"Либия е най-накрая свободна"

Тази нощ приключва операция "Обединен защитник"
Обновена: 31 окт 2011 23:16 | 31 окт 2011 23:16, Красимир Ангелов
19
"Либия е най-накрая свободна"
Снимка: Reuters

"Заедно ние успяхме: Либия е най-накрая свободна!"

Това обяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който похвали продължилата седем месеца морска и въздушна битка в Либия.

"Тази вечер в полунощ операция "Обединен защитник" ще приключи. Не предвиждам първостепенна роля за НАТО в Либия след края на мисията", отбеляза още Расмусен.

Той бе категоричен, че сега е ред на ООН да бъде на първа линия при оказването на международната помощ за новите либийски власти.

НАТО приключва официално военната си мисия в Либия в 23,59 ч. либийско време тази вечер. Това става факт седем месеца след началото на операция "Обединен защитник" за прекратяване на жестоките репресии, извършвани от силите на бившия лидер Муамар Кадафи срещу опоненти на режима, съобщава ДПА.

Съветът за сигурност на ООН даде зелена светлина на мисията, след като на 17 март одобри резолюция 1973, въведе оръжейно ембарго, установи зона, забранена за полети над Либия и осигури всички необходими действия за защита на цивилни.

Два дни по-късно международна коалиция, начело с Франция, Великобритания и САЩ, започна въздушни нападения предимно срещу войските, подкрепящи Кадафи.

НАТО пое командването на военните действия на 31 март. Дванайсет от 28-те страни в Алианса взеха участие в операция "Обединен защитник" - Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Турция и САЩ.

В крайна сметка два френски самолета и американски безпилотен самолет помогнаха за залавянето на Кадафи на 20 октомври, като обстрелваха автоколоната, с която той се опитваше да избяга от Сирт. Самият Кадафи бе застрелян малко след това.

Четири дни по-късно Бушар обяви официално, че вече не съществува заплаха от организирани нападения от останките на режима на Кадафи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой подцени великодушието на един значим политик на нашето съвремие.Аналог - потърсете в Гугъл "Византийски поход от 811 година". Началото е сходно, а завършека е напълно логичен, налице са всички предпоставки. Целият свят е меко казано възмутен и още не се е отърсил от шока с кадрите на меко казано зверствата... Нищо не е свършило. Ние като българи, трябва да браним истината, моля новинарите да направят анализ на своите действия дали отговарят на това естество.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. В Либия нямаше сметки за електричество. Електричеството беше безплатно за всички либийски граждани.2. В Либия нямаше лихви по кредитите. Всички Банки в Либия са държавни и всички раздадени кредити са с лихва 0%, по закон.3. Притежаването на собствен дом се считаше за изконно човешко право на всеки либиец. Кадафи обеща, че родителите му няма да получат собствен дом, докато всички либийски граждани, не получат такъв. Бащата на Кадафи почина без да притежава къща. Майката и жената на Кадафи до последно живееха в палатка.4. Всички младоженци в Либия получаваха по 60 000 динара (50 000 $) безвъзвратна помощ за всяко младо семейство от държавата, за закупуване на първи апартамент.5. Образованието и медицинското обслужване беше безплатно. Преди Кадафи само 25% от населението беше грамотно, днес цифрата е 83%.6. Ако либийци желаеха да развиват земеделски бизнес, те получаваха земеделска земя, земеделска къща, техническо оборудване (трактор и др.), семена за посев и ***, за да стартират техните стопанства. Всичко това безплатно!7. Ако либийци не можеха да получат избраните от тях образование или медицинска помощ в самата Либия, държавата не само ги изпращаше зад граница, но също така им изплащаше по 2 300 $ всеки месец, плюс дотации за закупуване на личен автомобил зад граница. Всичко това с държавни средства.8. В Либия, ако либиец си купува кола, държавата го субсидираше в размер на 50% от стойността на новия автомобил.9. Цената на бензинът в Либия беше 0.14$ за литър.10. Ако след дипломирането си либийски гражданин не може да си намери работа по специалността, държавата му плащаше средна работна заплата по дадената специалност, докато му осигури подходяща за образованието му работа. Това е заплата, а не социална помощ.11. Днес Либия няма външен дълг, а валутните и резерви са в размер на 150 милиарда долара, в момента замразени в световен мащаб!12. Част от продажбата на всеки един барел нефт се разпределяше солидарно между всички граждани на Либия и автоматично тези средства постъпваха по личните им сметки.13. Една майка, която ражда дете, получаваше 5 000 $ еднократна помощ.14. 40 хляба в Либия струваха 0.14$.15. 25% от либийците имаха диплом за висше образование.16. Кадафи осъществи най-големия в света хидропроект за водно напояване, известен като "Man-Made River Рroject", който направи водата лесно достъпна, даже в самата пустиня.Бих желал да видя "щастливите и освободени " либийци след 10 години американска демокрация!Мога само да добавя: Wee to the matrix, ***!"
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Либия най накрая след дълга съпротива е заробена
16
0
 
2
 
! Отговори
до Freedom_People преди 12 години
Мисля че преди години, имаше програмка с която да пращаш съобщения на такива натрапници.
15
0
 
6
 
! Отговори
Колонизатор преди 12 години
Глад и мор го чака добитъка.
14
0
 
8
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
до 13 добавен от: АнонименМного ясно !Ако НАТО водеше войни за правата на човека щяха да нападнат републиките от африканския рок където няма петрол и диаманти. Няма и редки земни елементи като диспрозий (Dy), неодим (Nd), лантан (La), тербий (Tb), тулий (Tm), лютеций (Lu) )))
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Либия е освободена от нефта, газа, водата и др.ресурси. Тъпите арабели ще си хапят г....а ама назад връщане няма. От демокрацията още никой не се е отървал!
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Happy Hawolleen grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Немойте се плашете.Голема сила е домокраията май.
11
0
 
6
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Мечтата ми е да се науча да им правя контра подслушване и следене на милиционерите - те записват ип то на коментара за въдица аз ги локаризирам и ги следя - те имат от какво да се притесняват тая *** корумпирана ***- милиционер да си в България - държавата на Тато
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
операцията " Обединен грабител " тепърва започва
9
6
 
4
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
България кога? 70 години династията на комунистите!!нашите медии се държат послушно за пред Европа - Флоров нали иска да се върне комунизма - Държавата на кукловодите и марионетките Стига финансов геноцит и олигархия като Киро Японеца- писна ни и на Европа ще и писне
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже, Боже! Какви гадни хора има по света! Оправдават едни убийства с други и така вечният кръговрат, в който едни хора, отвъд океана, просто много крадат!
7
0
 
3
 
! Отговори
made in BG преди 12 години
ha sega i zborii'..i poznaite koi 6te gi spe4eli? isliamistka organizacia koiato bila v izgnanie ot 45 godini. kakto vav tunis taka 6te e i v egipet
6
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 12 години
лолпшотова е демокрация,,,,,,,,,,,вдигаш рька и падаш поразен от грьм,,,,
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя е гей!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хаааааааахахахахахахааааааахххооооооооохохохохохох...!!!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя некъв зомбиран .... де му е дистанционното да го изключите, че мноо сташен изглежда Напрао сте съ изложили със психотропните вещества
2
2
 
18
 
! Отговори
лоши сънища преди 12 години
Този,само като го гледам, ме плаши. От страх не можах да прочета статията.
1
2
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Психопат!