Сирия е извадена от Арабската лига

Организацията замрази членството ѝ заради убийствата на цивилни
Обновена: 12 ное 2011 19:35 | 12 ное 2011 19:35,
23
Сирия е извадена от Арабската лига
Снимка: Reuters

Арабската лига преустанови членството на Сирия, докато Дамаск не изпълни плана за прекратяване на кръвопролитията. Това съобщи катарският премиер Хамад бен Джасем ал Тани, цитиран от Франс прес.

Решението, което влиза в сила от 16 ноември, е подкрепено от 18 страни членки на лигата. Ливан, Йемен и Сирия са гласували "против", а Ирак се е въздържал.

Организацията ще наложи икономически и политически санкции срещу Сирия и ще призове арабските страни да отзоват посланиците си от страната.

Още по темата

Лигата призова опозицията на разговори, а сирийската армия – да престане да участва в избиването на цивилни. По последните данни на ООН над 3500 души са загинали при продължаващите вече осем месеца антиправителствени вълнения в страната.

Каним всички течения от сирийската опозиция до три дни на среща в централата на Арабската лига, за да договорим общо становище за бъдещия преход в Сирия, каза Ал Тани пред журналисти в Кайро.

Междувременно Дамаск реагира остро на решението за замразяването на членството.

Постоянният представител на Сирия в Арабската лига Юсеф Ахмед заяви, че то нарушава устава на организацията и показва, че тя "обслужва западните и американските интереси", съобщи Ройтерс.

По думите му такова решение може да бъде взето само с консенсус на среща на върха на арабските лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
18
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Арабската лига не е НАТО. Щом арабите не ги подкрепят и ги вадят от лигата, дори, смятайте колко зверства са се случили.
2
25
 
30
 
! Отговори
рави Маркузе преди 12 години
"демократични" бомбандировки......
1
29
 
33
 
! Отговори
Антитурчин преди 12 години
Да очаква ме ли и бомбардировки от страна на НАТО?