Солени глоби за тираджии, които хем карат, хем гледат тв

Франция затяга мерките срещу новата мода сред шофьорите
Обновена: 11 яну 2012 07:21 | 11 яну 2012 07:21,
24
Солени глоби за тираджии, които хем карат, хем гледат тв
Снимка: архив, Reuters
Френската пътна полиция обяви война на новата мода на гледане на телевизия в тировете. Глобата за извършване на това нарушение по време на шофиране на тира вече скача от 135 на 1500 евро. Тираджията губи и три контролни точки, пише в. "Фигаро". 
 
Модата на шофиране на ТИР и едновременно на гледане на телевизия или на видео в кабината във Франция датира отскоро. Първа катастрофа, причинена заради нея, стана през 2008 г. Тогава зазяпал се в екрана на телевизора тираджия премаза с камиона си водач на автомобил, махащ от лентата за аварийно спиране за помощ, след като колата му закъсала. 
 
През 2010 г. на тираджии са били наложени 324 глоби за едновременно шофиране и гледане на телевизор. Обикновено тираджиите поставят телевизора на седалката до себе си, после регулират скоростта на системата круиз контрол за самоуправление на ТИР-а, като преди това са се постарали дясната предна гума на камиона да се озове върху бялата лента на аварийното платно. След това тираджиите буквално оставят ТИР-а да се движи сам и се посвещават на филма. 
 
Според специалисти бялата лента на аварийното платно е най-шумна, тоест когато гумите се движат по нея, се издава най-голям шум и водачът може да усети по промяна в шума, че камионът се е отклонил. Така някои тираджии карат по слух и дори отлепват краката от педалите. Например имало е случаи на тираджии, заловени с крака върху таблото на камиона, докато гледали телевизия. Един шофьор дори бил хванат да гледа телевизия, като същевременно си готвел храна на котлонче в кабината на ТИР-а. Друг пък бил уловен да свири на барабани в кабината на камиона си. 
 
Полицаите се оплакват обаче, че нарушителите се залавят много трудно. Обикновено само през нощта може да се види дали тираджията гледа телевизор, докато шофира. Ето защо полицията разполага патрули по магистралите, където преминават ТИРове, извършващи дълги преходи.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Друг пък бил уловен да свири на барабани в кабината на камиона си." Аааахахахахахахахахахаха е това е музикант :))))) Добре,че не са хванали някой да свири на акордеон в кабината или на саксофон :)) Тоя дали е чувал нещо от пътя, представям си каква шумотевица е в кабината като свири на барабани ахаха.
20
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
а ние в България сме на светлинни години
19
9
 
3
 
! Отговори
Смехххххх преди 12 години
И да не забравяме - арест за летни гуми :)
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей - френските тираджии, веднага оставяйте ТВ-то. Просто си се чешете по дебелите ***, както правят нормалните шофьори........
17
0
 
9
 
! Отговори
еее преди 12 години
в Бг няма проблем-трудно се заспива на лашкането от разбитите пътища.....
16
6
 
7
 
! Отговори
Турчолята - ВЪН! преди 12 години
Номер 12, бягай да остриш рязаната бургия и недей да коментираш когато си в НАШАТА държава!
15
1
 
12
 
! Отговори
Rucifer преди 12 години
Таксиджиите в София, правят същото.
14
3
 
10
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Барабани едва ли - за тях няма място. Сигурно е блъскал дайре докато слуша яхабиби или някоя друга оркска простотия.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Друг пък бил уловен да свири на барабани в кабината на камиона си."Определено яко си е купонясвал - мога само да си го представя :)
12
3
 
18
 
! Отговори
аЗ преди 12 години
"Обикновено тираджиите поставят телевизора на седалката до себе си, после регулират скоростта на системата круиз контрол за самоуправление на ТИР-а"Еми забранете круиз контрола! :)
11
1
 
29
 
! Отговори
пп преди 12 години
Ха. Българските полицаи не могат да задържат спрял камион с износени гуми, а френските щели да спират тираджии, гледащи тв в движение.
10
35
 
5
 
! Отговори
ДО ИБАЙ ИБАН преди 12 години
НА ;ВАШИТЕ: ТУРСКИ КАМИКАЗЕТА ЩЕ ИМ ДУХАТЕ ДОКАТО ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ БГ. ПЪРВО ПОРАЗПИТАЙ ЗАЩО СА :КАМИКАЗЕ: И ТОГАВА СЕ ИЗХВЪРЛЯЙ - ЗАЩОТО БГ КАТ И ДАИ ГИ ОБИРАТ БЕЗ ПРИЧИНА НА ЕДИН МУ НАПИСАЛИ ГЛОБА 2000 ЕВРО ЗА :СЕЧЕНЕ НА ДЪРВЕТА НА АСВАЛТА: И МНОГО ДР. ПРОСТОТИИ
9
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А *** с "музикалните" коли и нахлупените качулки не са ли по-опасни?! Стъклата на сградите в радиус от 50м. се тресат като минават,чакай този човек да чуе клаксон,сирена или вик. Да не говорим за качулките-периферно зрение- нула! Като прибавим и слаломирането между колите,престрояването и завиване без мигачи-картинката е пълна!
8
1
 
16
 
! Отговори
до Бай Иван преди 12 години
Бай Иване. Аз например като гледам "море от любов", никога не заспивам, колкото и да съм изморен. То при такива любовни трагедии и драми как да заспиш. И тираджиите знаят какво да гледат. Не ги подценявай.
7
1
 
25
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
То ако си уморен ако ще и кино да гледаш пак ще заспиш.Хубава идея,но наще ТУРСКИ камикадзета как ще ги оправим?
6
10
 
10
 
! Отговори
недомислено преди 12 години
ще намалят катастрофите с 2-3 на година и в същото време ще ги увеличат с 200-300 защото като няма какво да гледа шофьора заспива често зад волана.
5
8
 
15
 
! Отговори
яас преди 12 години
Какво правят хората, ние българите още сме с дървеното рало.
4
5
 
3
 
! Отговори
glen преди 12 години
i az si pravq gikiq kato 6ofiram
3
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
глобата не се прилага ако водача гледа "Листопад"
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз ще почна да се притеснявам ако гледат порно по Тв-то!