Съпругът на Юлия Тимошенко поискал политическо убежище в Чехия

Според властите здравословното състояние на бившия премиер е задоволително
Обновена: 6 яну 2012 11:39 | 6 яну 2012 11:38, Елка Василева
3
Съпругът на Юлия Тимошенко поискал политическо убежище в Чехия
Архивна снимка на спално помещение в наказателната колония, в която сега се намира Тимошенко. Снимка: Reuters

Съпругът на бившия украински премиер Юлия Тимошенко е поискал политическо убежище в Чехия.

Това е било потвърдено от чешкия външен министър Карел Шварценберг, съобщи Ройтерс.

Олександър Тимошенко, който се намира в Чехия, е подал молба за предоставяне на политическо убежище през последните дни на 2011 г., но решение все още не е взето. Според чешкия вестник "Право" 51-годишният бизнесмен има добри шансове да получи убежище в Чехия.

Преди година Прага предостави убежище на Бохдан Данилишин, министър на икономиката в правителството на Тимошенко. Това предизвика дипломатически конфликт между двете държави и двама чешки дипломати, обвинени в шпионаж, бяха изгонени от Украйна.

Задържана през август, Юлия Тимошенко бе осъдена през есента на седем години затвор заради злоупотреба с власт като премиер през 2009 г., когато сключи газови споразумения с Русия, неизгодни за Украйна според съда. Срещу нея са образувани и други наказателни дела.

Опозиционерката отхвърля обвиненията и твърди, че президентът Виктор Янукович, спечелил изборите срещу нея през 2010 г., се стреми да се отърве от основния си конкурент. Случаят Тимошенко предизвика криза между Киев и ЕС, който го смята за политически мотивиран.

Още по темата

Междувременно беше съобщено, че Юлия Тимошенко, която от 30 декември излежава присъдата си в наказателна колония край град Харков. е била прегледана от лекари и е "установено, че здравословното състояние на Тимошенко е задоволително", информира "Украинская правда".

Здравното министерство в Киев специално изтъква, че килията на Тимошенко се осветява нощем според нормите. Осветлението не надхвърля по сила международните стандарти дори за болнични стаи, не е пречка за сън и отдих и не уврежда здравето, подчертава ведомството.

На 3 януари адвокатът на Тимошенко Сергий Власенко заяви, че неговата довереничка е държана "в нечовешки условия".

"Продължават да се гаврят с нея, над леглото й е монтирана камера за видеонаблюдение и тя постоянно е наблюдавана 24 часа в денонощието", каза той. Според адвоката килията се осветява денонощно и "светлината е насочена право към леглото", пише "Утро".

Прессекретарят на Тимошенко Марина Сорока заяви в четвъртък, че Тимошенко не получава никаква медицинска помощ, а "болкоуспокояващите лекарства не са лечение", добавя изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 12 години
JIV ***!!!PROKREMALSKI PREZIDENT Q WKARVA W ZATVORA ZA NEIZGODNI DOGOVORI S KREMAL...NIC.SOCPOMIQ.
2
3
 
8
 
! Отговори
Муценкьо преди 12 години
Хора, къде е истината за това кой е крив и кой прав? Манипулират ни от всички посоки. От една страна Тимошенко в никакъв случай не е светица, от друга- некорумпиран съд на света несъществува... Ако лежи невинна е престъпление, но тази жена натрупа милиони за кратко време, така че не и е чист косъмът...Трудно ми е да дам мнение по въпроса, някой от нас знае ли нещо повече?
1
1
 
9
 
! Отговори
а преди 12 години
Един ден и Янукович го чака същото.