Осъдиха на смърт обвиняемите за атентата в метрото в Минск

Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване
Обновена: 30 ное 2011 17:13 | 30 ное 2011 16:17, Елка Василева
53
Осъдиха на смърт обвиняемите за атентата в метрото в Минск
Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов в съдебната зала. Снимка: Reuters

Върховният съд на Беларус осъди на смърт двамата обвиняеми за атентата в метрото в Минск през април, при който бяха убити 15 души.

Съдия Александър Фьодорцев подчерта, че Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов "представляват изключителна опасност за обществото".

Преди това най-висшата съдебна инстанция в страната призна Коновалов за виновен по обвинения в терористичен акт, а Ковальов - за съучастничество.

Още по темата

Решението на Върховния съд на Беларус е окончателно и не подлежи на обжалване. Осъдените на смърт могат да поискат от президента да ги помилва.

Откакто е държавен глава, Александър Лукашенко само веднъж е одобрил молба за помилване, като е заменил смъртно наказание с 20 години лишаване от свобода. Не се съобщава кого точно е помилвал обаче Лукашенко.

Петнадесет души загинаха и над 160 бяха ранени при атентата в метростанция "Октябърская" в центъра на беларуската столица Минск на 11 април тази година. Това бе нападението с най-много жертви в бившата съветска република, откакто тя придоби независимост през 1991 г.

Денонощие след взрива беларуските спецслужби задържаха заподозрените за тероризъм Коновалов и Ковальов. Процесът срещу тях започна на 15 септември.

Мотивите за атентата не бяха официално оповестени от властите.

Беларус е единствената европейска държава, в която се прилага смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3-та част на мнението:Замислете се, ако тези две момчета бяха вашите синове, братя. И ако бяха жертва на гигантска машинация.Знам, че сега ви е трудно да допуснете дори, че може да е възможно това. Но човек трябва да има способността винаги да погледне и от двете страни. Иначе е супер, супер лесно да бъде манипулиран.А би било повече от жалко, ако в 21-век управляващите могат толкова лесно да извършват лов на вещици.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замислете се, само за секунда допуснете тази мисъл в главата си, дали е управляващите имат мотив да намерят някой като изкупителна жертва?Сега ми отговорете - могат ли, ако разполагат с всички лостове на управление, да изфабрикуват всичко необходимо?Еми сори, но при това положение да не се дадат точните мотиви и доказателства е абсурдно.
29
1
 
11
 
! Отговори
Подкрепа от Адолф преди 12 години
Така трябва. Същото да се приложи безкомпромисно за килърите, изнасилвачи, изверги и патологично обременени ***. Око за око, зъб за зъб! Няма място за излишна хуманност и "демокрация".
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На хората е вродено да имат чувство за справедливост, тъй като са социални животни. Друг е въпроса, че всеки тълкува справедливостта както на него му е угодно.Това чувство за справедливост изисква за всяко престъпление да има наказание. Тоест - да бъде намерен виновника и да бъде наказан.Ако не бъде намерен виновник, чувството за справедливост е нарушено и стабилността на обществото е разклатена. Затова е изключително важно да бъде намерен виновника и наказан.Следва>>>>
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Беларус е единствената европейска държава, в която се прилага смъртното наказание. БРАВО!
26
6
 
8
 
! Отговори
22 преди 12 години
да, сега проверих - от днес.беге не са си свършили работата. Основният обвиняем Дмитрий Коновалов е доказан психопат, който е признал за една малка бомба преди почти 10г., когато е бил НЕПЪЛНОЛЕТЕН! Сега са го обвинили и за другите...защото били в същия град. Самият Лукашенко настоява за смъртно наказание публично. Сега ще ги разстрелят и няма да се разбере тези ли са били или не. Мен ако ме питате, като нищо самият Лукашенко да е заповядал бомбите, за да си укрепи властта.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Smartnata prisada az ne ia priemam, zashtoto nakazanie sled smartta niama. Dojivoten tamnichen zatvor e po-dobro reshenie.Ami ako ima greshka v pravosadieto kakto chesto stava ?
24
0
 
15
 
! Отговори
хихи преди 12 години
А представята ли си да не дава Господ, да се съдят тук в БГ. То ще е куцане, то ще е бъбречни кризи...то ще е отводи на съдии и неявили се заплашени свидетели. И ще се отлага, ще се отлага..... докато не ни омръзне да го повтарят....и най - накрая даже и условна ще им е много.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21ви, защото един международен скандал примерно със държави от ЕС или със САЩ или...е много по-нежелан, отколкото да се даде обяснение на *** като теб, който се мисли за центъра на вселената и че всички са му длъжни да му дават обяснение...
22
4
 
2
 
! Отговори
да бе преди 12 години
или от днес.беге не сте си свършили работата, или този съд е егати смешния. Какво, делото се е водило без да се обявят мотиви?Т.е. - аз мога да хвана днес двама *** и да ги обвиня, че са убили онова момиче в парка и да ги осъдя. Без мотив? Какви доказателства има срещу тях?Или пък това, че Лукашенко бил помилвал някой, но никой не знае кой?!?
21
5
 
7
 
! Отговори
Филип преди 12 години
Не разбирам защо не са подчертани мотивите на под съдимите.,..Какви са доказателствата срещу тях,ако има такива.Еми ако не са виновни?...и ако са,виновни защо не го конкретезират.а само им обсъждат присъдата?..абе тоя съд ми мирише на развалени яйца.
20
5
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Само преди седмица съобщиха по новините че внесеното от партия Атака предложение за въвеждане на смъртно наказание в България е отхвърлено от дупетатите. Добре че поне Беларус е нормална страна.
19
2
 
24
 
! Отговори
San преди 12 години
Браво, това е съд и законодателство. Западняците от ЕС, които пледират за демокрацията си са на светлинни години. Хвърлят ни само кьорфишеци.
18
2
 
33
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Заслужена "награда" за двама ***. Просто това, което са извършили е недопустимо и отвратително.
17
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този който граби и убива свои заслужава само това - смърт !Откакто свят светува, това е закона който винаги е давал резултати !
16
3
 
25
 
! Отговори
Пасторът преди 12 години
Смъртното наказание е примамливо решение като олицетворение на справедливостта- смърт за смърт! Но по-добрата алтернатива е доживотната тежка каторга- виновният е наказан, защото живее в мизерия и за няколко години умира от изтощение, а с плодовете от трудът му може да бъдат компенсирани частично близките на потърпевшите! Няма полза от милостиво отнет живот, нека виновният страда и осъзнае вината си, но и нека е полезен поне малко преди края си !!!
15
1
 
25
 
! Отговори
бг преди 12 години
БЕЛАРУС Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД ОГРАБЕНИЯ ЖАЛЪК БУЛГАРИСТАНЗА СЪЖАЛЕНИЕ 22 ГОДИНИ НИ ГРАБЯТ И ЗАКОННО ОБИРАТ И ЧУЖДИ И НАШЕВРЕМЕ ДА СПРЕМ НАШЕТО ОГРАБВАНЕ
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са обявили мотивите, защото гаранция има замесени външни служби и на тези *** им е било платено солидно във валута за това им дело...Обзалагам се че САЩ и ЕС няма дума да обелят срещу тази присъда защото знаят закакви мотиви иде реч...
13
6
 
10
 
! Отговори
bg преди 12 години
да на спреведливостта смърт на грабителския хищнически западдолу едрите монополи
12
2
 
7
 
! Отговори
tif преди 12 години
Ще им резнат гръцмулите,като на кучета )