40 години трябват за обезвреждането на АЕЦ “Фукушима“

Утвърдиха план за ликвидиране на последиците от ядрената катастрофа
Обновена: 21 дек 2011 14:44 | 21 дек 2011 14:44, Елка Василева
2
40 години трябват за обезвреждането на АЕЦ “Фукушима“
Снимка: Reuters

Японското правителство и компанията оператор ТЕПКО утвърдиха днес окончателния план за действие през следващите 40 години за ликвидиране на последиците от ядрената криза в АЕЦ "Фукушима-1", предаде ИТАР-ТАСС.

"Пътната карта" е изработена от министерството на промишлеността, правителствена комисия по въпросите на ядрената енергетика и специалисти от ТЕПКО.

Съгласно плана в близките две години ще започне изваждането на използваните горивни пръти от всичките четири реактора на централата. През следващите десет години ще започне извличането на разтопеното гориво, останало на дъното на реакторите. За този трудоемък и опасен процес са предвидени 20 до 25 години. За пълния демонтаж на АЕЦ-а ще са нужни между 30 и 40 години.

На 16 декември специалистите от ТЕПКО успяха окончателно да пуснат в действие стабилна система за охлаждане на вътрешните части на реакторите и да понижат температурата в тях до нужното равнище под 100 градуса по Целзий. Нивото на радиация в границите на централата е под 1 милисиверта за година, което е нормата за един човек, отбелязва ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: АЕЦ Фукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
КАТО ПЛЪЗНАТ КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖИ И УЧИТЕЛЯ ЩЕ ВИДЯТ
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Iaponcite ne sa ot tazi planeta...