маххххххххх.Навсякъде и във всичко.Да започнеш работа в милицията си плащаш,да започнеш работа в митница също продто за всяка държавна длъжност се плаща и говорим за стотици хиляди долари.
4
15
 
28
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
А Станишев? Кога ще го осъдим този хубавец?
3
4
 
33
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Ние пък съдим младежи за надписи във фейсбук... нека ви *** украинци...
2
3
 
48
 
! Отговори
електорат преди 12 години
НАЩИТЕ ПРЕМИЕРИ ВСИЧКИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СА В ЗАТВОРА ,ЗАРАДИ УМИШЛЕННО ЗАТРИВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!!!!
1
20
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ох , голям кеф , тая за всичко ще си плати май . Така трябва . И в България така трябва !