Опиталият да се самоубие полски прокурор искал да изобличи корупцията

Миколай Пшибил бил заплашван, готвели убийството му
10 яну 2012 16:36, Елка Василева
5
Опиталият да се самоубие полски прокурор искал да изобличи корупцията
Миколай Пшибил. Снимка: Reuters

Полският военен прокурор, който вчера направи неуспешен опит да се самоубие със служебното си оръжие, заяви днес, че така е искал да изобличи предполагаемите факти за "тежка корупция" в договорите за покупка на военно оборудване, предаде Франс прес.

Прокурорът Миколай Пшибил се опита да сложи край на живота си по време на пауза на пресконференция, която даде в Познан (Западна Полша). На пресконференцията той изобличи корупцията и "организираните икономически престъпления", извършвани в армията. Той говори също за афера за предполагаемо подслушване от страна на военната прокуратура в Познан на журналисти, разследващи самолетната катастрофа, при която на 10 април 2010 г. загина президентът Лех Качински.

Още по темата

Днес прокурорът заяви, че е бил обект на заплахи и че неизвестни лица се опитали да повредят автомобила му и да убият кучето му.

"Моят жест беше предизвикан от случаите, по които водя разследване, като най-сериозният от тях е свързан с финансови въпроси във военната полиция", заяви Пшибил в болницата пред полската агенция ПАП.

Полковникът, който има репутацията на компетентен и безкомпромисен прокурор, увери, че за убийството му бил сключен договор за един милион злоти (233 000 евро). Той каза също, че със самоубийството си смятал да изобличи проект за премахване на военните прокуратури и заменянето им с цивилни органи.

"Аз защитавах хора, които познавам и които вършат отлична работа, исках военните прокуратури да оцелеят", заяви полковник Пшибил. Той уточни, че разследването му за корупцията предизвикало пряк натиск върху него с цел да се ускори закриването на военните прокуратури.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ПолшаМиколай Пшибил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е хората си бият жените щото ги обичат, що пък тоя да не се гръмне щото иска да каже истината, все пак е военен - минал ли е през военно училище и години служба е ясен... Той и на британското мвр шефа си тръгна защото беше невинен хаха...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На мен ми звучи доста ненормално да изобличаваш някого като се самоубиеш! В крайна сметка мъртвият не може да говори... Изобличава се с докумнети и доказателства. От това, което прочетох вчера и днес, не става ясно да е показал на пресконференцията такива.
2
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ama... s voden pistolet?
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мддаааа. дълга е ръката на американо-еврейското ЦРУ.