Мъжете, които белязаха отминалите 12 месеца

Очаквани и не чак толкова очаквани лица от новините през 2011
1 яну 2012 12:08,
16
Мъжете, които белязаха отминалите 12 месеца
Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

В една от най-динамичните откъм събития година, много мъже се превърнаха в очаквани и не чак толкова очаквани лица от новините.

Ето и подредбата на BBC по месеци, след като в последния ден на 2011 публикувахме и класацията при жените.

За лице на януари журналистите от британската медия посочват бедния тунизийски продавач на плодове и зеленчуци Мохамед Буазизи. 26-годишният Буазизи стана катализатор на едно от най-знаменателните събития в съвременната история на арабския свят.

Още по темата

В края на декември полицията конфискува продукцията му и затваря сергията, защото мъжът, издържащ 8-членно семейство, нямал необходимото разрешително за търговия. Буазизи е в пълна безизходица и стига до немислимото решение – да се залее с бензин и да се запали. Този протест срещу режима и бюрокрацията в Тунис води до смъртта му на 5-ти януари. Но саможертвата разпалва искрата на продемократичните бунтове в целия регион.

През февруари Холивуд беше завладян от британската продукция „Речта на краля”, описваща драматичното възкачване на престола на крал Джордж VI и неговите говорни проблеми. Освен Оскар за най-добър филм, лентата донесе възкачване на световния връх и за актьора Колин Фърт. „Мисля, че кариерата ми току що достигна своя пик”, каза Фърт след като взе Оскар-а си. А от BBC избраха актьорът за лице на февруари.

По отношение на март британската медия се спира на японския премиер Наото Кан. През 2009-та година лидерът на Демократическата партия беше сред водачите, донесли на движението победа срещу либералдемократите, управлявали Япония повече от половин век.

Година по-късно вече беше премиер, но икономическата стагнация и корупционните скандали поставиха правителството му пред сериозно изпитание. Природата даде възможност на Кан да демонстрира лидерските си качества и да поведе народа си след опустошителното земетресение и последвалите го вълни цунами, ударили Япония със зловеща сила. Това обаче не се случи и премиерът нямаше друг избор освен да подаде оставка.

Април ни върна към мрачните времена на кръвопролития в Северна Ирландия. 25-годишният полицай и католик Ронан Кър беше убит при бомбен атентат пред дома му, докато отиваше на работа. И католици, и протестанти си разменяха обвинения за случилото се, световни лидери като Хилари Клинтън и Далай Лама осъдиха покушението. Ронан Кър ще остане в историята като поредната жертва на един дългогодишен конфликт в една все още разединена държава.

Вицеадмиралът от американската армия Уилям Макрейвън беше посочен за лице на месец май. Макрейвън беше „мозъкът” на операцията на морските тюлени, довела до елиминирането на най-издирвания терорист в света Осама бен Ладен.

Планирането на акцията отне на вицеадмирала 3 месеца, а президентът Обама му благодари лично за свършената работа. Колегите му описват Макрейвън като "много здрав физически, състрадателен и способен да прокара нож през ребрата ти за наносекунда”.

Аристократичният голф получи нова, млада звезда през юни. Северноирландецът Рори Макилрой спечели титлата от Откритото първенство на Съединените щати и то с рекорд. Експертите видяха в лицето на 22-годишния Макилрой бъдещето на голфа. BBC пък го видя като лицето на месец юни.

Зловещото лице на тероризма вцепени Норвегия през юли, когато Андерш Брайвик взриви кола бомба в центъра на Осло, а след това собственоръчно застреля 69 души в младежки център на остров Ютьоя. Брайвик обяви, че зловещото му деяние е продиктувано от желанието да защити Европа от мюсюлманска инвазия. Съдът го определи за невменяем, а името му заемаше водещо място в световните медии за дълго време.

Неизвестният извън собствения си лондонски квартал Марк Дюган се превърна в лице на месец август. Защото именно неговата смърт (застрелян от полицаи при опит за арест ) стана повод хора от бедняшките райони на Англия да излязат по улиците с единствената цел да рушат и да грабят. Насилието продължи няколко дни в цялата страна, преди ситуацията да бъде овладяна от органите на реда. Загинаха няколко души, а нанесените щети бяха за милиони британски лидери.

Фермерът от Северна Ирландия Алън Греъм се прочу през септември, след като най-безцеремонно изгони от имота си музикалната звезда Риана. Греъм позволи на певицата да снима новия си клип в неговата ферма, но оскъдното облекло на R&B изпълнителката дойде в повече на предания християнин. „Казах й да напусне имота ми и да намери Бог”, обяви фермерът.

След 5 години в плен на палестински екстремисти израелският войник Гилад Шалит се завърна у дома през октомври. Той беше разменен срещу повече от 1000 палестински затворници, излежаващи присъди в израелски затвори. В първото си интервю на свобода Шалит заяви, че се надява неговото освобождаване да доведе до край на войните между Израел и палестинците.

Шокиращото самоубийство на бившия играч и национален селекционер на Уелс Гари Спийд потресе футболния свят през ноември. Едва прехвърлил 40-те години Спийд имаше вид на спокоен, щастлив от живота човек. Но в една неделна сутрин беше намерен от жена си обесен в собствения си дом. В богатата си кариера Спийд игра за отбори като Лийдс, Евертън, Нюкасъл, Болтън и Шефилд Юнайтед, като навсякъде неизбежно се превръщаше в любимец на публиката заради борбения си дух и джентълменското си поведение.

За лице на месец декември от BBC се спират на поредния политик, чиято кариера се срина заради сексуални премеждия. Лобистът и успешен бизнесмен Херман Кейн беше сред фаворитите на първичните президентски избори на Републиканската партия.

Пътят му към пряката битка за Белия дом обаче приключи в доста ранна фаза след поредица от разкрития за негови извънбрачни афери. Въпреки че упорито отричаше твърденията на няколко жени за любовни авантюри, Кейн все пак не издържа на напрежението и се оттегли от борбата. Но пък стана лице на декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
cestida nova godina na fsicki giavuri
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера с какво са "белязали" света играчът на голф и футболистът, който се обеси. Да не говорим пък за оня, дето изгонил Риана. Много пият по празниците тия от ВВС. А тия от днес.бг още повече, щом препечатват подобни дивотии.
12
2
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Tozi *** na snimkata s 4ervenata bluza za muj li go broite?
11
1
 
2
 
! Отговори
жаго преди 12 години
Да 1982 год останах потресен от хиляди синхали от Цейлон / *** / които крещяха, продаваха алкохол нелегално и всякакви други безобразия безконтролно се вършеха в Осло, а в усмърдяните им морди се подлагаха тоже маса норвежки безродни пачаври
10
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя Брайвик е супер, няма какво да си затваряме очите - пълно е с некакви *** дето само искат да смучат от богатите държави. А в Норвегия е пълно с комунисти и социалисти - там правителството разпределя всяка година огромните печалби от продажба на петрол от Северно Море поравно на населението. Абсолютен рай за разни черни, албанци, араби, ***, турци и прочее ***. Абсолютно прав е - ех защо нямаме и ние един като него да избие двеста-триста *** - да ги посплаши малко.
9
9
 
14
 
! Отговори
жаго преди 12 години
Брайвик просто му е писнало гнусотията, заливаща Осло , виждал съм хиляди *** там още през 1982 год, и е очистил няколко от тях и комунистическите им приятелки , умиращи за смърдящи ***
8
10
 
16
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Ех колко жалко , че Брайвик избърза и не можа да участва в събитията в Катуница .
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре ве, как може да си на ръба на оцеляване и да храниш 8 членно семейство като ония от Арабската пролет??? Жалко за човека, обаче това мангалията няма оправия. Ония бълват на конвейер, после някой друг им е крив като наште дето реват как да си хранели децата? Ами всеки нормален човек даже куче да си вземе, мисли как ще се грижи за него. 8 членно семейство - пълна изродия.Да не говорим, че сигурно е имало наистина поне 5 разумни причини да му затворят сергията.
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам да питам джентълмените от ВВС, как биха реагирали на следното заглавие: "Полицията в Тунис конфискува стоката и затвори сергията на търговец, който в разрез с всякакви санитарни норми продава храни с неясен произход"?
5
11
 
8
 
! Отговори
Мара Гювендията преди 12 години
Боко е посрещнал Новата година на работното си място. Боковите ПиАри са се престарали.
4
15
 
11
 
! Отговори
ГРАБест преди 12 години
Мама ви куманяшка,защо не пишете нищо за ***?!?
3
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
браво на норвежеца и да си пожелаем през новата повече като него
2
8
 
11
 
! Отговори
е преди 12 години
Щом го няма наш биби тая статия изобщо не е за тука.
1
1
 
19
 
! Отговори
браво, днес.бг ! преди 12 години
Току-що прочетох това в weather....