Осъдиха на смърт обвиняемите за атентата в метрото в Минск

Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване
Обновена: 30 ное 2011 17:13 | 30 ное 2011 16:17, Елка Василева
53
Осъдиха на смърт обвиняемите за атентата в метрото в Минск
Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов в съдебната зала. Снимка: Reuters

Върховният съд на Беларус осъди на смърт двамата обвиняеми за атентата в метрото в Минск през април, при който бяха убити 15 души.

Съдия Александър Фьодорцев подчерта, че Дмитрий Коновалов и Владислав Ковальов "представляват изключителна опасност за обществото".

Преди това най-висшата съдебна инстанция в страната призна Коновалов за виновен по обвинения в терористичен акт, а Ковальов - за съучастничество.

Още по темата

Решението на Върховния съд на Беларус е окончателно и не подлежи на обжалване. Осъдените на смърт могат да поискат от президента да ги помилва.

Откакто е държавен глава, Александър Лукашенко само веднъж е одобрил молба за помилване, като е заменил смъртно наказание с 20 години лишаване от свобода. Не се съобщава кого точно е помилвал обаче Лукашенко.

Петнадесет души загинаха и над 160 бяха ранени при атентата в метростанция "Октябърская" в центъра на беларуската столица Минск на 11 април тази година. Това бе нападението с най-много жертви в бившата съветска република, откакто тя придоби независимост през 1991 г.

Денонощие след взрива беларуските спецслужби задържаха заподозрените за тероризъм Коновалов и Ковальов. Процесът срещу тях започна на 15 септември.

Мотивите за атентата не бяха официално оповестени от властите.

Беларус е единствената европейска държава, в която се прилага смъртното наказание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
7
 
! Отговори
bg преди 12 години
*** v bulgarskite zatvori trebva da budat postaveni na dieta.
50
0
 
13
 
! Отговори
do 48 преди 12 години
a znaew li 4e vav KITAI ,AKO POPADNEW VAV ZATVORA,...;IZDRAZKATA TI IA POEMA - SEMEISTVOTO TI...ZAWOTO NE TE E VAZPITALO ....DOBRE....SUPER ZAKON , NALI...
49
1
 
6
 
! Отговори
bg преди 12 години
Amerikanskite murshi prodavat 21 tona sulzotvoren gaz na Egipet.Egipetskite rabotnici na pristanishteto otkazvat da go raztovarat.
48
0
 
26
 
! Отговори
Артос преди 12 години
В Китай (май само там) имат Условна смъртна присъда :) Осъждат те и ако някога пак само кихнеш на криво и моментално присъдата влиза в сила. Паднах като го научих, обаче имало изключителен поправящ ефект. Май никой от осъдените повече никога за нищо не са нарушавали законите :)
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво , браво ,само така !
46
24
 
1
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Дай, Боже, да ги помилва президентът! Смъртното наказание ме отвращава.
45
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Най-разумното е смъртна присъда по желание.Извергът си избира - или куршумът или доживотен затвор в урановите мини - 12-часов работен ден, 6 дни в седмицата... в неделя аванта - 6-часов работен ден. Както иска.
44
0
 
31
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Браво, я... а когато в нашата "държава" *** направят опид за теоретичен атентат срещу влак, крадейки релсите или поставяйки препятствия на тях, оправдават ги, че това им било "етническа особеност" и ги пускат след 24 часа !!! Само въпрос на време е да тане тежка катастрофа и да загинат десетки хора !!!
43
2
 
39
 
! Отговори
ура преди 12 години
Браво на беларуският съд! Нашите корумпирани плъхове да се учат от тях,като неискат от европейските!
42
1
 
45
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Да убиеш 15 и да раниш още 150 души които не са ти направили нищо. Такива *** заслужават само едно наказание - смърт. Евала на беларуската съдебна система. В БГ можем само да мечтаем за такава.
41
10
 
6
 
! Отговори
Независим БГ съд преди 12 години
Ах колко недемократично ..... варвари
40
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на беларусите ,не си поплюват!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как искате да сте запознати с всички доказателства и цялото следствие като сте прочели една *** статия. Готови сте да ги пуснете по живо по здраво, само защото не са взривили метрото пред вашия поглед?
38
4
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Това за машинациите на държавните служби е вярно . Лошото в случая , че няма информация за самия процес , както и коментарии на неправителствени организации присъствали на самия процес и даже журналистически анализи , поради което не може да се направи преценка само по този материал.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то за да се респектират всички ***, които се гаврят, измъчват за кеф, насилват и убиват и които в 21 век са повече от всякога сигурно трябва да се върне изгарянето на клада. светът никога не е бил толкова разпасан.
36
1
 
33
 
! Отговори
До RAZUMEN преди 12 години
И в 21 век убиват, изнасилват и се гаврят с деца. Каква е разликата? Или в 21 век престъпниците трябва да са безнаказани. Ето затова има ръст на тежките престъпления срещу личността. Има достатъчно статистики в нета. Прочети и си направи сам изводите. Липсата на възмездие стимулира престъпността.
35
1
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Избрали са грешната държава. У нас щяха да се "разболеят", да им се назначат десетки "психически експертизи" и след има-няма 5 години разтъкаване щяха да отнесат някаква присъда - пропорционално на платените през годините рушвети на съдии, следователи и медицински експерти.
34
18
 
3
 
! Отговори
RAZUMEN преди 12 години
TVARDO NE - NA SMARTNATA PRISADA.....ZIVEEM V 21 VEK.....IMA DRUGI PO - TEZKI NAKAZANIA.......A ZA TIA RUMPELI - "DARZAVATA BELARUS"................BEZ KOMENTAR.......................
33
4
 
25
 
! Отговори
Справедлив преди 12 години
Крайно време е и у нас да се върне смъртното наказание. Малко ли серийни убийци, изнасилвачи, изверги-педофили и всякаква друга *** лежи по затворите и се хрантути за сметка на данъкоплатеца.
32
0
 
22
 
! Отговори
Никаква милост преди 12 години
Малко им е. Такива трябва да умират много бавно.