Заловиха Кадафи*

Бившият либийски лидер е ранен
Обновена: 20 окт 2011 15:41 | 20 окт 2011 14:37, Елка Василева
142
Заловиха Кадафи*
Снимка: Reuters

Бившият либийски лидер Муамар Кадафи е ранен и пленен в град Сирт, съобщи полеви командир от Преходния национален съвет, съобщи Ройтерс.

От американския Държавен департамент заявиха, че не могат да потвърдят информацията. „Видяхме съобщенията в медиите, но не можем да ги потвърдим“, заяви говорителят на Държавния департамент Бет Госелин пред Ройтерс.  

Представител на НАТО също заяви, че проверяват информацията, и допълни, че за това е необходимо време. „Ако е вярно, че Кадафи е заловен, това наистина ще е исторически ден за народа на Либия“, допълниха от Алианса.

От Пентагона също не можаха да потвърдят информацията, а от Белия дом не бяха открити за коментар.

Към момента има няколко версии за залавянето на Кадафи. Според една от тях е бил ранен и заловен, когато се опитвал да избяга от Сирт с конвой, атакуван от самолети на НАТО. 

По данни на представителя на Преходния национален съвет Абдел Маджид Кадафи е ранен в двата крака.

Друг източник на Ройтерс съобщава, че Кадафи се е криел в дупка в Сирт и е крещял: „Не стреляйте, не стреляйте“. 

Телевизия „Ал Арабия“, която се позовава на собствени източници, предаде, че Кадафи е починал от раните си и тялото му е откарано в Мисурата.

И според представители на командването на обединените въоръжени формирования на новите власти сваленият либийски лидер може би е убит. 

При обявяването на новината в либийската столица Триполи се чуха изстрели, а хората излязоха на улиците и скандираха: „Аллах е велик, Аллах е велик, Кадафи е заловен“. В Бенгази и други градове на страната либийците също ликуват.

„Това е голяма победа за либийския народ“, коментира либийският министър на информацията Махмуд Шамам.

Според друга информация Кадафи е бил заловен в района на Мисурата.

Информационна агенция Тавасул предаде думите на полеви командир от силите на преходното либийско правителство, според когото „заподозреният престъпник Муамар Кадафи е бил заловен от един от революционните батальони на Мисурата, водят го в Мисурата“.

Официални представители на Преходния национален съвет съобщиха, че по време на залавянето на Кадафи е убит военният командир на силите, верни на бившия либийски лидер Абу Бакр Юнус Джабер.

Ексклузивното съобщение вече предизвика и международни реакции.  Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че либийският народ трябва да реши съдбата на Кадафи. Холандският премиер Марк Рут пък определи залавянето на Кадафи като "добра новина.

Полковник Кадафи, който управлява Либия 42 години, беше свален от власт през август, когато въоръжените сили на Преходния национален съвет превзеха столицата Триполи.
 

* Информацията е актуализирана в 15,03 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Ударът срещу Кадафи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
0
 
! Отговори
dr.House преди 12 години
Жорка-Бг, виж си опаковката на хапченцата.Май е време да ги смениш с нещо по-силничко? Че гледам, много си въодушевен, чак в делириум.
134
1
 
1
 
! Отговори
до жоро бг преди 12 години
Има *** които са родени за палачи. Те нямат родина(макар че крещят че са българи), политиеска партия(макар да се крият зад ГерБ), те нямат семейства, защото кой би искал да гледа как някой рита от бесилката, ако може да гледа как сина му рита топка. И как да ги имат, когато се възбуждат от мисъл пръснати черва, а не от близостта на любим човек. Такива *** е имало и ще има, те не знаят каво е да умреш за родина и вяра, но добре знаят какво е да предаваш. Те са между нас, хора бдете!
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нда, навремето си мислех че съвремената демокрация е празна работа, ама не, тя била заразно ла..о в лъскава опаковка. Какъе *** трябва да си за да се радваш на убийството на човек който:Вярва в Бог, без да е фанатик, живее в палатка, а не в палат, с нормално семейство, а не с ***-манекенка, работи за народа си, а не за собствено облагодетелстване и избира пътя на борбата и заедно с най-близките си повежда войската, а не се съгласява да емигрира с натрупаните богатства и да живее в разкош.
132
4
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Тъжна новина,но само за либийците!Сега вече ще пропищят от "демокрация"!От камилите ги свали Каддафи,тия отново ще ги качат!Сбогом на социалната държава,добре дошли на нашия хал!Всичките му солташаци сега ще се изпотрепят кой да води бащина дружина!Шепа гъзоблизци,като у нас,ще ги яхнат!Жалко за постигнатото и построеното!Всичко е разбито!
131
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
още един народ се отърва от диктатора си! Това е победа общо за човечеството. 129- Жорж е комунист.
130
2
 
6
 
! Отговори
ISTINATA преди 12 години
V LIBIJA NE SE KRADESE PRI KADAFIA V BULGARIA VSI4KI SA KRADCI-A SESTRITE BJAHA *** I PRODAVAHANEZAKONNO RAKIA
129
10
 
9
 
! Отговори
Жорж преди 12 години
Доколкото прочетох от другите медии, М.Кадафи е убит от СЪЮЗНИЧЕСКИТЕ ВОЙСКИ, т.е. от войници, по-вероятно командоси, на Алианса. Въстаниците отбелязали това с изстрели във въздуха. Тактиката на войниците на ПНС е следната: напред във въздуха се реят самолетите на съюзническата авиация, която бомбардира позициите на войниците на полковника, след нея сражение водят елитни военни части на Англия, Франция и Италия, които мироналагат с оръжие, а на 1-2 км зад тези части тичат въстаниците с човали в ръце и обират всичко, което им хареса. Сега ,когато войната свърши и наложихме демокрация в Либия, кво праим: нефта е за Англия и Франция, защото те най-много изнасяха демокрация, а Италия май ще се хване за пръстите! Ами на нас няма ли да ни дадат малко нефт поне да си платим разода на гориво за разходката на фрегатата! Или пак ще ни накарат да пазим войниците на Алианса, докато те си почиват от сраженията?!
128
4
 
7
 
! Отговори
кк преди 12 години
Не разбрах само ти Човек ли си или нещо уродливо и смърдящо чудовище? Нали тези, които го убиха, не се различават от него. Те го направиха такъв, използваха го по предназначение, сега ще сложат други и тях ще оформят, според собствените им виждания и интереси. А ние джавкаме като манъци и се радваме на големите батковци, които са подчинили целия свят на себе си...
127
3
 
1
 
! Отговори
DARUDE преди 12 години
.............MAI BAT BOIKO IMA PRAST I TUK
126
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до НМ(Народна милиция)Приятел,откъде си сигурен,че Мамантос е от нашата кръв?Аз лично храня съмнения,като го гледам как защитава душманина на българските медици!
125
4
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
И либийците вече вкусиха от американската "демокрация" и от "правата на човека"! Но още не могат да го осъзнаят! Вече 22 години българите не могат да осъзнаят къде се намират - на земята или на небето, но американската "демокрация" и американските "права на човека" много българи изпратиха на оня свят ... на небето!
124
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И либииците ще вкусят свободата и пазарната икономика!ЩЕ МОГАТ НА ВОЛЯ ДА ПСУВАТ И ДА КРЕЩЯТ!СВОБОДА НА СЛОВОТО ПРЕЗ ТАЙНИТЕ СЛУЖБИБАНКИТЕ ЩЕ ДАВАТ КРЕДИТИ-безплатни къщи-през крив макарон ,а и ток ще плащат.ДА ИМ Е ЧЕСТИТО!
123
2
 
5
 
! Отговори
НМ (народна милиция) преди 12 години
Извинявай,: Мамантос но Българи,кръв от нашата кръв стояха в либийски зандани бити и унижавани за някакви пари да "сурне" Кадафи,добре е така нека се мъчи малко.
122
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кадафи просто не е знаел , че господ е българин. Ако знаеше , нямаше да тормози 8г. медицинските ни сестри.С българи не се закачайте, колкото и велики или по-малко велики сили да сте.
121
16
 
17
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Той е един от най-доблестните държавници. Такива в целия съвременен свят са трима-четирима.Ако е жив, Господ да го пази, а ако са го убили *** -- Бог да го прости!
120
3
 
19
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Кадафи сигурно е толкова мъртъв , колкото и Осама бин Ладен..........
119
3
 
12
 
! Отговори
килар преди 12 години
Вчера Килари Клинтън от Фашингтон издаде заповед и днес тя е изпълнена. Това е.
118
11
 
9
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Жалко.Щеше ми се *** да висне на въжето и да пририта 2 - 3 пъти с краченца.Дано поне е поживял няколко минути докато си е гледал пръснатите черва.
117
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замина си един тиран, на власт дойдоха ***... Горко на Либия!
116
7
 
21
 
! Отговори
На Кай преди 12 години
Точно!Тази "африканска пролет" никога не ми е минавало през ума, че е случайна и спонтанна!Още нося отвращението от преследвани.ето на Чаушеску.Какви ги държи Хилари в Либия???!!! Какво хубаво е направил САЩ в света и на кои народи?!Без сметка тези бруталници не отиват никъде.Защо не отидат в Сомалия? Простотговор - няма нефт.Не сатанизирайте Кадафи!Страната му е подложена на американската агресия!По-младите ще видят какво ще направят срещу Русия.