Русия заплаши НАТО с ракети заради ПРО

Медведев все пак подчерта, че Москва е готова на диалог със САЩ
Обновена: 23 ное 2011 20:31 | 23 ное 2011 20:31, Елка Василева
401
Русия заплаши НАТО с ракети заради ПРО
Снимка: Reuters

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заплаши днес, че в анклава Калининград ще бъдат разположени ракетни комплекси "Искандер", ако САЩ упорстват в плановете си за изграждане на противоракетна система Европа, предаде Франс прес.

"Ние няма да се съгласим с програма, която след кратък период от време - от 5 до 8 години - може да отслаби нашия потенциал за сдържане; с изграждането на европейския компонент на американската противоракетна система започна осъществяването на такава програма", заявил Медведев в телевизионно обръщение.

На руските въоръжени сили ще бъде дадена заповед да предприемат мерки, "с които да се гарантира унищожаването, ако е необходимо, на средствата за получаване на информация и за управление на системата за противоракетна отбрана", обяви руският президент.

По поръчение на Медведев Министерството на отбраната на Русия "незабавно ще въведе в максимална готовност радиолокационната станция в Калининград за предупреждение в случай на ракетно нападение", предаде ИТАР-ТАСС.

"В рамките на създаването на система за въздушно-космическа отбрана на Русия
ще бъдат засилени мерките за укриване на обектите на стратегическите ядрени сили", подчерта Медведев в телевизионното си обръщение.

Освен това, продължи той, "стратегическите балистични ракети, които постъпват на въоръжение в ракетните войски със стратегическо предназначение и във военноморския флот, ще бъдат снабдени с комплекси за противодействие на средствата за противоракетна отбрана /ПРО/ и с нови бойни блокове с висока ефективност".

"Ако всички други мерки се окажат недостатъчни, Руската федерация ще разположи в западните и южните си райони модерни нападателни системи, които ще гарантират унищожаването на разположените в Европа американски противоракетни комплекси",
заяви Медведев в обръщение, излъчено по руската телевизия.

"Една от тези мерки е разполагането на батарея ракети "Искандер" в района на Калининград", подчерта той.

Балистичните ракетите "Искандер" са с обсег до 280 километра (до 500 километра за някои версии).

Според АФП Румъния, Турция, Полша и Испания вече официално са обявили, че ще участват в изграждането на противоракетната система в Европа.

Русия ще излезе от Договора за стратегическите нападателни оръжия и ще се откаже от по-нататъшни стъпки в областта на разоръжаването, ако Съединените щати продължат да изграждат противоракетен щит в Европа, предупреди днес Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време руският президент обяви, че страната му е готова на диалог със Съединените щати по въпроса за противоракетната отбрана, но само при създаване на ясна правна основа за такова сътрудничество.

"Русия и САЩ все още имат време да постигнат разбирателство по проблемите на ПРО и да се споразумеят, като, разбира се, бъдат отчетени интересите на Русия", подчерта Медведев.

В отговор на изявлението на Медведев НАТО коментира, че заплахите за разполагане на ракети в непосредствена близост до страни от НАТО не допринасят за взаимното разбирателство и не са полезни.

Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на организацията Оана Лунджеску.

НАТО приветства факта, че Медведев отново подчерта, че Русия не затваря вратата за продължаване на диалога със САЩ и Алианса за противоракетната отбрана и е готова на практическо сътрудничество в тази сфера, отбеляза в същото време Лунджеску.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
0
 
0
 
! Отговори
Леля Ваня преди 12 години
Към 93 А ти искаш ли това да стане *** недоклана краво
387
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Научи се да пишеш на БЪЛГАРСКИ.
386
0
 
0
 
! Отговори
ivo преди 12 години
незнанието и невежеството пречи да се разбере същността на европейското ПРО,тя ще може да прихваща руските стратегически ракети което ще наруши баланса на ядерните сили ,тук нестава въпрос Европа и Русия ,а Сащ и Русия,а там ще има същественно разместване на силите с появата на ПРО ,тъка че съвсем нормално да има ответна реакция
385
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 12 години
Е КОЙ СЕГА Е АГРЕСОРА ТЬПИТЕ АМЕРИКАНЧИ СЕ БЬРКАТ НА ВСЯКАДЕ НО СЬС БРАТУШКИТЕ ДА ВНИМАВАТ СЛУЖЕХ СЬС ТЯХ И СЬМ ГОРТ СЬС ТОВА НИТО РАМБО ИДАИЗВИКАТ НЯМАДА И ПОМОГНЕ МНОГО КИНО СТЕГЛЕДА ЛИ................ ............................ ЗА РОДИНУ.................. ............................................................................................................. ............................................
384
0
 
0
 
! Отговори
ot Germania преди 12 години
Koito se e zahvanal s Russia si e polu4il zasluzenoto.Zalko, 4e ruskijat narod shte izgladuva ogromnite sredstva za poddarzane na ravnovesieto na silite,kakto vpro4em beshe i prez Studenata Voina.Podkrepjam napalno politikata na ryskoto pravitelstvo- USA imat nuzda ot silen sapernik, ina4e she izpanjat planovete si za hegemonia nad sveta. A v USA pe4eljat koncerni kato Halliburton, na4elo s Cheney & Co.A NATO bez USA sa "gola voda" kakto kazvahme po nashe vreme prez 70-te godini.
383
0
 
2
 
! Отговори
Так держать! преди 12 години
"За зло куче - зъл прът!" казал народът български. Чий го дирят американски бойни кораби в Черно море? Защо обграждат с бази и всякакви инсталации Русия? Хубавото е, че РФ има страховити средства за възпиране. "Искандер" прониква през всякаква отбрана, защото мени траекторията си по непредвидим (и за тези, която са я изстреляли!) начин. Най-вероятното й използване ще бъде с неядрани боеприпаси. "Булава" се оправи след многото фалове, но още по-страховита е новата "Лайнер". Янките ги втриса!
382
3
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 12 години
Тез *** май много ейч са играли.Кви прота ве ше пия една анасонлийка и ще ви е.. ... *** ръшани *** американци.Българите ше ва опрайм вас кат ви източим сметките балъци.Тоз грозния казачок и той много си вярва обаче.
381
20
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
ммм интересно какво им пречи на Русия една ОТБРАНИТЕЛНА система...САЩ не слагат нападателни системи а отбранителни...ако Русия няма намерение да напада западна Европа какво им пречи тая система...всяка държава има право да има ПРО...тва е все едно моя комшия да сложи някакъв капан у тях си ако някой влезне да си защити дома...и аз да рева защо слагаш тоя капан нямаш право...НАТО по никакъв начин не се намесва ВЪТРЕ в територията на Русия...така че няма какво да реват...но може би ги е малко СТРАХ защото знаят че ако при евентуален конфликт с НАТО Русия остане без стратегическия си ядрен арсенал и войната се превърне изцяло конвенционална ще ги издухат за дни...спукана им е работата на Руснаците и за тва сега реват ама вече е малко късно...Пентагона отдавна си е направил плана за пълното унищожение на Русия...
380
5
 
9
 
! Отговори
Прекрасно преди 12 години
Руската ПРО ще ни пази от американските ракети, ако някой пиян американец натисне копчето
379
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
SA6 I NATO si praviat smetki da raz4leniat Rusia i da im vzemat prirodnite bogatstva v Evrazia,no Medvedev i Putin niama da ostaviat Rusia nepodgotvena ,zatova otgovora na Rusia 6e e barz i uni6ojitelen za NATO I Evropa
378
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРО е отбранителна система, а военщината в Русия искат ние да нямаме защита от тяхните ракети.
377
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека да видим нещата, ПРО на САЩ, е да неутрализара евентуална атака от Близкия исток, Иран?А иначе го слагат да по границата с Русия, и по този начин неутрализират атомните ракети на Русия, съвсем естествено е Русия, да се опита да неутрализара ПРО на САЩ. Докато има равновесие, и всеки знае че ако използва атомни оръжия, ще получи ответен удар, ще се въздържат. Върпоса е защо САЩ се опитват да неутрализират ракетите на Русия?
376
1
 
1
 
! Отговори
Look преди 12 години
Пичове, вижте някои от самите американци как безпристрастно и обективно коментират въпроса: news.yahoo/medvedev-russia-may-target-missile-defense-sites-123047622.html. Тези от вас, които плюят и заемат нечия страна, просто трябва да си извлекат поука от тях и да се засрамят.
375
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Amerikancite kazah "mi dobre" :D dea rusnacite vi zagubeni
374
2
 
15
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ВЕЛИЗАРИОС преди 12 години
Има един древен принцип - РЕЦИПРОЧНОСТ..ако САЩ се вре в ЕВРАЗИЯ--тогава ЕВРАЗИЯ=ЕВРОПА И РОССИА ШЕ СЕ ВРЕ В СЕВЕРНА АМЕРИКА..така бе с КУБА...ЕВРОПА Е ***,ЗАТОВА НЯМА БЪДЕЩЕ..ГЕОВЕ С МЕКИ ***--ИСЛАМА *** ЗДРАВО И НЕ ОТСЪПВА МИЛИМЕТЪР..РОССИА И ЕЛЛАДА ДАВА ОТПОР НА ИСЛАМА..ТУРЦИЯ Е КУЧЕТО НА САЩ И СРЕЩУ РОССИА И СРЕЩУ ЕВРОПАДАНО РОССИА ОТНОВО ДА НАПРАВИ ТАКА-ЧЕ САЩ ДА БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ...ИНСТАЛАЦИУЯ НА ТОПОЛ-М В КУБА...ИСКАМ ДА ВСЕЯ ТЕРОР В САЩ..
373
0
 
6
 
! Отговори
do 372 преди 12 години
Я кажи,франсетата колко опита направиха в Тихия Океан.
372
8
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
Светът неведнъж е бил на прага на ядрена война. Не е само кубинската криза.Точно по времето когато възниква въоръжен конфликт между две ядрени сили - Индия и Пакистан, над Средиземно море пада метеорит подобен на Тунгуския, макар и с по-малки размери. Статистическите изчисления посочват, че ако този метеорит случайно беше паднал на границата между Индия и Пакистан, е имало голяма вероятност да го приемат за ядрено нападение и да започне ядрена война.Ето, затова Горбачов направи много за мира!
371
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плашат гаргите
370
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Кофти тръпка за чичо Сам.
369
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
377Точно за Афганистан не се обяснявяй, че ставаш смешен :)) Помним как Непобедимата Червена Армия избяга от там като бит ***